Για “φθορά κοινής περιουσίας” διώκεται καλλιτέχνης που παρενέβη σε ναζιστικό μνημείο στη Γερμανία
Με μήνυση από τον τοπικό δήμο είναι αντιμέτωπος ο Βίλφριντ Πόρβολ, που για δεύτερη χρονιά ζωγράφισε με χρώματα και φιλειρηνικά συνθήματα μνημείο που φέρει ακόμα και επιγραφή με τσιτάτο του Χίτλερ.
Μπορεί επισήμως να απαγορεύονται εδώ και δεκαετίες τα ναζιστικά σύμβολα στη Γερμανία, υπό το μανδύα του “ηρώου” ωστόσο εξακολουθεί να επιβιώνει στην περιοχή Κάλκαρ της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας ένα ναζιστικό μνημείο που περνά φαινομενικά το “τεστ νομιμότητας” τυπικά, αφού δεν φιγουράρουν σβάστικες στην πρόσοψή του, ο αετός πάνω στο ξίφος και κυρίως το περιεχόμενο της επιγραφής του όμως δεν αφήνουν καμία αμφιβολία, αφού είναι αφιερωμένο “στους ήρωές μας” των δύο παγκόσμιων πολέμων. Ακόμα και για τους πιο δύσπιστους, αρκεί κανείς να την πίσω όψη του γλυπτού, όπου βρίσκεται απόσπασμα από το βιβλίο του Χίτλερ “Ο Αγών μου”, που αναφέρει πως “Και χιλιάδες χρόνια να περάσουν ποτέ δε θα μπορούμε να μιλάμε για ηρωισμό, δίχως να μνημονεύσουμε το Γερμανό στρατιώτη στον παγκόσμιο πόλεμο”.
Ο καλλιτέχνης Βίλφριντ Πόρβολ, από πέρσι το καλοκαίρι προχωρά σε “αισθητικές” παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο μνημείο, βάφοντας τον αετό στα χρώματα του ουράνιου τόξου και γράφοντας φιλειρηνικά συνθήματα. Την πρώτη του επιχείρηση “καλλωπισμού” του μνημείου διέκοψε η αστυνομία, που μάλιστα κατέσχεσε τα σπρέι του, ενώ την επόμενη μέρα η δήμαρχος Μπρίτα Σουλτς φρόντισε να “καθαριστεί” το ναζιστικό ηρώο. Aκολούθησε δημοτικό συμβούλιο, όπου λήφθηκε η ίδια απόφαση με το 2016, όταν είχε ξανατεθεί το ζήτημα του ντροπιαστικού μνημείου, δηλαδή η τοποθέτηση πινακίδας που θα εξηγεί το πραγματικό περιεχόμενο του μνημείου, προειδοποιώντας τους επισκέπτες. Ωστόσο ούτε καν αυτό δεν έχει υλοποιηθεί ως τώρα. “Θα μπορούσε κάλλιστα ο δήμος να κυματίζει και σημαίες με τη σβάστικα” σημειώνει σαρκαστικά ο καλλιτέχνης.
Ένα χρόνο μετά, τη μέρα της αντιφασιστικής νίκης στις 9 Μάη, ο Πόρβολ “ξαναχτύπησε”, πηγαίνοντας τα ξημερώματα να βάψει πάλι το μνημείο, αφαιρώντας τον πολεμόχαρο χαρακτήρα του και δίνοντάς του μάλλον “χίπικο” χαρακτήρα. Αυτή τη φορά, ο δήμος όχι μόνο ξανακαθάρισε το μνημείο, αλλά και μήνυσε τον Πόρβολ για “φθορά κοινής περιουσίας”. Όπως εύγλωττα σημειώνει δηκτικά και ο ίδιος “Η αφαίρεση ναζιστικής προπαγάνδας είναι λοιπόν “βλαπτική για το κοινωνικό” σύνολο, άρα με βάση αυτό προφανώς η αποκατάστασή της είναι μια καλή πράξη”. Ο ίδιος αντιμετωπίζει την πράξη του σαν χρέος του ως πολίτη, “που παίρνει σοβαρά το σύνταγμα και την αντιφασιστική του αποστολή”. Δηλώνει επίσης πως θα συνεχίσει τη δράση του και καλεί κι άλλους καλλιτέχνες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του σε όσα μέρη της Γερμανίας υπάρχουν ακόμα τέτοια ναζιστική και εν γένει μιλιταριστικά μνημεία.
Με πληροφορίες από jungewelt.de