Για ποιόν χτυπάει η καμπάνα;
Στο καμπαναριό μιας μικρής γερμανικής κοινότητας, υπάρχει μια καμπάνα με την επιγραφή “όλα για την πατρίδα, Αδόλφος Χίτλερ”. Αλλά κάποιοι φαίνεται να μην ενοχλούνται παρά μόνο με όσους αντιδρούν και ζητούν την απομάκρυνσή της.
Η προτεσταντική εκκλησία του Αγίου Ιακώβου στην μικρή κοινότητα Herxheim am Berg θεωρείται αξιοθέατο. Χτισμένη το 1014 είναι χιλίων ετών, ένας από τους παλαιότερους ναούς στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο. Πράγματι, η εκκλησία θεωρείται σύμβολο της κοινότητας των 733 κατοίκων.
Σε κάθε μυστήριο της εκκλησίας και σε άλλες εορταστικές εκδηλώσεις χτυπάνε οι καμπάνες, τρεις τον αριθμό. Μια απ’ αυτές έχει μια ιδιαιτερότητα. Χτυπάει για κάποιον συγκεκριμένο, γνωστό μεταξύ άλλων για την εμμονή του να φτιάξει ένα Γερμανικό Ράιχ για χίλια έτη. Ναι, σωστά διαβάζουμε. Στο καμπαναριό της εκκλησίας δεσπόζει μια καμπάνα που μπήκε το 1934 με την επιγραφή “Alles fuer’s Vaterland Adolf Hitler”. Λέει δηλαδή «όλα για την πατρίδα Αδόλφος Χίτλερ». Για τους Γερμανομαθείς υπάρχει και άλλη μια πληροφορία. Η απόστροφος στη πρόταση είναι ορθογραφικό σφάλμα.
Οι άλλες δυο καμπάνες τοποθετήθηκαν δίπλα από την κεντρική το 1951. Ουδείς ένιωσε την ανάγκη να αφαιρέσει τη καμπάνα του Χίτλερ. Κανείς από την εκκλησία δεν έδειξε να ενοχλείται απ’ το γεγονός ότι η υποσχόμενη μετά θάνατον σωτηρία της εκκλησίας δεν συμβαδίζει με την τίμηση του ανθρώπου που φρόντισε να στείλει εκατομμύρια άλλους στο θάνατο.
Έτσι, εν έτει 2017 μετά Χριστού, χρειάστηκε η επέμβαση της συνταξιούχου δασκάλας μουσικής Sigrid Peters για να μάθει ο υπόλοιπος κόσμος για την καμπάνα. Φυσικά όμως αυτή δεν αφαιρέθηκε. Οι άρχοντες του χωριού συμβουλεύτηκαν και συνομολόγησαν ότι απλά πρέπει να κλείσει η πρόσβαση στο καμπαναριό για το κοινό, ώστε να μην υπάρξουν νέες φωτογραφίες της επίμαχης καμπάνας. Η κ. Roswitha Kaiser, υπεύθυνη του κρατιδίου για θέματα διατήρησης μνημείων αποφάσισε ότι η καμπάνα πρέπει να παραμείνει στη θέση της ως μνημείο. Ο δήμαρχος Ronald Becker, που δεν ανήκει σε κόμμα αλλά εκλέγεται με μια «ένωση ελευθέρων εκλογέων» τονίζει «δε βλέπω λόγο να αφαιρεθεί η καμπάνα». Το αντικείμενο με αφιέρωση στον «φύρερ» δεν ανήκει στην εκκλησία αλλά είναι εδώ και 83 έτη ιδιοκτησία της κοινότητας.
Το θέμα βρήκε το δρόμο του στις εφημερίδες και στους διαδικτυακούς τόπους της Γερμανίας. Εκεί σχολιάζεται από τους αναγνώστες. Και δυστυχώς δεν είναι λίγοι αυτοί που όχι μόνο συμφωνούν ότι πρέπει να διατηρηθεί η καμπάνα, αλλά βλέπουν κιόλας τη δασκάλα μουσικής ως προδότρια.