Κινητοποιήσεις έξω από εργοστάσια στο Μεξικό μετά από θανάτους εργατών λόγω κορονοϊού
Θεωρητικά από τις 30 Μαρτίου, με απόφαση της μεξικανικής κυβέρνησης υποχρεούνται να κλείσουν όλες οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις, ωστόσο πολλά ακόμα εργοστάσια παραμένουν ανοιχτά με τον ισχυρισμό ότι παράγουν είδη πρώτης ανάγκης
Σε αναβρασμό βρίσκονται εργάτες στη συνοριακή πόλη Σιουδάδ Χουάρες το τελευταίο διάστημα, μετά από θανάτους συναδέλφων τους, με συμπτώματα ύποπτα για κορονοϊό. Κάποια από τα εργοστάσια όπου σημιεώθηκαν τα περιστατικά ανήκουν σε αμερικανικές εταιρείες.
Επισήμως η πόλη, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Ελ Πάσο του Τέξας, έχει 82 επιβεβαιωμένα κρούσματα, με 19 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους. Αρκετοί θάνατοι με αναπνευστικά συμπτώματα έχουν σημειωθεί στο εργοστάσιο της Lear Corporation, μιας εταιρείας αμερικανικών συμφερόντων που φτιάχνει καθίσματα αυτοκινητών. Σύμφωνα με την ίδια εταιρεία Honeywell, ένας εργάτης πέθανε, αφότου τον έστειλαν σπίτι για καραντίνα και ιατρική παρακολούθηση. Την Πέμπτη δεκάδες εργάτες διαμαρτυρήθηκαν έξω από το εργοστάσιο , όπως και έξω από άλλες παραγωγικές μονάδες που ακόμα λειτουργούν, ζητώντας το προσωρινό κλείσιμο για όσο διαρκεί η πανδημία. “Θέλουμε να σεβαστούν την καραντίνα”, λέει ο Μάριο Σέζαρ Γκονσάλες, εργάτης στο εργοστάσιο που παρασκευάζει συναγερμούς ανίχνευσης καπνού. “Ο διευθυντής λέει ότι είμαστε απαραίτητοι εργαζόμενοι. Δε νομίζω πως ένας συναγερμός είναι είδος πρώτης ανάγκης”.
Θεωρητικά από τις 30 Μαρτίου, με απόφαση της μεξικανικής κυβέρνησης υποχρεούνται να κλείσουν όλες οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις, ωστόσο πολλά ακόμα εργοστάσια παραμένουν ανοιχτά με τον ισχυρισμό ότι παράγουν είδη πρώτης ανάγκης. Ανοιχτό για παράδειγμα παραμένει το εργοστάσιο της Regal Beloir, μιας επιχείρησης αμερικανικών συμφερόντων που παρασκευάζει ηλεκτρικά μοτέρ για οικιακές συσκευές. Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως υπάρχει θανατηφόρο κρούσμα το οποίο η εργοδοσία απέκρυψε. “Ένας συνάδελφος ήδη πέθανε χθες βράδυ. Δούλευε εδώ. Υπάρχουν μολυσμένοι εργάτες και δε μας το λένε”, υποστηρίζει εργάτης που διατηρεί την ανωνυμία του φοβούμενος αντίποινα από την επιχείρηση.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι διεξάγει έρευνα για τυχόν παραβάσεις του μέτρου κλεισίματος των μη απαραίτητων επιχειρήσεων, με τον υφυπουργό υγείας Ούγο Λόπες – Γκατέλ να κάνει λόγο για “έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας που μπορεί να κοστίσει ζωές”, χωρίς ωστόσο να έχουν ανακοινωθεί ως τώρα αποτελέσματα στην έρευνα και κυρώσεις για τους παραβάτες.
Mε πληροφορίες από telesur