Αντικομμουνιστικό κρεσέντο στις Φιλιππίνες – “Κόκκινο Οκτώβρη” επικαλείται η κυβέρνηση για νέες διώξεις
Σχέδιο κομμουνιστικού πραξικοπήματος “βλέπει” το αμερικανοκίνητο καθεστώς Ντουτέρτε, που φλερτάρει με την ιδέα να επεκτείνει το στρατιωτικό νόμο και στα υπόλοιπα 2/3 της χώρας.
Σε αντικομμουνιστικό παροξυσμό βρίσκεται η κυβέρνηση των Φιλιππίνων που διακινεί σενάρια ανατροπής της με τίτλο “Κόκκινος Οκτώβρης”, με πρωταγωνιστές το ΚΚ Φιλιππίνων, την αντάρτικη οργάνωση του Κόμματος “Νέος Λαϊκός Στρατός”, δυσαρεστημένους αξιωματικούς και το φιλελεύθερο κόμμα των “Κίτρινων”. Σύμφωνα με τον αρχηγό του ΓΕΣ της χώρας, Καρλίτο Γκόλβες, που μίλησε στη Γερουσία, με αφορμή τον προϋπολογισμό του του Υπουργείου Άμυνας για το 2019, “αποκάλυψε” το σχέδιο, λέγοντας πως ακόμα και στην πρωτεύουσα Μανίλα, οι κομμουνιστές “δημιουργούν ταραχές” σε δέκα τουλάχιστον Πανεπιστήμια, συγκρίνοντας την κυβέρνηση Ροντρίγκο Ντουτέρτε με το δικτατορικό καθεστώς του Μάρκος.
Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται ο στρατός, ο εξόριστος από τη δεκαετία του 80′ στην Ουτρέχτη ΓΓ του ΚΚΦ, Χοσέ Μαρία Σίσον, σχεδιάζει με προσκείμενες οργανώσεις να ανατρέψει την κυβέρνηση με διαδηλώσεις και απεργίες, κατηγορίες που απορρίπτει το ΚΚΦ, κάνοντας λόγο για “φασιστικό, αμερικανοκίνητο καθεστώς Ντουέρτε”. Σε βάρος του Ντουέρτε εκκρεμούν διεθνείς καταδίκες αλλά και επερχόμενες δίκες για παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, ενώ οργανώσεις καταγγέλλουν πως μόνο την τελευταία δεκαετία 141 ακτιβιστές έχουν δολοφονηθεί χωρίς δίκη και 297 άτομα έχουν συλληφθεί και κρατηθεί παράνομα. Ο πρόεδρος εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κηρύξει το στρατιωτικό νόμο σε όλη τη χώρα, όπως έχει κάνει ήδη στο 1/3 του αρχιπελάγους των Φιλιππινών.
Εκτός από τους πραγματικούς κομμουνιστές, ο Ντουέρτε συνηθίζει να στιγματίζει ως δήθεν συνεργάτες τους το σύνολο πρακτικά των αντιπάλων τους και κάθε εργατική ή φοιτητική κινητοποίηση. Την περασμένη άνοιξη η κυβέρνηση δημοσιοποίησε λίστα 600 “τρομοκρατών” κατηγορούμενων για σύνδεση με το ΚΚ, ανάμεσά τους η ειδική επίτροπος του ΟΗΕ για θέματα ιθαγενών, Βικτόρια Τάλις – Κόρπους.
Με πληροφορίες από: jungewelt.de