Κάτι σάπιο υπάρχει στο νησί των «χρυσών διαβατηρίων»

“Ο Αναστασιάδης είχε αντιληφθεί ότι τα χρυσά διαβατήρια είναι η κότα με τα χρυσά αυγά”. – Πώς μια αποστροφή του διευθυντή της Καθημερινής της Κύπρου οδήγησε στην παραίτησή του και έκανε ένα κουβάρι το αστικό πολιτικό σκηνικό της χώρας…

Μια παράγραφος σε άρθρο του διευθυντή της «Καθημερινής» Κύπρου, Ανδρέα Παράσχου, στην εφημερίδα Καθημερινή της περασμένης Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021 στάθηκε η αφορμή να προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις στο κόσμο, στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό και τύπο μεταξύ του δημοσιογράφου Ανδρέα Παράσχου του συγκροτήματος Καθημερινή, του προέδρου Αναστασιάδη και του πρώην έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ας δούμε πως άρχισε το θέμα -και δεν προβλέπεται να τελειώσει σύντομα

…«Ξέρω όμως τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος για τη λύση δύο κρατών που βολιδοσκοπούσε από το 2017 και εντεύθεν, είχε μιλήσει και σε μένα και το έγραψα τον Μάρτιο του 2018, ότι «θα προσπαθούσε να εξασφαλίσει συναίνεση από την Ε.Ε. και τη σύμφωνη γνώμη του αρχιεπισκόπου». Είχε όμως αντιληφθεί ότι «τα χρυσά διαβατήρια» ήταν η κότα με τα χρυσά αβγά, που όπως φέρεται να εκμυστηρεύτηκε σε μια νύχτα ευθυμίας στην Αθήνα, άφηνε στο Γραφείο του 300 εκατ. ετησίως, που τα πήγαινε μετά στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικές πτήσεις. Γι’ αυτό στο Μoν Πελεράν δεν πήρε Βαρώσι και Μόρφου και στο Κραν Μοντάνα λύση. Αιφνιδίως όμως το Al Jazeera σήκωσε τη σκεπή και φάνηκε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός, όπως και η κουστωδία του και πως εμάς τελικά μας πήρε ο δαίμονας!»

Την επόμενη ημέρα, κάτω από το άρθρο του Ανδρέα Παράσχου εμφανίστηκε η εξής «διευκρίνιση»:

Διευκρίνιση

Δήλωση του διευθυντή της «Κ» σε σχέση με την αρθρογραφία της 10ης Ιαν. 2021

11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021 – 15:44

Σε συνέχεια σχετικού άρθρου μου στην εφημερίδα ημερομηνίας 10.01.21 θα ήθελα να διευκρινίσω πως στην τελευταία παράγραφο εσφαλμένα αναπαράγονται ψίθυροι σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι οποίοι δεν τεκμηριώνονται με ανάλογα στοιχεία.

Αυτό είναι λάθος και δεν μας εκφράζει ως πρακτική στην εφημερίδα μας.

Αντρέας Παράσχος

Διευθυντής

Η Καθημερινή Κύπρου

* Δυο μέρες μετά ο Ανδρέας Παράσχος σε παρέμβαση του στην «Πρωινή Επιθεώρηση» του Πολίτη 107.6 & 97.6:Πολίτη 107.6 θα δηλώσει ότι οι εκδότες-εργοδότες του προέβησαν σε απολογία δια επιστολής, εκ μέρους και ερήμην του.

Αναλυτικά ο Κ. Παράσχος ανέφερε ότι:

«Μετά το πρώτο επεισόδιο που έγινε… ότι τάχατες πήρε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και φώναζε, επικοινώνησαν οι εκδότες μαζί μου. Με πήρε ο εκδότης τηλέφωνο και ήθελε να απολογηθώ. Εγώ είπα δεν θεωρώ ότι υπάρχει λόγος να απολογηθώ. Το μεσημέρι της Δευτέρας με ενημέρωσαν ότι έκαναν μια επιστολή οι ίδιοι ως αντικατάσταση αυτού που εγώ δεν έκανα εκ μέρους τους. Επιπρόσθετα είχα ένα μήνυμα από τον συνάδελφο Αλέξη Παπαχελλά από την Αθήνα, αφού η “Καθημερινή” Ελλάδας  έχει το ήμισυ της “Καθημερινής” Κύπρου, λέγοντας μου ότι υπάρχει μια υποψία για λίβελλο. Το ανέφερα στους εκδότες και μου είπαν έχουμε ήδη έτοιμο κείμενο γι’ αυτό».

Συνεχίζοντας ανέφερε σχετικά με την υπογεγραμμένη διευκρίνιση ότι η υπογραφή ήταν Αντρέας και όχι Ανδρέας (γράφει πάντα με “δ” το όνομά του), διότι δεν την έγραψε αυτός.  «Δεν ένιωθα καλά», κατέληξε, «για το ότι οι εκδότες μου έγραψαν επιστολή προς το προεδρικό, ένιωθα ότι έπρεπε να με υπερασπιστούν. Ο εκδότης έπρεπε να υπερασπιστεί το κύρος της εφημερίδας». Σημειώνεται ότι ο δημοσιογράφος γράφει πάντα το μικρό του όνομα με «δ» και ουδέποτε με «τ», δηλαδή «Ανδρέας» και όχι «Αντρέας».

** Η συζήτηση με τον Αναστασιάδη για τα δύο κράτη

Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα ο δημοσιογράφος εξιστόρησε πώς ακριβώς προέκυψε η συζήτηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, που όπως έγραψε αποκάλυψε και στον ίδιο την πεποίθησή του για τα δύο κράτη, αντί της ΔΔΟ. «Σας είπε ο Πρόεδρος για δύο κράτη;» ρωτήθηκε ο δημοσιογράφος, ο οποίος απάντησε: «Ήμουν στο γραφείο του και ξεκίνησε η κουβέντα για το Κυπριακό. Άρχισε να επιχειρηματολογεί ότι η ΔΔΟ δεν θα είναι λειτουργική και καλύτερα να χωρίσουμε τους λογαριασμούς μας με τους Τουρκοκύπριους και να δούμε το ενδεχόμενο λύσης δύο κρατών ή χαλαρής ομοσπονδίας. Μου είπε ό,τι το 2018».

Μετά την «διευκρίνιση» ερήμην του Δημοσιογράφου από τα αφεντικά του ο δρόμος της παραίτησής του ήταν μονόδρομος.

Ακολουθεί η επιστολή παραίτησής του

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ

Δημήτρη Λοττίδη & Χρίστη Λοττίδη

Κύριοι

Όσο αφελής είναι ένας στρατιώτης που πηγαίνει στον πόλεμο με τη βεβαιότητα ότι δεν θα τον αγγίξει σφαίρα άλλο τόσο αφελής είναι ένας δημοσιογράφος που πιστεύει ότι θα βγει αλώβητος επιχειρώντας να αναδείξει αλήθειες, σε μια χώρα όπου πολιτικοί, με ηγήτορα τον Πρόεδρο, σε σύμπραξη με μια κουστωδία δικηγόρων, λογιστών και επιχειρηματιών ανάπτυξης γης, ξεφτίλισαν διεθνώς την Κυπριακή Δημοκρατία, με ανώτατους άρχοντες του τόπου στο ρόλο προαγωγού του κόλπο γκρόσο των «χρυσών διαβατηρίων» των 8-9 δισ., όπως αποδείχθηκε.

Για τούτο ποτέ δεν επεδίωξα το απυρόβλητο της σύμπραξης ή συμπόρευσης με την όποια εξουσία αλλά ούτε και απέφυγα τον κόπο και το βαρύ άχθος της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Αντίθετα σεμνύνομαι να έχω ως παράσημα δημοσιογραφικής δουλειάς:

  • -την πολυετή έρευνα για τους αγνοούμενους 1963-1974. Μια τραχιά διαδρομή που με οδήγησε μέχρι την Τουρκία.
  • -Το 1995 αποκάλυψα τον μέχρι τότε άκρως απόρρητο κατάλογο αγνοουμένων πράγμα αδιανόητο για μια χώρα που αναζητά 1500 αγνοούμενα πρόσωπα. Πίσω από το απόρρητο παιζόταν ένα πολιτικό-κομματικό παιγνίδι που με άλλο τρόπο συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
  • -Έγραψα για τα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας κατά Ε/κ αιχμαλώτων και πολιτών και τα εγκλήματα πολέμου Ε/κ παραστρατιωτικών κατά Τ/κ. Έγραψα για την ανάλγητη συμπεριφορά ανθρώπων των Η.Ε. στην Κύπρο και κυρίως των εκπροσώπων του γ.γ. του ΟΗΕ στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, που για σειρά πολλών ετών κρατούσαν κλειδωμένα στα γραφεία τους αρχεία με στοιχεία αγνοουμένων.
  • -Ερεύνησα και έγραψα για όλα τα σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την Κύπρο τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια, όπως
  • -το σκάνδαλο Μιλόσεβιτς,
  • -το σκάνδαλο του ΧΑΚ,
  • -την τραγωδία των 121 θυμάτων της Ήλιος και των οικογενειών τους,
  • -το Μαρί,
  • -το Κούρεμα,
  • -τη διάλυση της Λαϊκής Τράπεζας και την καταλήστευση των κεφαλαίων της,
  • -τις ανάδελφες εξαγορές τραπεζών στο εξωτερικό από Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή,
  • -την κατάρρευση του Συνεργατισμού και
  • -την εξαθλίωση της δικαιοσύνης.

Όλα αυτά, σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε. –υπό κατοχή η μισή- που όζει πλέον αφόρητης δυσωδίας λόγω της εμφανούς διαφθοράς. Χώρα όπου τα πορίσματα όλων των ερευνητικών επιτροπών που συστάθηκαν σκονίζονται στις ελληνικές καλένδες ενώ οι αυτουργοί όχι μόνο κυκλοφορούν ελεύθεροι αλλά ηγούνται του κάθε νέου κόλπου που επινοείται. Όλα αυτά σε μια χώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει ότι το δικηγορικό του γραφείο στη Λεμεσό έκαμε 57 διαβατήρια αλλά διερωτάται, «Πού είναι το ανήθικο;» (Πολίτης 10.01.2021), ενώ το καλοκαίρι του 2017 είπε ότι θα διερευνούσε και θα με ενημέρωνε σχετικά με την πληροφορία που έθεσα ενώπιον του ότι το Γραφείο του είχε κάμει μέχρι τότε 253 «χρυσά διαβατήρια» αλλά ουδέποτε έλαβα απάντηση. Στην ίδια χώρα, που ο Πρόεδρος όταν ρωτήθηκε για το ρεπορτάζ του AlJazeera είπε στους δημοσιογράφους ότι θα τους πάρει ο δαίμονας. Σε αυτή τη χώρα που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Απρίλη του 2017 κάνει αναφορά σε λύση δύο κρατών αναγκάζοντας τον ίδιο τον Υπουργό του των Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη να του απαντήσει: «Να μην πεις ποτέ ξανά έτσι κουβέντα».  Σε μια χώρα που ο πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως έγραψε στην «Κ», 5/8/2018, ο εμπειρότατος συνάδελφος από τα Νέα Έθνη, Αποστόλης Ζουπανιώτης, «στον ένα ακριβώς χρόνο (από το Κραν Μοντάνα) έχει αναπτύξει «εμπιστευτικά» σε τουλάχιστον χίλιους ανθρώπους, την άποψή του ότι ίσως είναι προτιμότερο για τα συμφέροντα του κυπριακού Ελληνισμού ένα βελούδινο διαζύγιο (είτε ως διχοτόμηση, είτε ως χαλαρή συνομοσπονδία), δεν εγράφη οτιδήποτε. Ούτε καν αποτέλεσε αντικείμενο της μακράς προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές». Εδώ σε τούτη τη χώρα που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε και σε μένα για την προτίμηση του σε λύση δύο κρατών και έγραψα στην «Κ» τον Μάρτη του 2018, ότι όπως μου είπε «θα προσπαθούσε να εξασφαλίσει συναίνεση από την Ε.Ε. και τη σύμφωνη γνώμη του αρχιεπισκόπου». Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως έγραψα στη στήλη μου της Κυριακής 10.01.2021, «είχε όμως αντιληφθεί ότι «τα χρυσά διαβατήρια» ήταν η κότα με τα χρυσά αβγά […] γι’ αυτό στο Μoν Πελεράν δεν πήρε Βαρώσι και Μόρφου και στο Κραν Μοντάνα λύση, δεν κρίθηκε  από σας ως το ύψιστο -αν και άπτεται της επιβίωσης της Κύπρου- και δεν το στηρίξατε, λέει για μένα πολλά. Αντίθετα μου ζητήσατε την Κυριακή να απολογηθώ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για το ότι έγραψα «πως εκμυστηρεύτηκε σε μια νύχτα ευθυμίας στην Αθήνα, ότι (το κόλπο με τα χρυσά διαβατήρια) άφηνε στο Γραφείο του 300 εκατ. ετησίως, που τα πήγαινε μετά στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικές πτήσεις. Το λάθος μου ήταν ακριβώς η λέξη «ετησίως» και όχι τα 300 εκατ. Επίσης λάθος μου ήταν που απέφυγα να γράψω ότι όλα αυτά ελέχθησαν  ενώπιον του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αλλά και άλλων, μάλιστα με την πρόσθεση ότι μέχρι το τέλος της δεύτερης θητείας ο τζίρος θα ακουμπήσει το ένα δισεκατομμύριο. Για το συμβάν γνωρίζουν και πολιτικοί αρχηγοί στην Κύπρο.

Η άρνησή μου να απολογηθώ οδήγησε στην ανάληψη από μέρους σας πρωτοβουλίας, όπως μου είπατε, να απευθύνετε τη Δευτέρα 11.01.2021, χωρίς να με ενημερώσετε, επιστολή δια του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Πρόεδρο Αναστασιάδη αναλαμβάνοντας δέσμευση ανασκευής του δημοσιεύματος, επειδή όπως μου είπατε σας πήρε το πρωί της Δευτέρας τηλέφωνο απειλώντας ότι θα κινήσει αγωγή. Όσοι γνωρίζουν καλά την συμπεριφορά των βασικών πολιτικών προσώπων στη Λευκωσία, ξέρουν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης, ποτέ δεν απειλεί δημοσιογράφους με αγωγές λιβέλου. Το πλέον σύνηθες για τον Πρόεδρο είναι να σε πάρει τηλέφωνο και να σου σύρει τα εξ αμάξης. Εξάλλου τη Δευτέρα το πρωί, ο κ. Αναστασιάδης είχε συνάντηση με την απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ Τ. Χ. Λουτ και μέχρι το μεσημέρι ήταν απασχολημένος, όπως όλοι καλά γνωρίζουν. Τέλος απαιτήσατε να συναινέσω σε, «Διευκρίνηση» στην ηλεκτρονική «Καθημερινή», για να μην εκτεθεί η εφημερίδα και να μη συρθεί στα δικαστήρια. Επί του προκειμένου εκτιμώ ότι το κύρος της εφημερίδας πλήττεται ακριβώς επειδή ο εκδότης έσπευσε στην εξουσία δια το φόβο αγωγής αντί να υπερασπιστεί, τη θέση του διευθυντή σε ένα εξόχως σημαντικό ζήτημα αλλά και την αξιοπρέπεια και το κύρος της εφημερίδας την ώρα της κρίσεως στο Κυπριακό, με την απειλή των δύο κρατών. Ακριβώς όπως είχε κάνει η αείμνηστη Ελένη Βλάχου, όταν την 21η Απριλίου 1967, με την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, ανέστειλε την κυκλοφορία της Καθημερινής και την κυκλοφόρησε ξανά στις 15 Σεπτεμβρίου 1974.

Επειδή για μένα προέχει η αξιοπρέπεια, το κύρος και το ήθος στη ζωή και τη δημοσιογραφία και διότι η αποφυγή του κινδύνου της διχοτόμησης και της δημιουργίας δύο κρατών στην Κύπρο ισοδυναμεί με ολοκλήρωση της τραγωδίας που επισώρευσε το πραξικόπημα και συμπλήρωσε η τουρκική εισβολή και καθώς δεν ανέχομαι να συμπράττω με φορείς τέτοιων πολιτικών θέσεων και πρακτικών, σας πληροφορώ ότι η ως άνω στάση σας και ενέργειες πέραν του ότι με ακυρώνουν στα μάτια των συνεργατών μου ως Διευθυντή, αποτελούν και απόπειρα φίμωσης και χειραγώγησής της δημοσιογραφικής μου άποψης και με προσβάλλουν, ως άνθρωπο αλλά και ως επαγγελματία. Η συμπεριφορά σας αυτή δεν μου αφήνει ούτε το ελάχιστο περιθώριο να παραμείνω και με αναγκάζει να υποβάλλω άμεσα την παραίτηση μου από τη θέση του Διευθυντή της Καθημερινής, στη οποία υπηρέτησα από την 1η Αυγούστου 2008, επιφυλάσσοντας πλήρως κάθε νόμιμο δικαίωμα μου. Ευχαριστώ τους συναδέλφους στη Λευκωσία και την Αθήνα για τη συνεργασία και τη συμβολή στην κοινή προσπάθεια κι εύχομαι κάθε καλό!

Ανδρέας Παράσχος
Λευκωσία

 

Η θέση της «Καθημερινής» Κύπρου

 «Η Καθημερινή Κύπρου» ανακοινώνει με ιδιαίτερη θλίψη πως έχει αποδεχθεί την παραίτηση του μέχρι πρότινος διευθυντή της κ. Ανδρέα Παράσχου.

Επειδή στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Παράσχος, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα, καταγράφει κάποιους ισχυρισμούς, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:

Στην έκδοση της εφημερίδας ημερομηνίας 10 Ιανουαρίου 2021, ο διευθυντής της, στη στήλη του στην τελευταία  παράγραφο αναφέρει: «Ο ΠτΔ εκμυστηρεύτηκε σε μια νύχτα στην Αθήνα, ότι άφηνε στο γραφείο του 300 εκατ. ετησίως, που τα πήγαινε στις Σεϋχέλλες».

Η ανακοίνωση της ΕΣΚ:

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία του για τη θλιβερή κατάληξη που είχε αρθρογραφικό συμβάν με τον μέχρι πρότινος Διευθυντή Σύνταξης της «Καθημερινής» Κύπρου, συνάδελφο δημοσιογράφο, μέλος της ΕΣΚ, Ανδρέα Παράσχο. Πρόκειται καταφανώς για υπόθεση συρρίκνωσης της ελευθεροτυπίας και εξαναγκασμού δημοσιογράφου σε υποβολή παραίτησης.

Οι εκδότες-εργοδότες του Α. Παράσχου προέβησαν, ως μη όφειλαν, σε απολογία δια επιστολής, εκ μέρους και ερήμην του. Η μοναδική επιλογή που απέμενε στον μέχρι χθες Διευθυντή της «Κ» ήταν η υποβολή παραίτησης. Όπως και έπραξε διαφυλάσσοντας την επαγγελματική του αξιοπρέπεια, κύρος και επάρκεια.

Το όλο συμβάν τραυματίζει ιδιαίτερα την ελευθερία έκφρασης και την ελευθεροτυπία στον τόπο μας. Αφήνει ανεξίτηλα αρνητικό στίγμα στη δημοσιογραφία της πατρίδας μας, στον πλουραλισμό των απόψεων και στη δεοντολογία εκφοράς του δημόσιου λόγου.

Το όλο συμβάν είναι θλιβερό, ανησυχητικό και επικίνδυνο. Αφήνει δε εκτεθειμένους όχι μόνο τους εκδότες-εργοδότες της «Κ» αλλά και τους κρατούντες και συγκεκριμένα το προεδρικό περιβάλλον. Ο υπερβάλλον ζήλος είναι μονίμως κακός σύμβουλος για όλους.

Ο ρόλος του δημοσιογράφου δεν είναι να θωπεύει τις εξουσίες, αλλά να τις ελέγχει, να τις ψέγει, να τις κρίνει και επικρίνει εκ μέρους της κοινής γνώμης. Όταν η κοινή γνώμη βοά για τα ζητήματα της διαφθοράς που ταλανίζουν τον τόπο μας, όταν διεθνή ΜΜΕ επικρίνουν αυστηρά την κατάσταση επί του όλου θέματος στο κράτος μας, οι Κύπριοι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να σιωπούν. Διότι και οι δημοσιογράφοι κρίνονται, δεν βρίσκονται στο απυρόβλητο.

Ως Δ.Σ. της ΕΣΚ καλούμε τους εκδότες της «Κ» να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Καλούμε τέλος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να διαχωρίσει τη θέση του από την τελική καταθλιπτική έκβαση του όλου συμβάντος. Ο συνάδελφος Ανδρέας Παράσχος έχει την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή μας, την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση του συνόλου της δημοσιογραφικής οικογένειας.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαψεύδει δημοσιεύματα περί συνομιλίας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα «χρυσά διαβατήρια»

Ο τέως Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας διαψεύδει ότι υπήρξε οποιαδήποτε συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για τα “χρυσά διαβατήρια”, εκφράζοντας την έκπληξή του για τα σχετικά δημοσιεύματα.

Κληθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων να σχολιάσει ισχυρισμό σε άρθρο του παραιτηθέντος Διευθυντή της εφημερίδας “Η Καθημερινή Κύπρου” Ανδρέα Παράσχου, ότι (το κόλπο με τα «χρυσά διαβατήρια») άφηνε στο πρώην δικηγορικό γραφείο του κ. Αναστασιάδη 300 εκατομμύρια ετησίως που τα πήγαινε στις Σεϋχέλλες, με ιδιωτικές πτήσεις, ο κ. Τσίπρας δήλωσε:

«Με έκπληξη είδα τα σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε υποτιθέμενη συνομιλία μου για το εν λόγω θέμα, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την περίοδο που ήμουν πρωθυπουργός. Είναι απολύτως προφανές ότι τέτοιου είδους σχόλια δεν έγιναν ποτέ και μια τέτοια συζήτηση δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την πραγματικότητα».

-Σχολιάζοντας τη διάψευση του τέως Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι υπήρξε οποιαδήποτε συνομιλία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα «χρυσά διαβατήρια», ο Ανδρέας Παράσχος τη χαρακτήρισε «αναμενόμενη». Όπως είπε, «η σχέση των πολιτικών με την αλήθεια είναι αποδεδειγμένα ανύπαρκτη».

Γραπτή δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη

Παρακολουθώ με θλίψη μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός μου είτε με ψίθυρους είτε μέσα από ψευδή δημοσιεύματα.

Με πλήρη σεβασμό στην ελευθερία των ΜΜΕ αλλά και στην ελευθερία του λόγου απέφυγα στη 40χρονη παρουσία μου στα πολιτικά δρώμενα της χώρας μας, την όποια άσκηση των νομικών μου δικαιωμάτων, αναγνωρίζοντας πως η εμπλοκή στα κοινά έχει ως συνεπακόλουθο και το αναφαίρετο δικαίωμα των ΜΜΕ και των εκπροσώπων του να με κρίνουν ή και να με επικρίνουν.

Η ανοχή, όμως, στην κριτική φαίνεται ότι έχει παρερμηνευτεί από κάποιους που ακόμα και με κακόβουλα και ψευδή δημοσιεύματα ή ψιθυρολογία θεωρούν πως προσφέρουν καλή υπηρεσία στο τόπο και στον λαό.

Μετά την κατηγορηματική διάψευση από τον τέως Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αλέξη Τσίπρα, θα ήθελα να καλέσω τον φίλο δημοσιογράφο Ανδρέα Παράσχο είτε να τεκμηριώσει τα όσα αβάσιμα προέβαλε στην πρόσφατη αρθρογραφία του, ή να παραδεχθεί πως υπήρξε θύμα παραπληροφόρησης.

Μείζον ζήτημα για την ελευθεροτυπία στον τόπο μας συνιστά ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του Διευθυντή της εφημερίδας «Καθημερινή», Ανδρέα Παράσχου, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του Διευθυντή της εφημερίδας «Καθημερινή», Ανδρέα Παράσχου, μετά από άρθρο του με καταγγελίες για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, συνιστά μείζον ζήτημα για την ελευθεροτυπία στον τόπο μας, η οποία αποτελεί δείκτη για την ποιότητα της δημοκρατίας. Το ΑΚΕΛ εκφράζει τη στήριξη και συμπαράστασή του προς τον Ανδρέα Παράσχο.

Η Κύπρος χρειάζεται δημοσιογραφία που ελέγχει τα κατεστημένα, κρίνει την πολιτική και οικονομική εξουσία, αναδεικνύει τα πραγματικά προβλήματα του λαού μας και διατυπώνει με παρρησία την άποψή της.

Μια τέτοια δημοσιογραφία είναι διπλά αναγκαία σήμερα, γιατί ο τόπος κυβερνάται από μια κυβέρνηση που έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ στον αυταρχισμό, την αλαζονεία, καθώς και στη διαπλοκή με τα ΜΜΕ. Μια κυβέρνηση η οποία συγκρούεται με κάθε θεσμό που δεν κατόρθωσε να ελέγξει αλλά και που δεν διστάζει να εξαπολύει αστυνομικές έρευνες σε σπίτια πολιτών για να φιμώσει την ελευθερία έκφρασης, ακόμα και τη σάτιρα.

Παραιτήθηκε ο δημοσιογράφος Αποστόλης Ζουπανιώτης από συνεργάτης της εφημερίδας «Καθημερινή» ως ένδειξη συμπαράστασης στον Ανδρέα Παράσχο.

Την απόφαση του να παραιτηθεί αποκάλυψε ο Αποστολής Ζουπανιώτης στην εκπομπή του ΡΙΚ «Πρώτη Ενημέρωση».

Ο δημοσιογράφος του ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Jazeera. κ. Kleinfeld που έφερε στην επιφάνεια το σκάνδαλο διαπλοκής, ξεπλύματος και διαφθοράς της πολιτικής ηγεσίας, Αρχιεπισκόπου, αξιωματούχων και γνωστών δικηγορικών γραφείων με τα «χρυσά διαβατήρια» με ανάρτηση του στo twitter παρεμβαίνει για τα όσα αποκάλυψε ο Ανδρέας Παράσχος στο κείμενο του για τη συνομιλία που είχε ο τέως Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας Α. Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη για τα «χρυσά διαβατήρια» καλεί τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί και να δώσει απαντήσεις.

«Αγαπητέ κύριε Τσίπρα, μαθαίνουμε πως η αλήθεια βρίσκεται στα χέρια σας. Αν θέλετε να την μοιραστείτε, προς όφελος των Κύπριων αδελφών σας, μπορείτε να μιλήσετε μαζί μας στο @AJIunit.» γράφει στο twitter ο δημοσιογράφος της ερευνητικής ομάδας του Al Jazeera.

Και η προφητική απάντηση από «καρκιάς» (καρδιά) του προέδρου Αναστασιάδη προς τους δημοσιογράφους:

Αντί επιλόγου, ας αφιερώσουμε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας το ποίημα του Τούρκου συγγραφέα Αζίζ Νεσίν «ΣΩΠΑ ΜΗ ΜΙΛΑΣ…»

…Ο λόγος του μεγάλου

η σιωπή του μικρού.

Έβλεπα αίματα στο πεζοδρόμιο,

“Τι σε νοιάζει εσένα;”, μου λέγανε,

“θα βρείς το μπελά σου, σώπα”.

Αργότερα φωνάζανε οι προϊστάμενοι

“Μη χώνεις τη μύτη σου παντού,

κάνε πως δεν καταλαβαίνεις, σώπα”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: