“Η ζωή ήταν καλύτερη πριν την Περεστρόικα” απαντούν σχεδόν οι μισοί Ρώσοι
Το ποσοστό ανεβαίνει πάνω από το 60% σε όσους είναι πάνω από 55 ετών και έχουν ενεργά βιώματα και μνήμες από το σοβιετικό παρελθόν!
Η νοσταλγία από μόνη της δεν συνιστά ριζοσπαστική συνείδηση, αν μη τι άλλο όμως τα ευρήματα συνεχόμενων δημοσκοπήσεων δείχνουν πως οι λαοί της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αναγνωρίζουν τι έχασαν και ότι ζούσαν καλύτερα στην -τόσο δυσφημισμένη- σοσιαλιστική εποχή.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Λεβάντα, το 47% των Ρώσων πιστεύει ότι η ζωή του ήταν καλύτερη πριν την Περεστρόικα, ενώ μόλις το 39% διαφωνεί με αυτή τη δήλωση. Είναι μάλιστα εντυπωσιακό πως στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 55 ετών -δηλαδή των ανθρώπων που πρόλαβαν ως ενήλικοι και έχουν προσωπικές μνήμες από το σοβιετικό παρελθόν- το ποσοστό ανεβαίνει πάνω από το 60% -για την ακρίβεια, το 61% συμφωνεί ότι πριν την Περεστρόικα ζούσε καλύτερα. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι το χρονικό όριο δεν μπαίνει στη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά στην Περεστρόικα που ουσιαστικά την δρομολόγησε.
Πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η διακύμανση αυτών των ευρημάτων στον χρόνο. Το 1995, που το σοκ της αντεπανάστασης ήταν πιο νωπό, το 53% δήλωνε ότι η ζωή του ήταν καλύτερη πριν την Περεστρόικα. Το ποσοστό αυτό έπιασε “ιστορικό χαμηλό” το 2008, φτάνοντας στο 31%, έκτοτε όμως οι σχετικές απαντήσεις αυξάνονται συνεχώς και προσεγγίζουν σήμερα το 50%, παρά τις σημαντικές δημογραφικές αλλαγές -την είσοδο νεαρότερων ερωτηθέντων στο δείγμα και τη σταδιακή μείωση του ποσοστού όσων είχαν ενεργά βιώματα από τη Σοβιετική Ένωση.
Σε άλλα σχετικά ερωτήματα της δημοσκόπησης, το 65% των ερωτηθέντων απάντησε πως θεωρεί την ΕΣΣΔ ιστορικά ως ισχυρό και ενιαίο κράτος, ενώ το 43% συμφωνεί πως οι άνθρωποι συμπεριφέρονταν καλύτερα ο ένας στον άλλον, κατά τη σοβιετική περίοδο.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας, όμως, είναι πιθανότατα ότι το Ινστιτούτο Λεβάντα που την διεξήγαγε είναι υπεράνω “πάσης υποψίας” για συμπάθεια προς τη σοβιετική περίοδο, ενώ έχει κατηγορηθεί κατά το παρελθόν ως υπερβολικά φιλοδητικό, ενίοτε και ως “όργανο δυτικών υπηρεσιών” στη Ρωσία!
Με πληροφορίες από το RT