Για ενθάρρυνση των βασανισμών στις φυλακές της Βραζιλίας καταγγέλλει ο ΟΗΕ τον Μπολσονάρου
Τα στοιχεία που συνέλεξε η αρμόδια υποεπιτροπή των Ηνωμένων εθνών κάνουν λόγο για “μεγάλο αριθμό ανθρώπων με στέρηση ελευθερίας σε επικίνδυνες συνθήκες σε γεμάτες φυλακές όπου συμβαίνουν βίαιοι θάνατοι και εξεγέρσεις”, ενώ προσθέτει πως “έχει σημειωθεί σημαντικός αριθμός καταγγελιών για βασανισμούς και κακομεταχείριση στις φυλακές”.
Η Βραζιλία, δεδομένου του μεγέθους της και των εκρηκτικών ποσοστών εγκληματικότητας, διαθέτει έναν από τους υψηλότερους αριθμούς κρατουμένων στον κόσμο, (κάτω φυσικά από τις παγκόσμιες πρωταθλήτριες ΗΠΑ) που ανέρχεται σε 700.000 ανθρώπους. Οι συνθήκες όμως που αντιμετωπίζουν στις φυλακές, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στο σωφρονισμό τους, ενώ φαίνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει η τήρηση ακόμα και βασικών στοιχειωδών δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με την έκθεση της υποπιτροπής του ΟΗΕ για την πρόληψη των βασανισμών, η ακροδεξιά κυβέρνηση του Μπολσονάρου δεν ακολουθεί τη διεθνή σύμβαση ενάντια στους βασανισμούς. Πιο συγκεκριμένα, προχώρησε στη διάλυση του Εθνικού Μηχανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Βασανισμών, που είχε δημιουργηθεί πριν έξι χρόνια, με στόχο την παρακολούθηση και την καταγραφή περιστατικών βασανισμού σε φυλακές, ψυχιατρικά ιδρύματα και κέντρα απεξάρτησης.
Σύμφωνα με την έκθεση, η κατάργηση του οργανισμού αυτού ισοδυναμεί με “άδεια βασανισμού” στους τρόφιμους των σωφρωνιστικών ιδρυμάτων στην αχανή χώρα.
Η Βραζιλία δεσμεύεται νομικά να ακολουθήσει τις συστάσεις του ΟΗΕ, από τη στιγμή που το 2007 προσυπέγραψε το Προαιρετικό Πρωτόκολο της Διάσκεψης κατά των Βασανισμών.
Τα στοιχεία που συνέλεξε η αρμόδια υποεπιτροπή των Ηνωμένων εθνών κάνουν λόγο για “μεγάλο αριθμό ανθρώπων με στέρηση ελευθερίας σε επικίνδυνες συνθήκες σε γεμάτες φυλακές όπου συμβαίνουν βίαιοι θάνατοι και εξεγέρσεις”, ενώ προσθέτει πως “έχει σημειωθεί σημαντικός αριθμός καταγγελιών για βασανισμούς και κακομεταχείριση στις φυλακές”. Αυτά προκύπτουν ως αποτέλεσμα έρευνας που ξεκίνησε τον Ιούνη μετά από καταγγελία ΜΚΟ κατά της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, που υποχρεώθηκε να στείλει εκπροσώπους της στην έδρα της υποεπιτροπής του ΟΗΕ στη Γενεύη. Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που επισημαίνονται οι συχνά άθλιες συνθήκες στις φυλακές της χώρας. Το 2017 σε μια σειρά φυλακών της περιοχής του Αμαζονίου ξέσπασαν εξεγέρσεις λόγω του κλίματος βίας και διαφθοράς, με τραγικό απολογισμό 200 νεκρούς, εκ των οποίων οι 50 κυριολεκτικά αποκεφαλίστηκαν.
Mε πληροφορίες από telesur