-Γιατί σκοτώνετε Παλαιστίνιους; -Μα δεν μπορούμε να τους βάλουμε όλους στη φυλακή…
Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος διαδηλώσεων από τη «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής» των Παλαιστινίων της Γάζας. Μεταξύ 30 Μαρτίου 2018 και 30 Μαρτίου 2019, 250 περίπου παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 41 παιδιών, σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις στις διαδηλώσεις και κοντά στις 29,000 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν.
«Ερώτηση: “Γιατί σκοτώνετε Παλαιστίνιους;”
Απάντηση: “Μα γιατί δεν μπορούμε να τους βάλουμε όλους στη φυλακή”.
Επίσημη δήλωση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ.
Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος διαδηλώσεων από τη «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής» των Παλαιστινίων της Γάζας.
Από τις 30 Μαρτίου 2018, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετέχουν στις εβδομαδιαίες διαμαρτυρίες για τη «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής» δίπλα στον περιμετρικό φράκτη μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ, ζητώντας το παλαιστινιακό δικαίωμα επιστροφής και τον τερματισμό του ισραηλινού αποκλεισμού. Οι διαδηλωτές απαιτούν το δικαίωμα των παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια τους στην ιστορική Παλαιστίνη, από την οποία διώχτηκαν βίαια το 1948. Ζητούν επίσης τον τερματισμό του 12ετούς αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, ο οποίος έχει εξοντώσει και έχει τερματίσει την έννοια της λέξης «ανθρωπότητα» με αποκλεισμούς και βίες επιθέσεις που στερεί στα δύο εκατομμύρια κατοίκους βασικά αγαθά επιβίωσης.
Οι διαδηλώσεις ήταν αρχικά προγραμματισμένες να διαρκέσουν έως τις 15 Μαΐου, συμπίπτοντας με την 70ή επέτειο «Μέρα της Νάκμπα» (πόλεμος του 1948, που οδήγησε στην ίδρυση του σημερινού Ισραήλ, σε βάρος των περισσότερων Παλαιστινιακών εδαφών) αλλά συνεχίζονται σε εβδομαδιαία βάση και περιλαμβάνουν τώρα περιστασιακές διαδηλώσεις στην παραλία δίπλα στον περιμετρικό φράκτη βόρεια Γάζα.
Μεταξύ 30 Μαρτίου 2018 και 30 Μαρτίου 2019, 250 περίπου παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 41 παιδιών, σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις στις διαδηλώσεις και κοντά στις 29,000 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν. Από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2019, τα μέλη της ομάδας εργασίας της UNICEF και CP / MHPSS κατέγραψαν την νοσηλεία 2.986 τραυματισμένων παιδιών κατά τη διάρκεια του έτους.
Διεθνής παράγοντας
Μια πρόσφατη έρευνα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ σκόπιμα πυροβόλησε παιδιά και δημοσιογράφους στη Γάζα το 2018 και ότι ο Ισραηλινός στρατός ενδέχεται να έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τις μαζικές διαμαρτυρίες της «Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής». Η έκθεση αναφέρει ότι «υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι οι Ισραηλινοί σκοπευτές πυροβόλησαν δημοσιογράφους, υγειονομικούς λειτουργούς, παιδιά και άτομα με αναπηρία, σαφώς αναγνωρίσιμα ως τέτοια». Η Επιτροπή διερεύνησε όλους τους θανάτους που σχετίζονταν με την επίδειξη μεταξύ 30 Μαρτίου 2018 και 31 Δεκεμβρίου 2018 (189 δολοφονίες παλαιστινίων) και παρακολούθησαν περισσότερους από 700 τραυματισμούς που προκάλεσαν ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών. Με εξαίρεση δύο υποθέσεων, η Επιτροπή βρήκε βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι η χρήση πυρομαχικών υπερβολικής βίας και η εσκεμμένη σκόπιμη χρήση παράνομου θανατηφόρου αερίου και από ισραηλινές δυνάμεις εναντίον διαδηλωτών ήταν παράνομη. Η Επιτροπή κάλεσε επίσης το Ισραήλ να διεξαγάγει εμπεριστατωμένες έρευνες σχετικά με τη δολοφονία παλαιστινίων πολιτών στο πλαίσιο των διαδηλώσεων, καθώς σημειώθηκαν παραβιάσεις των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου. Η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε τα συμπεράσματα της έκθεσης ως προκατειλημμένη και αδυνατεί να εξετάσει την απειλή που δημιουργεί ο στρατός του στη Γάζα.
Ως απάντηση του κράτους του Ισραήλ
Επέκταση του άθλιου τείχους και στη θάλασσα, μετατρέποντας τη Γάζα στο μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Ρατσιστικό νομοθέτημα περί «εβραϊκού έθνους-κράτους». Πρόκειται για νόμο που επιφέρει μεγάλες διακρίσεις κατά των Αράβων (20% του πληθυσμού) που κατοικούν στο Ισραήλ και που καταργεί για παράδειγμα την αραβική ως επίσημη γλώσσα, παραπέμποντας σε καθεστώς “απαρτχάιντ”. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο παραπάνω νόμος αναφέρει πως το κράτος «θεωρεί την ανάπτυξη των εβραϊκών οικισμών ως εθνική αξία» και άρα θα «ενεργήσει για να ενθαρρύνει και να προωθήσει την εγκαθίδρυσή τους».
Στο όνομα της «ειρήνης και της ασφάλειας» και δίπλα από την συγκομιδή δολοφονημένων αμάχων στέκονται οι «στρατηγικοί εταίροι» τους από ΕΕ και ΗΠΑ μέχρι το ελληνικό και κυπριακό κράτος αναβαθμίζοντας την κοινή συνεργασία τους (εμπορική, οικονομική, στρατιωτική), αρνούμενες να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό κράτος, καλώντας σε «αυτοσυγκράτηση» θύτες και θύματα εξισώνοντάς τους, προβάλλοντας την προκλητική θέση περί «δυσανάλογης βίας».
* Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος, εφαρμόζοντας την απόφαση της Βουλής του 2015.
«H Αντίσταση θα συνεχιστεί μέχρι να τερματιστεί η κατοχή». Αχέντ Ταμίμι
Σήμερα θα τιμηθεί η πρώτη επέτειος από τη «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής». Ο ισραηλινός στρατός σε θέση μάχης κοντά στο φράχτη που χωρίζει τα κατεχόμενα εδάφη από την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.