Ιερέας που “θεράπευε” τον κορονοϊό πέθανε από την ασθένεια στο Καμερούν
Μετά το θάνατό του, πλήθη πιστών συνέρρευσαν έξω από το σπίτι του, ευελπιστώντας πως με τραγούδια και προσευχές θα κατόρθωναν να τον αναστήσουν.
Θύμα των ίδιων του των κηρυγμάτων έπεσε ένας πάστορας στο Καμερούν, πιθανότατα όμως όχι πριν προλάβει να γίνει κι ο ίδιος επικίνδυνος για το ποίμνιό του. Ο λόγος για τον 39χρονο Φράνκλιν Ντίφορ, ο οποίος ισχυριζόταν πως μπορούσε “ακουμπώντας με τα χέρια του” να θεραπεύσει τους πιστούς του από τον κορονοϊό. Ο ίδιος άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο το πρωί, με τους πιστούς να παρεμποδίζουν για οχτώ ώρες την είσοδο του παραϊατρικού προσωπικού που ήρθε να συλλέξει τη σορό από το σπίτι του ιερέα στην πρωτεύουσα Ντουάλα.
Ο άντρας, που είχε κατέβει υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2018 στη χώρα, είχε έρθει σε επαφή με δεκάδες ασθενείς που είχαν συμπτώματα της ασθένειας, έχοντας τη φήμη “προφήτη” μεταξύ των οπαδών του. Σύμφωνα με το γιατρό Γκέλε Νάνγκα, ο ίδιος ουσιαστικά δεν μπόρεσε να κάνει τίποτε για να σώσει τον πάστορα, αφού πέθανε 10 λεπτά μετά την άφιξή του, μια βδομάδα αφότου παρουσίασε συμπτώματα της νόσου.
Τελικά η πρόσβαση στο σπίτι επετεύχθη με παρέμβαση της αστυνομίας, ανάμεσα στους οπαδούς του που ισχυρίζονταν πως ο νεκρός βρίσκονταν σε “πνευματική αναχώρηση με το θεό” άρα δε θα μπορούσε να θαφτεί.
Η Ντιφόρ συνήθιζε εκτός από τις “θεραπευτικές” του συνεδρίες να δωρίζει κουβάδες και σαπούνια σε όσους είχαν ανάγκη, ενώ η τελευταία δημόσια εμφάνισή του ήταν στις 20 Απρίλη, όταν μοίραζε μάσκες και γάντια στο πλήθος. Είναι άγνωστοι πόσους υγιείς ακολούθους του πρόλαβε να μολύνει πριν ασθενήσει βαριά ο ίδιος.
Μετά το θάνατό του, πλήθη πιστών συνέρρευσαν έξω από το σπίτι του, ευελπιστώντας πως με τραγούδια και προσευχές θα κατόρθωναν να τον αναστήσουν.
Αρκετοί θάνατοι ιερέων έχουν καταγραφεί σε χώρες όπου παρέμειναν ανοιχτές οι εκκλησίες καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ρωσία, που βρίσκεται τώρα στην κορύφωση της πανδημίας, όπου οι εκκλησίες λειτουργούσαν παρά την ύπαρξη αυστηρών μέτρων στη χώρα. Εκεί έχουν χάσει τη ζωή τους ως τώρα τουλάχιστον 11 ορθόδοξοι ιερείς, με συγγενείς κάποιων εξ αυτών να εκφράζουν την οργή τους που δεν έκλεισαν οι εκκλησίες όπως τα εστιατόρια κι άλλοι χώροι συναθροίσεων.