Εργοδοτική φρίκη στην Ιταλία – 22χρονη εργάτρια έχασε τη ζωή της σε εργοστάσιο υφαντουργίας στο Πράτο
Η νεαρή μητέρα ενός μικρού αγοριού έγινε το δεύτερο θύμα εργοδοτικού εγκλήματος στο χώρο της υφαντουργίας μέσα σε λίγους μήνες, όταν μπλέχτηκε στα γρανάζια της μηχανής όπου δούλευε.
Ήταν μόνο 22 χρονών και είχε όλη τη ζωή μπροστά της. Πήγαινε καθημερινά από την πόλη Πιστόια όπου έμενε με τους γονείς και τον αδερφό της, στο εργοστάσιο υφαντουργίας Ορντιτούρα Λουάνα στο Πράτο, περιοχή της Τοσκάνης φημισμένη για τη βιομηχανία υφασμάτων της. Την έλεγαν κι εκείνη Λουάνα και αγωνιζόταν για ένα μεροκάματο ώστε να θρέψει τον πεντάχρονο γιο της. Το παιδί της την είδε τελευταία φορά τη Δευτέρα το πρωί, χωρίς κι η ίδια να ξέρει πόσο τραγικά και άδικα θα κοβόταν το νήμα της ζωής της λίγες ώρες αργότερα.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν ως τώρα γνωστά, η Λουάνα ντ’Οράτσιο μπλέχτηκε στο στημόνι της μηχανής όπου δούλευε, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί στα γρανάζια και να ξεψυχήσει πριν ακόμα μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Δίπλα της ήταν με γυρισμένη πλάτη ένας συνάδελφός της, που όταν γύρισε είδε τι είχε συμβεί, καταθέτει όμως ότι όλα έγιναν τόσο ξαφνικά που “δεν ακούστηκε ούτε “βοήθεια”. Αμέσως σήμανε ο συναγερμός, για τη Λουάνα όμως ήταν ήδη αργά.
Δεν ήταν δυστύχημα, αλλά εργοδοτικό έγκλημα, από αυτά που υφίσταται η εργατική τάξη και στη χώρα μας και σε άλλες “αναπτυγμένες” καπιταλιστικές χώρες, όπου κάποιοι μάλιστα προσπαθούν να μας πείσουν “ότι δεν υπάρχει πια” (εκτός αν εννοούν ότι δεν υπάρχει επειδή την εξοντώνουν τα αφεντικά). Απόδειξη πως είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που σημειώνεται θανάσιμος τραυματισμός σε ιταλικό εργοστάσιο υφαντουργίας. Ήταν 2 Φλεβάρη όταν ο 23χρονος Τυνήσιος Σαμπρί Τζαμπάλα, εγκλωβίστηκε σε πρέσα στην περιοχή Μοντάλε.
Η τοπική εισαγγελία διέταξε αυτοψία, ενώ οι τοπικές αρχές της Επιθεώρησης Εργασίας κατέσχεσαν την επίμαχη μηχανή και απέκλεισαν το σημείο του “δυστυχήματος”, προκειμένου να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια για τα οποία συνέβη το περιστατικό. Κινήσεις που έρχονται βέβαια κατόπιν εορτής, και με αμφίβολο αποτέλεσμα ως προς το αν θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι που εμφανώς δρουν ασύδοτα.
Συνδικαλιστικές οργανώσεις εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται πως “πεθαίνουν [εργάτες] για τους ίδιους λόγους και με τον ίδιο τρόπο όπως 50 χρόνια πριν […]. Φαίνεται να μην έχει αλλάξει τίποτε, παρά την τεχνολογική εξέλιξη των μηχανών και των συστημάτων ασφαλείας”. Την Παρασκευή τα συνδικάτα διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την νομαρχία της Πιστόια.
Tο νέo εργοδοτικό έγκλημα σχολίασε και ο Μάρκο Ρίτσο από το Κομμουνιστικό Κόμμα, υπογραμμίζοντας ανάμεσα σε άλλα πως πρόκειται “για μια πραγματική σφαγή που πρέπει να σταματήσει επανεκκινώντας την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς”.
Luana,giovane madre,morta ieri a Prato a 22 anni in una fabbrica tessile,tranciata da un macchinario.Un’altra morte sul lavoro.Vera e propria strage che bisogna fermare rilanciando la sicurezza nei luoghi di lavoro.QUESTI SONO I TEMI PRINCIPALI PER CUI CI BATTIAMO,ALTRO CHE FEDEZ pic.twitter.com/1MLSNTuSe2
— Marco Rizzo (@MarcoRizzoPC) May 4, 2021