Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Δράση | Κοινή ανακοίνωση για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Β. Ι. Λένιν
“Δημοσιεύουμε αυτή την Ανακοίνωση για τα εκατό χρόνια από τον θάνατο του Β. Ι. Λένιν, όχι μόνο για να αποτίσουμε φόρο τιμής στον ηγέτη του παγκόσμιου προλεταριάτου και να τιμήσουμε τη μνήμη του, αλλά και για να καλέσουμε όλους τους εργαζόμενους, τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, να βαδίσουν στον δρόμο της ιστορικής τους προοπτικής.”
Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Δράση (ΕΚΔ) εξέδωσε το Σάββατο 20/1 την ακόλουθη Κοινή Ανακοίνωση για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Βλαντιμίρ Ιλιτς Λένιν:
«Σήμερα, παραμονές της 100ής επετείου από τον θάνατο του Βλαντιμίρ Ιλιτς Λένιν (21 Ιανουαρίου 1924), εμείς, τα Κομμουνιστικά και Εργατικά κόμματα, που συμμετέχουμε στην ΕΚΔ, ανατρέχουμε στη μεγαλειώδη μορφή αυτού του λαμπρού στοχαστή και επαναστάτη.Η συμβολή του στην υπόθεση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στην πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής – κομμουνιστικής κοινωνίας είναι τεράστια.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Λένιν βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο της αστικής προπαγάνδας.
Αναλύοντας την κατάσταση της κοινωνικής δομής στις αρχές του 21ου αιώνα και κατανοώντας την κρισιμότητα της τρέχουσας πολιτικής στιγμής:Υπογραμμίζουμε το μεγαλείο του ανθρώπινου κατορθώματος του Β. I. Λένιν ως ηγέτη της νικηφόρας Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, που σηματοδότησε ένα νέο στάδιο στην ιστορία της ανθρωπότητας, ανατρέποντας την εκμεταλλευτική κοινωνία στη Ρωσία και εμπνέοντας τις λαϊκές μάζες σε πολλές χώρες του κόσμου να διεξάγουν επαναστατική πάλη, ως δημιουργού του πρώτου παγκοσμίως κράτους της δικτατορίας του προλεταριάτου, στην υπηρεσία των συμφερόντων των πολλών, των εκμεταλλευομένων και καταπιεσμένων, της εργατικής εξουσίας, της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής, του κεντρικού σχεδιασμού, που οδήγησαν σε πρωτόγνωρες κατακτήσεις στην οικονομία και την πολιτική – κοινωνική ζωή μέσα σε ένα ιστορικό ρεκόρ χρόνου. Αποδείχθηκε έτσι η ανωτερότητα του σοσιαλισμού έναντι του καπιταλισμού, με την κατοχύρωση του δικαιώματος στην εργασία, την ασφαλή και αξιοπρεπή ζωή των εργαζομένων, την επίτευξη υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και την πρόσβαση στον πλούτο του παγκόσμιου πολιτισμού. Ο σοσιαλισμός εισήγαγε έναν νέο τύπο ανθρώπινων σχέσεων που δεν βασίζεται στην υποταγή και τον ανταγωνισμό, αλλά στη συνεργασία και την αλληλοβοήθεια κατά τη διαδικασία του κοινού δημιουργικού μετασχηματισμού της πραγματικότητας. Η ΕΣΣΔ ήταν το στήριγμα των λαών στην πάλη για τον σοσιαλισμό και την ειρήνη.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι η εκτεταμένη θεωρητική κληρονομιά του Λένιν και τα διδάγματά του στην πολιτική πρακτική και την κομματική οικοδόμηση αποτελούν μια περαιτέρω ανάπτυξη της μαρξιστικής θεωρίας, έχουν διαχρονική αξία και αποτελούν τη βάση για την ιδεολογική και πολιτική εκπαίδευση και τις δράσεις κάθε νέας γενιάς επαναστατών σε όλο τον κόσμο.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στη μεθοδολογία για την υλιστική – διαλεκτική ανάλυση της σύγχρονης κοινωνίας που ανέπτυξε ο Λένιν σε συνέχεια της μαρξιστικής μεθοδολογίας. Στον χαρακτηρισμό του ανώτατου σταδίου ανάπτυξης του καπιταλισμού, του ιμπεριαλισμού, με τα βασικά χαρακτηριστικά του, ως παραμονής της σοσιαλιστικής επανάστασης, που διατυπώθηκε πρώτα απ’ όλα στο έργο “Ο ιμπεριαλισμός, ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού”. Η ιστορία έχει αποδείξει την ορθότητα των επιστημονικών συμπερασμάτων του Λένιν. Παρ’ όλες τις επιμέρους αλλαγές που έχει υποστεί ο ιμπεριαλισμός από τη συγγραφή αυτού του έργου, δεν έχει αλλάξει ο εκμεταλλευτικός του χαρακτήρας: Αυτός εξακολουθεί να είναι ο μονοπωλιακός καπιταλισμός, ο καπιταλισμός στην πιο αντιδραστική του εποχή, που διέπεται από τον νόμο της απόσπασης του μέγιστου κέρδους, που βασίζεται στην αύξηση της εκμετάλλευσης της μισθωτής εργασίας. Το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών μεγαλώνει (σήμερα το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού λαμβάνει κατά μέσο όρο το 8% του παγκόσμιου εισοδήματος, ενώ το πλουσιότερο 10% λαμβάνει το 52%, σύμφωνα με την Παγκόσμια Εκθεση Ανισότητας 2022). Συνεχίζει να εκμεταλλεύεται ανελέητα τους φυσικούς πόρους της γης. Δημιουργεί τακτικά μικρής και μεγάλης έκτασης πολέμους (49 μόνο από τις αρχές του 21ου αιώνα) που προκαλούν τεράστια προβλήματα στους λαούς του κόσμου.
Καθοδηγούμαστε από τα διδάγματα του Λένιν για την κομματική οικοδόμηση. Οτι μόνο ένα πρωτοποριακό κόμμα νέου τύπου είναι ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ταξικής πάλης, να καθοδηγήσει τις προλεταριακές μάζες, να εξασφαλίσει την έναρξη της σοσιαλιστικής επανάστασης και να αναπτύξει τη σοσιαλιστική οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας. Το υψηλού επιπέδου κύρος του μπολσεβίκικου κόμματος επιβεβαιώθηκε στα εργοτάξια της εκβιομηχάνισης και στην κολεκτιβοποίηση της αγροτικής παραγωγής, στην πάλη κατά της φασιστικής λαίλαπας, που γέννησε ο καπιταλισμός.
Επιμένουμε στην ανάγκη να ακολουθήσουμε τις κατευθύνσεις του Λένιν για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, χωρίς τις οποίες είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τα αίτια, τις κινητήριες δυνάμεις και την ουσία της στρατιωτικής σύγκρουσης που λαμβάνει χώρα σε πολλές περιοχές του πλανήτη μας και πρώτα απ’ όλα στο έδαφος της Ουκρανίας. Σε δεκάδες έργα του, όπως: “Για το σύνθημα των Eνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης”, “Σοσιαλισμός και πόλεμος”, “Το ζήτημα της ειρήνης”, “Κάτω από ξένη σημαία” και σε άλλα αφιερωμένα στην ανάλυση του πολέμου στην εποχή του ιμπεριαλισμού, ο Β. Ι. Λένιν αναφέρει: “Η πάλη για αγορές και η καταλήστευση ξένων χωρών, η τάση να καταπνίξουν το επαναστατικό κίνημα του προλεταριάτου και της δημοκρατίας στο εσωτερικό των χωρών, η τάση να αποβλακώσουν, να διασπάσουν και να εξοντώσουν τους προλετάριους όλων των χωρών, σπρώχνοντας τους μισθωτούς σκλάβους ενός έθνους ενάντια στους μισθωτούς σκλάβους του άλλου έθνους προς όφελος της αστικής τάξης, αυτό είναι το μοναδικό πραγματικό περιεχόμενο και το μοναδικό νόημα του πολέμου“.
Σήμερα, οι επισημάνσεις του Λένιν για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στηριγμένες στις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού, είναι πιο επίκαιρες από ποτέ.Προειδοποιούμε για τον κίνδυνο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ερυθράς Θάλασσας, καθώς και για την απειλή ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που ξέσπασε το 2022 στο έδαφος της Ουκρανίας και διεξάγεται από τις αστικές τάξεις της Ουκρανίας με τη στήριξη των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και από την άλλη της Ρωσίας με την εμπλοκή της Κίνας κ.ά. να γενικευτεί και να αιματοκυλήσει και άλλες χώρες και εξαιτίας των πυρηνικών όπλων να οδηγήσει την ανθρωπότητα σε παγκόσμιο όλεθρο.
Η ΕΚΔ παλεύει ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και για την απεμπλοκή των χωρών μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και οργανώσεις. Η λύση για τους λαούς δεν βρίσκεται στις αυταπάτες που σκορπούν αστικές δυνάμεις ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια άλλη, “καλύτερη αρχιτεκτονική ασφάλειας”, ή ένα ΝΑΤΟ “χωρίς πολεμικούς σχεδιασμούς και επιθετικά οπλικά συστήματα στα εδάφη του”, ή μια “φιλειρηνική ΕΕ”, ή ένας “ειρηνικός πολυπολικός κόσμος”. Η λύση βρίσκεται στην ενίσχυση της ταξικής πάλης για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη “μήτρα” που τον γεννά, το καπιταλιστικό σύστημα.
Δημοσιεύουμε αυτή την Ανακοίνωση για τα εκατό χρόνια από τον θάνατο του Β. Ι. Λένιν, όχι μόνο για να αποτίσουμε φόρο τιμής στον ηγέτη του παγκόσμιου προλεταριάτου και να τιμήσουμε τη μνήμη του, αλλά και για να καλέσουμε όλους τους εργαζόμενους, τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, να βαδίσουν στον δρόμο της ιστορικής τους προοπτικής. Να μελετήσουν βαθύτερα την επαναστατική θεωρία, οδηγό της επαναστατικής πράξης. Να μελετήσουν τον κομμουνισμό και την πολύπλευρη πείρα της 3ης Κομμουνιστικής Διεθνούς, που πρωτεργάτης της ήταν ο Λένιν. Να ενισχύσουν την αυτοτελή, ανεξάρτητη γραμμή, μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια, κόντρα στις αστικές εθνικιστικές και σοβινιστικές τάσεις, όπως και στον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου. Να αγωνιστούν ενάντια στον οπορτουνισμό και στις κοινοβουλευτικές αυταπάτες. Να συμβάλουν στη χάραξη σύγχρονης επαναστατικής στρατηγικής, δηλαδή να είναι σύμφωνοι με το πνεύμα του λενινισμού, να υπερασπιστούν και να συνεχίσουν το έργο του Β. Ι. Λένιν στον 21ο αιώνα».