“Εθνικό Πάρκο” με τη μορφή του Ρόναλντ Ρήγκαν σχεδιάζει ο Τραμπ ενάντια στον “ακροαριστερό φασισμό”
Με ρητορική διχασμού και εθνικισμού, ο Αμερικανός πρόεδρος, που βλέπει τα ποσοστά δημοφιλίας του σε ιστορικό χαμηλό, προσπαθεί να συσπειρώσει το εκλογικό του ακροατήριο, ελπίζοντας σε αντιστροφή του κλίματος.
Σε επικοινωνιακή αντεπίθεση επιχειρεί να περάσει ο Τραμπ μετά από τις εβδομάδες διαδηλώσεων του κινήματος Black Lives Matter, την ώρα που αναζωπυρώνεται η κριτική εναντίον του για την εκτός ελέγχου κατάσταση της πανδημίας στις νότιες κυρίως πολιτείες των ΗΠΑ. Με ρητορική διχασμού και εθνικισμού, ο Αμερικανός πρόεδρος, που βλέπει τα ποσοστά δημοφιλίας του σε ιστορικό χαμηλό, προσπαθεί να συσπειρώσει το εκλογικό του ακροατήριο, ελπίζοντας σε αντιστροφή του κλίματος.
Με το στόχο αυτό διοργανώθηκε την παραμονή της σημερινής επετείου της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας μια μεγάλη συγκέντρωση εορτασμό κάτω από το όρος Ράσμορ στη Νότια Ντακότα, ένα εθνικό μνημείο υψηλού συμβολισμού για τις ΗΠΑ. Στο βραχώδη όγκο είναι σκαλισμένα τα πρόσωπα του Τόμας Τζέφερσον, του Τζωρτζ Ουάσινγκτον, του Αβραάμ Λίνκολν και του Θίοντορ Ρούζβελτ. Οι δυο πρώτοι ιδιαίτερα έχουν βρεθεί αυτό το διάστημα στο επίκεντρο κριτικής για το γεγονός ότι οι ίδιοι ήταν ιδιοκτήτες σκλάβων, με αποτέλεσμα αγάλματά τους, να βρεθούν στο στόχαστρο διαδηλωτών, όπως εκείνα άλλων υπερασπιστών της δουλείας, κυρίως στρατηγών των Νοτίων του Αμερικανικού Εμφυλίου. Aκόμα και γλυπτά του ίδιου του Λίνκολν, που ως γνωστόν υπέγραψε τη χειραφέτηση των σκλάβων το 1865, απομακρύνονται σε πόλεις όπως η Βοστώνη, καθώς εν προκειμένου απεικονίζεται ένας μαύρος να γονατίζει από ευγνωμοσύνη μπροστά στον “ελευθερωτή” πρόεδρο.
Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, το στρατόπεδο του Τραμπ διαβλέπει την ευκαιρία να αναδειχθεί σε “υπερασπιστή της εθνικής κληρονομιάς” από “ακραία στοιχεία” που “επιχειρούν να σβήσουν την ιστορία μας”.
Μιλώντας σε ένα κυρίως λευκό πλήθος που δεν τηρούσε κανένα μέτρο προστασίας από την πανδημία, ο Τραμπ ισχυρίστηκε πως “Το έθνος μας είναι μάρτυρας μιας ανελέητης εκστρατείας να σβηστεί η ιστορία μας, να συκοφαντηθούν οι ήρωές μας, να διαγραφούν οι αξίες μας και να προσηλυτιστούν τα παιδιά μας. Ο άγριος όχλος προσπαθεί να ρίξει τα αγάλματα των ιδρυτών μας, να μαγαρίσει τα πιο ιερά μνημεία μας και να εξαπολύσει ένα κύμα βίαιου εγκλήματος στις πόλεις μας”.
Ο Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος μετά τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο το 1991 που επισκέπτεται το μνημείο του Ράσμορ για τον εορτασμό της ημέρας ανεξαρτησίας.
Διακηρύσσοντας υπό τις επευφημίες των οπαδών του πως “αυτό το μνημείο ποτέ δε θα βεβηλωθεί”, επιδόθηκε σε ένα λογύδριο περί “ολοκληρωτισμού”, ο οποίος “σβήνει τον πολιτισμό, διώχνει κόσμο από τις δουλειές του, επιτίθεται στους διαφωνούντες και ζητά πλήρη υποταγή από οποιονδήποτε διαφωνεί”. Υποσχέθηκε πως “αυτή η επίθεση στην ελευθερία μας, την υπέροχη ελευθερία μας, πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει πολύ γρήγορα” και στη συνέχεια καταφέρθηκε ενάντια σε αυτό που θα λέγαμε “ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς”, ισχυριζόμενος πως “στα σχολεία μας, τις αίθουσες σύνταξης, ακόμα και τα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων, υπάρχει ένας νέος ακροαριστερός φασισμός, που ζητά απόλυτη αφοσίωση. Αν δε μιλάς τη γλώσσα του, εκτελείς τα τελετουργικά του, επαναλαμβάνεις τα συνθήματά κι ακολουθείς τις εντολές του, θα σε λογοκρίνουν, θα σε απαγορεύσουν, θα σε βάλουν σε μαύρη λίστα, θα σε διώξουν και θα σε τιμωρήσουν”. Πρόσθεσε πως “η αριστερή πολιτιστική επανάσταση έχει σχεδιαστεί να ανατρέψει την αμερικανική επανάσταση”, κι ότι “θέλουν να μας φιμώσουν, αλλά δε θα σιωπήσουμε”.
Σε μια έμμεση, πλην σαφή επίθεση στους αθλητές που γονατίζουν στο άκουσμα του εθνικού ύμνου ως ένδειξη αλληλεγγύης στο Black Lives Matter, ο Τραμπ υποστήριξε, επικαλούμενος και το θρησκευτικό συναίσθημα των περισσότερων ψηφοφόρων του, πως “Μένουμε όρθιοι, στεκόμαστε περήφανοι και γονατίζουμε μόνο μπροστά στον παντοδύναμο θεό”. Ως μέσο αντιμετώπισης της υποτιθέμενης επίθεσης κάποιας υποτιθέμενης ακροαριστεράς, ο Αμερικανός πρόεδρος προανήγγειλε τη δημιουργία ενός “Εθνικού Κήπου Αμερικανών Ηρώων”, όπου θα εικονίζονται σημαντικές προσωπικότητες της ιστορίας τον ΗΠΑ, ανάμεσά τους Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, ο Αβράμ Λίνκολν, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, η αεροπόρος Αμέλια Έρχαρτ, οι αδελφοί Ράιτ, αλλά και ο Ρόναλντ Ρήγκαν.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης σημειώθηκαν και διαμαρτυρίες, με διαδηλωτές να κλείνουν έναν από τους δρόμους προς το μνημείο του Ράσμορ. Επρόκειτο κυρίως για Ινδιάνους των ΗΠΑ, που διαμαρτυρήθηκαν για την κλοπή της προγονικής τους γης από τους λευκούς Αμερικανούς το 19ο αιώνα με στόχο τη χρυσοθηρία, παρά τη συνθήκη που είχε υπογραφεί μεταξύ της φυλής των Λακότα και της αμερικανικής κυβέρνησης το 1868, που θεωρητικά απέκλειε την περιοχή από εποικισμό λευκών. 15 περίπου διαδηλωτές συνελήφθησαν, αφότου αψήφησαν τις αστυνομικές εντολές να αποχωρήσουν.