Κατασκοπευτικά από τη βάση της Σούδας στα στενά του Κερτς
Για άλλη μια φορά η Ελλάδα με ευθύνη της κυβέρνησης Σύριζα – Ανέλ εμπλέκεται στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και αντιπαραθέσεις, αυτή τη φορά με επίκεντρο τα στενά του Κερτς στην Κριμαία.
Το νέο θερμό επεισόδιο το βράδυ της Κυριακής στο στενό του Κερτς, που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική, μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, είναι ένα ακόμα βήμα επικίνδυνης κλιμάκωσης στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που φουντώνουν στην περιοχή και ευρύτερα.
Το κάθε τέτοιο βήμα φέρνει τους λαούς ακόμα πιο κοντά σε πολύ επικίνδυνες εξελίξεις, συσσωρεύει επιπλέον «εύφλεκτη ύλη» στο έδαφος των οξυμένων ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ από τη μια μεριά και τη Ρωσία από την άλλη.
Η Μαύρη Θάλασσα, εξάλλου, παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην επιθετική στρατηγική του ΝΑΤΟ, για την «περικύκλωση» της Ρωσίας.
Στρατηγική που ξεδιπλώνεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς, μέσα από τα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων, την ανάπτυξη της «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη μαζί με την πρόθεσή τους να αποσυρθούν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά, τις νέες διοικήσεις και τις συνεχείς ασκήσεις του ΝΑΤΟ στα ανατολικά και βέβαια την ευρωΝΑΤΟική επέμβαση στην Ουκρανία τα προηγούμενα χρόνια.
Θυμίζουμε ότι στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον περασμένο Ιούλη, οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για «ανάγκη ανανεωμένης εστίασης στη Μαύρη Θάλασσα», με τις αμερικανικές «δεξαμενές σκέψης» να εστιάζουν στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής και στους δρόμους του πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και στο ρόλο που παίζουν οι ρωσικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην περιοχή, στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στη Μέση Ανατολή.
Ενώ, μόλις λίγες μέρες πριν, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία ψήφισμα στο οποίο ζητάει μέτρα απέναντι στον «πιθανό κίνδυνο να καταλάβει η Ρωσία τα υφιστάμενα ουκρανικά πετρέλαια και πεδία φυσικού αερίου στη Αζοφική Θάλασσα μόλις επιτύχει το στόχο της μετατροπής της σε εσωτερική λίμνη εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όχι μόνο υπογράφει σταθερά όλες τις σχετικές αποφάσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ, αναπαράγοντας και όλα τα προσχήματα με τα οποία ντύνονται οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην περιοχή, αλλά διεκδικεί και αναλαμβάνει ρόλο εμπροσθοφυλακής στην υλοποίησή τους.
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που σταθερά την τελευταία τετραετία αυξάνει τις δυνάμεις με τις οποίες συμμετέχει στις ΝΑΤΟικές αποστολές και ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα. Αποστολές που έχουν ως βάση τη ΝΑΤΟική αρμάδα που σουλατσάρει στο Αιγαίο, με πρόσχημα το Προσφυγικό, και στην πραγματικότητα για να ελέγχει τον ρου των ρωσικών πλοίων.
Την ίδια στιγμή, η Πολεμική Αεροπορία έχει αναλάβει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού καταμερισμού να φυλάει τον εναέριο χώρο και της Βουλγαρίας, που απλώνεται στη Μαύρη Θάλασσα, να βρίσκεται δηλαδή στην πρώτη γραμμή μιας πιθανής ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.
Στα επικίνδυνα αυτά σχέδια πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν και οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις με τις οποίες η κυβέρνηση σπέρνει όλη τη χώρα, μετατρέποντας το λαό σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως αποκαλύφθηκε χτες, την άλλη στιγμή του θερμού επεισοδίου απογειώθηκαν κατασκοπευτικά αεροσκάφη από τη βάση της Σούδας, για να βρεθούν στην περιοχή. Για τις ίδιες αποστολές, τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εφορμούν από τη βάση της Λάρισας συλλέγοντας «πληροφορίες» μέχρι την Ουκρανία, ενώ η Θεσσαλία έχει μετατραπεί και σε βάση εφόρμησης των αμερικανικών ελικοπτέρων προς τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα. Ολα αυτά, χώρια τα σχέδια για την εγκατάσταση αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη, με το βλέμμα σε Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα, ακόμα – όπως γράφεται – και για τον αποκλεισμό των Στενών του Βοσπόρου σε ενδεχόμενο παραπέρα όξυνσης.
Τα παραπάνω είναι αρκετά για να χτυπήσουν «καμπανάκι» στον ελληνικό λαό. Για την «αναβάθμιση» της αστικής τάξης, η κυβέρνηση μπλέκει το λαό όλο και πιο βαθιά στο βούρκο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που μυρίζουν μπαρούτι. Ο αγώνας για την απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ χρειάζεται τώρα να δυναμώσει.
Πηγή: Ριζοσπάστης