Έως και 132 εκατομμύρια άνθρωποι παραπάνω κινδυνεύουν από λιμό λόγω πανδημίας
Οι τάσεις αύξησης των ανθρώπων που υποσιτίζονται προηγούνταν της πανδημίας, αναδεικνύοντας τις βαθιές αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος.
Ζοφερές είναι οι εκτιμήσεις έκθεσης του ΟΗΕ, που προειδοποιεί ότι η πανδημία “εντείνει την ευθραυστότητα και την ανισότητα των παγκόσμιων συστημάτων τροφής”, από την παραγωγή, ως τη διανομή και την κατανάλωση. Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, που συνυπογράφεται από διάφορες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, ανάμεσά τους ο ΠΟΥ και η UNICEF, ως το τέλος του 2020 αναμένεται να κινδυνεύσουν από πείνα 80 ως 132 εκατομμύρια άνθρωποι παραπάνω από ό,τι συνήθως.
Παρότι επισημαίνεται ότι “είναι ακόμα νωρίς να εκτιμηθεί η πραγματική επίδραση”, η πρόγνωση βασίζεται σε προβλέψεις που κάνουν λόγω για βαθιά παγκόσμια οικονομική ύφεση, με συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ μεταξύ 4,9 και 10%.
Οι τάσεις αύξησης των ανθρώπων που υποσιτίζονται προηγούνταν της πανδημίας, αναδεικνύοντας τις βαθιές αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος, που πολλές φορές καταστρέφει πληθώρα αγαθών (και τροφίμων) για λόγους κερδοφορίας, την ώρα που υπάρχει ποσοτική επάρκεια για να ζει αξιοπρεπώς όλος ο πληθυσμός της γης. Ήδη το 2019 υπολογίζεται πως 690 εκ. άνθρωποι υπέφεραν παγκόσμια από πείνα, αριθμός αυξημένος κατά 10 εκ. σε σχέση με το 2018 και κατά 60 εκ. μέσα στην τελευταία πενταετία.
Σε απόλυτους αριθμούς, ο μεγαλύτερος αριθμός υποσιτιζόμενων ατόμων βρίσκεται στην Ασία με 381 εκ, κι ακολουθούν η Αφρική με 250 εκ. και η Λατινική Αμερική με 48 εκ.
Με πληροφορίες από telesur