Κατώτατο ωρομίσθιο και συγκάλυψη σεξουαλικής παρενόχλησης βγάζουν στο δρόμο εργαζόμενους των Μακντόναλτς στις ΗΠΑ
Η συνηθέστερη πολιτική είναι να απορρίπτονται συλλήβδην οι κατηγορίες ως «φημολογίες», ενώ παράλληλα οι καταγγέλλουσες έρχονται αντιμέτωπες με καθυστέρηση πληρωμών, εχθρικό εργασιακό περιβάλλον ή και απόλυση.
Κύμα κινητοποιήσεων σαρώνει υποκαταστήματα του κολοσσού των φαστ φουντ Μακντόναλντς στις ΗΠΑ, με αφορμή την ετήσια συνέλευση των μετόχων, με τους εργαζόμενους να διαμαρτύρονται για τη συγκάλυψη περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης καθώς και τα χαμηλά ημερομίσθια και τους περιορισμούς στα εργασιακά δικαιώματα.
Ο πρώτος γύρος διαμαρτυριών ξεκίνησε στις 21 Μάη, αφότου 25 νυν και πρώην υπάλληλοι της επιχείρησης σε 20 πόλεις των ΗΠΑ κατέφυγαν νομικά ενάντια στην επιχείρηση, μετά από περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης εν ώρα εργασίας.
Εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στα κεντρικά του Μακντόναλτς στο Σικάγο, κρατώντας πλακάτ και μιλώντας για τις εμπειρίες παρενόχλησης στην επιχείρηση. Όπως η Μπρίτανι Χόγιος, πρώην εργαζόμενη, που στα 16 της όπως υποστηρίζει έπεσε θύμα παρενόχλησης από το διευθυντή της. Μετά την προσφυγή των γονιών της εναντίον του, η Μπρίτανι υπέστη ψυχολογικό πόλεμο στη δουλειά και τελικά απολύθηκε, ενώ η μητέρα της, επίσης εργαζόμενη στο ίδιο κατάστημα, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση όταν αρνήθηκε να αποσύρει την καταγγελία.
Άλλη μια διαδηλώτρια, η 23 χρονη Τζαμέλια Φαίρλι, υπήρξε επίσης θύμα παρενόχλησης σε υποκατάστημα του Σάνφορντ της Φλόριντα: «Θέλω η κόρη μου να είναι περήφανη για μένα και να ξέρει πως η μαμά της υπερασπίστηκε το σωστό».
Οι καταγγελίες ενάντια στη διοίκηση της επιχείρησης είναι πολλές για τη στάση της σε ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης από στελέχη της σε βάρος εργαζόμενων. Η συνηθέστερη πολιτική είναι να απορρίπτονται συλλήβδην οι κατηγορίες ως «φημολογίες», ενώ παράλληλα οι καταγγέλλουσες έρχονται αντιμέτωπες με καθυστέρηση πληρωμών, εχθρικό εργασιακό περιβάλλον ή και απόλυση. Οι καταγγελίες αφορούν τόσο υποκαταστήματα που υπάγονται απευθείας στα κεντρικά της εταιρείας όσο και φραντσάιζ.
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο που υπάρχουν διαμαρτυρίες για τη συμπεριφορά της επιχείρησης στο συγκεκριμένο ζήτημα, αφού τον περασμένο Σεπτέμβρη εργαζόμενοι της αλυσίδας σε 10 πόλεις των ΗΠΑ απείχαν από την εργασία τους για τον ίδιο λόγο.
Τότε η εταιρεία είχε δεσμευτεί πως θα αναθεωρήσει την πολιτική της και θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο περιβάλλον εργασίας, υπόσχεση που δε φαίνεται να έχει υλοποιήσει ως σήμερα. Επίσημα τα Μακντόναλτς καλύπτονται πίσω από τη δικαιολογία πως δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τη συμπεριφορά και τις εργασιακές συνθήκες στα καταστήματα franchise, ισχυρισμό που καταρρίπτουν οι εργαζόμενοι, προβάλλοντας το στενό έλεγχο που ασκεί η εταιρεία στα επιμέρους καταστήματα.
Το ίδιο επιχείρημα πάντως χρησιμοποιεί η επιχείρηση και για να αποφύγει το ενιαίο ωρομίσθιο σε όλα τα καταστήματα και τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων. Για το λόγο αυτό οι τελευταίοι προχώρησαν σήμερα σε νέο κύκλο διαμαρτυριών, ενώ σε 13 πόλεις υπάρχει σχεδιασμό για απεργιακή κινητοποίηση με αίτημα τη δυνατότητα οργάνωσης σε σωματεία και συλλογικές διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία. Μετά από πολλούς αγώνες, από το 2012 ήδη, περίπου το 30% των εργαζομένων στις ΗΠΑ ζει σε πολιτείες όπου θεσμοθετήθηκε η αύξηση του ωρομισθίου στα 15 δολάρια. Η Μακντόναλτς όλα αυτά χρόνια αντιστάθηκε σθεναρά στην αύξηση αυτή, χρησιμοποιώντας την καθυστέρηση πληρωμών και τη χρήση δυνάμεων καταστολής κατά εργαζόμενων που διαμαρτύρονταν για να αποτρέψει την εφαρμογή του στα καταστήματα των πολιτειών όπου τα 15 δολάρια είναι υποχρεωτικά. Χάρη στην ανυποχώρητη στάση των εργαζομένων, η επιχείρηση αναγκάστηκε να δεσμευτεί δημόσια πως θα πάψει να πιέζει για τη μη εφαρμογή του νόμου σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο.
Με πληροφορίες από peoplesdispatch