Φονιάδες και βασανιστές εν ονόματι της βασίλισσας – Αμνηστία για εγκλήματα πολέμου στο εξωτερικό παραχώρησε στο στρατό το Βρετανικό Κοινοβούλιο
Η σπουδή της βρετανικής κυβέρνησης εξηγείται από την αγωνία της να συνεχίζει να διασφαλίζει κρέας για κανόνια και μελλοντικούς μακελάρηδες για τις ιμπεριαλιστικές της περιπέτειες εκτός συνόρων.
Με πλειοψηφία 331 βουλευτών ψηφίστηκε στην Κάτω Βουλή της Βρετανίας την Τετάρτη νόμος, με τον οποίο απαλλάσσονται από κάθε ποινική ευθύνη και πιθανότητα δίωξης οι στρατιώτες που διέπραξαν εγκλήματα στη διάρκεια αποστολών στο εξωτερικό, με την προϋπόθεση να έχουν τελεστεί πάνω από πέντε χρόνια πριν.
Ενάντια στο νομοσχέδιο ψήφισαν μόλις 71 βουλευτές, ανάμεσά τους οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το σοσιαλδημοκρατικό Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP) που κυβερνάει στη Σκωτία, ενώ μόλις 18 βουλευτές των εργατικών, ανάμεσά τους ο πρώην ηγέτης του Τζέρεμι Κόρμπιν, καταψήφισαν το νομοσχέδιο.
Επιβεβαιώνεται με αυτό τον τρόπο ότι, μετά την -υποτιθέμενη-αριστερή στροφή του κόμματος επί Κόρμπιν, η νέα ηγεσία του Keir Starmer προσδένεται ξανά έντονα στην παράδοση του Τόνι Μπλαιρ. Ενδεικτικό είναι ότι η επίσημη γραμμή των Εργατικών ήταν η αποχή από την ψηφοφορία, ώστε να μην κατηγορηθούν για “αντιπατριωτική” τάση. Μάλιστα, τρεις από τους 18 βουλευτές που τελικά καταψήφισαν το νομοσχέδιο, διαγράφηκαν από ηγετικές θέσεις εντός κοινοβουλευτικής ομάδας. ανάμεσά τους και η νεαρότερη βουλευτής του κοινοβουλίου και προβεβλημένο στέλεχος της “αριστερής πτέρυγας” των Εργατικών, Nadia Whittome, που δήλωσε πως το νομοσχέδιο είναι “ενάντια στους βετεράνους, τα ανθρώπινα δικαιώματα και στην πράξη αποποινικοποιεί τα βασανιστήρια”.
Ο υπουργός άμυνας της συντηρητικής κυβέρνησης Τζόνσον, Μπεν Γουόλας, χρησιμοποίησε ως επιχείρημα υπέρ του νόμου, το ίδιο το γεγονός πως οι πόλεμοι κατά του Ιράκ και του Αφγανιστάν, στους οποίους συμμετείχε η Βρετανία στο πλευρό των ΗΠΑ, ήταν “παράνομοι”. Έριξε ωστόσο τις ευθύνες αποκλειστικά στους Εργατικούς, οι οποίοι προκάλεσαν “αταξία”, την οποία τώρα καλούνται οι Τόρηδες να τακτοποιήσουν.
Το νομοσχέδιο έρχεται στον απόηχο νέων καταγγελιών για εγκλήματα Βρετανών στρατιωτικών στο εξωτερικό, που ποτέ δεν έπαψαν όλα αυτά τα χρόνια. Πιο πρόσφατη η καταγγελία στις αρχές Αυγούστου, ότι 33 άμαχοι εκτελέστηκαν στο Αφγανιστάν από τη μονάδα ειδικών δυνάμεων του βρετανικού στρατού SAS το 2011, με το υπουργείο άμυνας να προσπαθεί να συσκοτίσει την υπόθεση. Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι υπεύθυνοι του μακελειού δε θα οδηγηθούν ποτέ στη δικαιοσύνη. Η σπουδή της βρετανικής κυβέρνησης εξηγείται και από την αγωνία της να συνεχίζει να διασφαλίζει κρέας για κανόνια και μελλοντικούς μακελάρηδες για τις ιμπεριαλιστικές της περιπέτειες εκτός συνόρων, αφού, όπως ομολογεί ο Γουόλας, οι διώξεις για εγκλήματα που σχετίζονται “με επιχειρήσεις πολλά χρόνια πριν”, θα προκαλούσαν “μεγάλη ζημιά στο ηθικό” των στρατιωτών, αλλά και θα “υπονόμευαν την ικανότητά μας να στρατολογήσουμε μελλοντικά στρατιωτικό προσωπικό”.
Μάλιστα, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αν και δε σχετίζεται με την μακροχρόνια σύγκρουση στη Βόρεια Ιρλανδία, φαίνεται πως θα λειτουργήσει ως πρότυπο για αντίστοιχη ρύθμιση που βρίσκεται στα σκαριά και θα στερεί από θύματα και συγγενείς τους τη δυνατότητα δίωξης ή αποζημίωσης για την επί δεκαετίες δολοφονική δράση του βρετανικού στρατού, των μυστικών υπηρεσιών και των παραστρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.
Μια ακόμα ενδιαφέρουσα διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπει ότι οι επόμενες βρετανικές κυβερνήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να αγνοήσουν την ευρωπαϊκή σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε περίπτωση που η Βρετανία εμπλακεί σε “σημαντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωετρικό”. Επιπλέον, την Πέμπτη κατατέθηκε κι άλλο νομοσχέδιο, συγκεκριμένα για τους πράκτορες της MI5, της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας στο εξωτερικό, που ρητά επιτρέπει την τέλεση εγκλημάτων από τα μέλη της.
Με πληροφορίες από jungewelt.de
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6
Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
1 Σχόλιο
Σιγά το νέο. Ο βρετανικός στρατός έχει ασυλία για τα εγκλήματα πολέμου εδώ και αιώνες. Τα σημερινά είναι πταίσματα!