“Ένας Σαλαζάρ μας χρειάζεται” – Έντονες αντιδράσεις για την εμφάνιση Πορτογάλου αρχιναζί στο μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας
Η αύξηση της εκλογικά περιθωριακής ακόμα ακροδεξιάς σκηνής στην Πορτογαλία, με τη βοήθεια και μεγάλων ΜΜΕ, πατά πάνω στη λαϊκή δυσαρέσκεια μετά από μια τετραετία σχεδόν κεντροαριστερής κυβέρνησης, με τη ανοχή και του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας.
Στην Ελλάδα το θέαμα νεοναζί να μιλούν στην τηλεόραση είναι δυστυχώς συνηθισμένο, όχι όμως και στην Πορτογαλία, μια χώρα γνωστή για τις δημοκρατικές της παραδόσεις και την πολιτική ανυποληψία της ακροδεξιάς μετά την Επανάσταση των Γαρυφάλλων του 1974. Αυτό δε σημαίνει πως η πορτογαλική κοινωνία είναι εντελώς άτρωτη σε τέτοιες τάσεις, οι οποίες καλλιεργούνται συστηματικά και από μερίδα των ΜΜΕ. Πρωταγωνιστής σε αυτή την προσπάθεια το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TVI, που ιδρύθηκε το 1993 και έχει το μεγαλύτερο μερίδιο τηλεθέασης στη χώρα. Πριν περίπου δυο βδομάδες, ο παρουσιαστής του δικτύου Μανουέλ Λουίς Γκόουτσα έθεσε σε διαδικτυακή δημοσκόπηση στο facebook το ερώτημα αν η Πορτογαλία «χρειάζεται έναν ισχυρό άνδρα», κάτι στο οποίο απάντησε θετικά το 38% όσων συμμετείχαν. Αποκορύφωμα όμως ήταν την ίδια περίοδο η πρόσκληση του γνωστότερου νεοναζί της χώρας, Μάριου Μασάντου στην εκπομπή του Γκόουτσα «Εσείς στην τηλεόραση».
Ο Μασάντου ήταν πρώην μέλος του περιθωριακού εκλογικά ακροδεξιού κόμματος PNR, που προσπαθεί να κάνει θόρυβο με ενέργειες όπως την ανάρτηση πλακάτ με συγχαρητήρια στο Μπολσονάρου στους δρόμους της Λισαβόνας. Η πολύ «μαλακή» γραμμή του κόμματος οδήγησε τον Μασάντου στην αποχώρηση και την ένταξη του στο ακόμα πιο ακροδεξιό NOS που στις αρχές Φλεβάρη σχεδιάζει διαδήλωση υπέρ της ανάγκης για ένα «νέο Σαλαζάρ».
Ο Μασάντου διαθέτει πλούσιο ποινικό βιογραφικό, για το οποίο και πέρασε 10 χρόνια στη φυλακή. Επί χρόνια μέλος συμμοριών σκίνχεντ στη Λισαβόνα, συμμετείχε στις 10 Ιούνη 1995 στο θανατηφόρο ξυλοδαρμό ενός μετανάστη από το Πράσινο Ακρωτήρι, μαζί με άλλα μέλη της συμμμορίας του. Αυτό το μπουμπούκι λοιπόν κλήθηκε να αναπτύξει τις απόψεις του στο κανάλι με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση, αφού, όπως δήλωσε ο παρουσιαστής στην αρχή της εκπομπής «ζούμε σε μια δημοκρατία» και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι με οποιεσδήποτε απόψεις.
Οι τηλεθεατές δεν είδαν με εξίσου καλό μάτι αυτή την επίδειξη «πλουραλισμού», κατακλύζοντας το σταθμό με μηνύματα διαμαρτυρίας. Ανοιχτή επιστολή καλλιτεχνών, διαννουμένων κι άλλων δημόσιων προσώπων στο ίδιο κανάλι στηλίτευσε το γεγονός πως ΜΜΕ, όπως το TVI, «νομιμοποιούν και κανονικοποιούν» ρατσιστικές και φασιστικές ιδέες. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και στα ΜΚΔ, όπου μετά από διαδοχικές αναφορές χρηστών, το Facebook αναγκάστηκε να κλείσει εκατοντάδες σελίδες του ΝOS. To συμβούλιο τύπου της χώρας ERC δήλωσε πάντως την περασμένη Τετάρτη πως δεν έχει κανένα περιθώριο παρέμβασης.
Η άνοδος της δραστηριότητας ακροδεξιών ομάδων είναι κάτι που οι αρχές διαπιστώνουν ήδη από το 2017, ιδιαίτερα στο διαδίκτυο. Οι ομάδες αυτές επιχειρούν να καρπωθούν μέρος από τη λαϊκή δυσαρέσκεια έναντι της κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που βρίσκεται από το 2015 στην εξουσία με ανοχή και του ΚΚ Πορτογαλίας. Παρότι η κυβέρνηση καυχιέται για τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού από τις αρχές του χρόνου σε 600 ευρώ, τα ποσοστά της φτώχειας παραμένουν ιδιαίτερα αυξημένα, με έναν στους πέντε Πορτογάλους να βρίσκεται κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ και τα συνδικάτα εμφανίζονται δυσαρεστημένα με τις παραχωρήσεις – ψίχουλα στους εργαζόμενους. Αυτό έχει τροφοδοτήσει ένα μεγάλο απεργιακό κύμα το τελευταίο διάστημα, σε λιμάνια, μετρό, αεροδρόμια, δημόσιο τομέα και άλλους κλάδους.