Enter στα εργατικά δικαιώματα: Το πρώτο σωματείο στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ είναι γεγονός
Η Kickstarter γίνεται η πρώτη εταιρεία του κλάδου όπου πλήρους απασχόλησης εργαζόμενοι αποφασίζουν να συνδικαλιστούν, παρά τις επίμονες προσπάθειες της εργοδοσίας να τους αποτρέψει με πιέσεις και απολύσεις.
Ιστορικής σημασίας μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση των εργαζόμενων της ψηφιακής πλατφόρμας crowdfunding Κickstarter να ιδρύσουν το δικό τους σωματείο, μετά από 18μηνη διαμάχη με το μάνατζμεντ της επιχείρησης. Με τον τρόπο αυτό, ιδρύεται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ σωματείο στον κλάδο των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, ανοίγοντας ίσως το δρόμο για ανάλογα βήματα σε άλλες, κι ακόμα μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου. Ανάλογες κινήσεις είχαν γίνει κατορθωτές στο παρελθόν μόνο σε συμβασιούχους και εργολαβικούς εργαζόμενους του κλάδου, όχι όμως και σε εκείνους πλήρους απασχόλησης.
Οι εργαζόμενοι ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία 36 προς 11 την ίδρυση του σωματείου, που έχει ως στόχο “οι εργάτες να συμμετάσχουν σε κρίσιμες αποφάσεις για τα προϊόντα χωρίς να υφίστανται αντίποινα, να αλλάξουν το χειρισμό της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εταιρεία, διακρίσεων σε θέματα φύλου και να αντιμετωπίσουν μελλοντικές προκλήσεις με μια υγιή δομή εξουσίας” λέει η Κλαρίσα Ρέντγουϊάιν, μια από τους τρεις συνιδρυτές του συνδικάτου, που απολύθηκαν ή δέχτηκαν πιέσεις παραίτησης από την εταιρεία τον περασμένο Σεπτέμβρη. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι κανείς δεν απολύθηκε για συνδικαλιστική δραστηριότητα, διαφορετική άποψη ωστόσο έχουν οι εργαζόμενοι, που είδαν δύο απολύσεις και τρεις εξαναγκασμούς εργαζόμενων σε παραίτηση.
Με την ίδρυση του σωματείου, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την εργοδοσία, για συζητήσεις σχετικά με εξίσωση των αμοιβών προς τα πάνω, ποικιλομορφία στις προσλήψεις και δικαίωμα συναποφάσεων για θέματα διαχείρισης της πλατφόρμας.
Η εταιρεία προσπαθεί προς τα έξω να βγάλει ένα συγκαταβατικό πρόσωπο, με τον CEO Αζίζ Χασάν να δηλώνει πως: “Στηρίζουμε και σεβόμαστε αυτή την απόφαση και είμαστε περήφανοι για τη δίκαιη και δημοκρατική διαδικασία που μας οδήγησε εδώ”.
Η δράση των εργαζομένων στην Kickstarter έρχεται να προστεθεί στις προσπάθειες οργάνωσεις σε μεγαθήρια του χώρου, όπως η Google, η Μicrosoft και η Amazon, όπου, παρά την έλλειψη συνδικαλιστικής οργάνωσης, οι εργαζόμενοι πιέζουν και διαμαρτύρονται σε πρακτικές των εταιρειών που αντιβαίνουν στις αρχές τους. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα πίεσης ενάντια σε συνεργασίες των εταιρειών αυτών με το αμερικανικό πεντάγωνο και γενικότερα την κυβέρνηση σε προγράμματα παρακολούθησης ή καταστολής κατά μεταναστών, τη δημιουργία μιας λογοκριμένης μηχανής αναζήτησης στην Κίνα, αλλά και η αποχή 20.000 εργαζομένων το 2018 στην Google ενάντια στην πολιτική της εταιρείας σε θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης.
Σε γενικές γραμμές, η συνδικαλιστική οργάνωση στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας έχει καθυστερήσει, καθώς οι εταιρείες προσφέρουν το “καρότο” των υψηλών συγκριτικά απολαβών και διάφορα μικροπρονόμια στους εργαζόμενους, όπως εκλεκτό καφέ, ζεστά μπισκότα, καρέκλες μασάζ κλπ. “Αλλά όταν οι εργαζόμενοι βλέπουν ότι οι ανησυχίες τους δε λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, όλα αυτά τα μικροπρονόμια μπορεί να μοιάζουν σαν εργαλεία για να μένουν οι άνθρωποι υποταγμένοι”, λέει η Βίνα Ντουμπάλ, καθηγήτρια νομικής στο Κολέγιο UC Hastings.
Oι εργαζόμενοι βρήκαν υποστήριξη και στους χρήστες της διαδικτυακής πλατφόρμας, αναγκάζοντας την εταιρεία, η οποία εκτός από τον ανοιχτό εκφοβισμό και τις απολύσεις χρησιμοποιούσε και επιστολές όπου ισχυριζόταν πως ένα σωματείο θα “ήταν ακριβό” και θα “δυσκόλευε την εταιρεία να παραμείνει καινοτόμα”, να υιοθετήσει μια πιο εφεκτική στάση.
Σύμφωνα πάντως με τη Ντουμπάλ, είναι μάλλον απίθανο στο άμεσο μέλλον να υπάρξει φαινόμενο ντόμινο στο χώρο, λόγω του μεγάλου μεγέθους των κυρίαρχων εταιρειών στο χώρο: “Πολλές από αυτές τις τεχνολογικές εταιρείες είναι πολύ μεγάλες, γι’ αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για τους εργαζόμενους να συνδικαλιστούν σε επίπεδο αριθμών και κατά κάποιον τρόπο η Kickstarter είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με μέρη όπως η Google για επίσημη συνδικαλιστική οργάνωση”.