Κορονοϊός: To “σουηδικό μοντέλο” αρρώστησε (Ανταπόκριση από τη Σουηδία)
Ενώ η Σουηδία είναι μια χώρα όπου η συλλογικότητα είναι κάτι σαν ευαγγέλιο, στην προκειμένη περίπτωση ακολουθεί το δόγμα της προσωπικής ευθύνης. Οι Σουηδοί τις τελευταίες ημέρες είναι λιγάκι παγωμένοι. Από τη μια βλέπουν όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες να λαμβάνουν δραστικά μέτρα και από την άλλη βλέπουν τη Σουηδία να μη κάνει τίποτα.
Στις 23 Φεβρουάριου 2020 η Σουηδία είχε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα από τον ιό CoVid-19. Σήμερα, 15 Μαρτίου 2020, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 1027. Ο αριθμός αυτός δεν γνωρίζουμε αν είναι πραγματικός, μιας και από τις 13 Μαρτίου οι σουηδικές υγειονομικές αρχές (Folkhälsomyndigheten)1 αποφάσισαν πως θα σταματήσουν να κάνουν εργαστηριακές εξετάσεις σε ύποπτα κρούσματα. Από την άλλη οι προσωπικές μαρτυρίες γιατρών και νοσηλευτών για ελλείψεις σε ατομικά μέτρα προστασίας (μάσκες, γάντια, πλαστικές ποδιές μιας χρήσης κλπ.) είναι πολλές κι έρχονται από όλη τη χώρα (Aftonbladet)2. Μάλιστα το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας (Socialstyrelsen)3 παραδέχτηκε δημόσια ότι υπάρχουν πολλές ελλείψεις και θα προσπαθήσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα να αναπληρώσουν. Αυτή είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στη Σουηδία!
Η χώρα προσπαθεί να ακολουθήσει ένα δικό της δρόμο και όλοι ελπίζουμε να μας βγει σε καλό. Κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί από την κυβέρνηση και το «μπαλάκι» έχει πεταχτεί στις Νομαρχίες (Landsting) και τις Κοινότητες (Kommun) ενώ οι επικεφαλής αυτών καλούνται να αποφασίσουν τι θα γίνει με τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τις υπηρεσίες, τα γηροκομία κλπ. Πριν από λίγες ώρες, και ενώ εδώ και 10 μέρες έχει παρθεί απόφαση από τις Kommun για απαγόρευση των επισκέψεων στα γηροκομεία, η σουηδική τηλεόραση(SVT)4 ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ενοίκου σε γηροκομείο στην πόλη Mölndal στη νότια Σουηδία. Η ανακοίνωση σχετικά με τον ηλικιωμένο έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την επιβεβαίωση ότι ένα άτομο από το προσωπικό είναι άρρωστο. Το πώς το άτομο μολύνθηκε είναι άγνωστο και το γηροκομείο έχει τεθεί σε καραντίνα. Η δήμαρχος της πόλης (Kommun) αποφάσισε πως δε συντρέχει λόγος να γίνει εργαστηριακός έλεγχος στους άλλους 16 ενοίκους ή στο προσωπικό για να δουν εάν είναι θετικοί ή όχι στον ιό.
Σήμερα (15 Μαρτίου 2020) ο πρωθυπουργός της χώρας Stefan Löfven, σε κοινή συνέντευξη με άλλους αρμόδιους φορείς (Folkhälsomyndigheten, Myndigheten, Socialstyrelsen, Utrikesdepartementet) (SVTplay)5 ενημέρωσε πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πάρει μέτρα πέραν αυτών που ήδη έχουν παρθεί (απαγόρευση συγκεντρώσεων πέραν των 500ων ατόμων, παραμονή στο σπίτι εάν κάποιος έχει συμπτώματα όπως πυρετό ή βήχα, απαγόρευση των επισκέψεων σε γηροκομία και νοσοκομεία, καλό πλύσιμο χεριών) όπως το κλείσιμο των συνόρων ή το κλείσιμο των σχολείων, των γυμναστηρίων κλπ. Η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει στην εκπαίδευση επάνω στον έλεγχο των λοιμώξεων των νοσηλευτών που δουλεύουν σε γηροκομία. Επίσης το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας (Socialstyrelsen) ενημέρωσε ότι το σαββατοκύριακο έφτιαξε ένα κατάλογο με αναλώσιμα υλικά τα οποία θα παραγγείλει άμεσα.
Ενώ η Σουηδία είναι μια χώρα όπου η συλλογικότητα είναι κάτι σαν ευαγγέλιο, στην προκειμένη περίπτωση ακολουθεί το δόγμα της προσωπικής ευθύνης. Ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Όταν όμως ως κράτος έχεις μάθει στους πολίτες του να στηρίζονται σε σένα για να παίρνουν τις αποφάσεις τότε αυτή η ξαφνική αλλαγή, στην καλύτερη περίπτωση, τους αποσυντονίζει. Οι Σουηδοί τις τελευταίες ημέρες είναι λιγάκι παγωμένοι. Από τη μια βλέπουν όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες να λαμβάνουν δραστικά μέτρα και από την άλλη βλέπουν τη Σουηδία να μη κάνει τίποτα. Στην ιστοσελίδα της κρατικής σουηδικής τηλεόρασης (SVT) είναι πολλοί αυτοί που ρωτούν για ποιο λόγο δε λαμβάνονται δραστικά μέτρα, για ποιο λόγο δεν κλείνουν τα σχολεία, γιατί δε γίνονται πια τεστ στα ύποπτα περιστατικά. Οι επαγγελματίες υγείας έχουν ξεκινήσει διαδικτυακή συλλογή υπογραφών απαιτώντας να παρθούν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση εξάπλωσης του ιού6. Παρόλο που η ζωή συνεχίζεται όπως και πριν και παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και των φορέων ότι όλα είναι υπό έλεγχο ο «ψύχραιμος» Σουηδός αρχίζει να ανησυχεί. Στα μεγάλα σούπερ μάρκετ είναι πια αδύνατον να βρεις ρύζι, μακαρόνια, αλεύρι και ζάχαρη και στα social media πολίτες ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.
Βέβαια αν λάβουμε υπόψη μας ότι η Σουηδία βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά τα διαθέσιμα κρεβάτια σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και όταν η Ιταλία με 12,5 κρεβάτια ανά 100.000 δε μπορεί να ανταπεξέλθει στο βάρος της πανδημίας, αναρωτιέται κανείς πώς θα ανταπεξέλθει η Σουηδία με τα 5,8 κρεβάτια ανά 100.000.
Οι σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό (γιατροί και νοσηλευτές) είναι ένας ακόμη λόγος που κάνει τους πολίτες να ανησυχούν σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει. Να θυμηθούμε όμως πως πριν 6 μήνες το νοσοκομείο Karolinska της Στοκχόλμης απέλυσε 600 γιατρούς και νοσηλευτές7 προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα για να χτίσει νέα κτίρια μιας και είχαν βγει εκτός προϋπολογισμού. Αυτή τη στιγμή το ίδιο νοσοκομείο μιλάει για ελλείψεις σε προσωπικό για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Την ίδια στιγμή οι πολίτες της χώρας αρχίζουν να αισθάνονται ότι βρίσκονται στο έλεος του ιού χωρίς να λαμβάνουν βοήθεια μιας και οι «βοηθητικές υπηρεσίες» ουσιαστικά δε λειτουργούν. Στη Σουηδία υπάρχουν δυο σημαντικοί τηλεφωνικοί αριθμοί όσον αφορά την υγεία. Ο πανευρωπαϊκός αριθμός κλήσης 112 για τα επείγοντα και το τετραψήφιο 1177 για τα μη επείγοντα. Οι οδηγίες αυτή τη στιγμή είναι πως εάν παρουσιάσει κάποιος συμπτώματα θα πρέπει να καλέσει το 1177, να μιλήσει με μια νοσηλεύτρια ή ένα νοσηλευτή ο οποίος θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα δώσει περαιτέρω οδηγίες. Επίσης έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες κι ένας ακόμη πενταψήφιος αριθμός, ο 11313, τον οποίο μπορεί να καλεί όποιος έχει ερωτήσεις σχετικά με τον CoVid-19. Αυτή τη στιγμή η κλήση στο 1177 είναι ανέφικτη (ακούστε εδώ). Όποιος επιχειρεί να πάρει τηλέφωνο ακούει ένα αυτόματο μήνυμα που λέει πως οι γραμμές είναι υπερφορτωμένες και να καλέσει αργότερα. Στο 11313 ο χρόνος αναμονής είναι πάνω από δυο ώρες (θέση 250) (ακούστε εδώ).
Η Σουηδία, εάν καταφέρει να «επιβιώσει» με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, θα είναι γιατί οι υπόλοιπες χώρες με τα μέτρα που πήραν κατάφεραν να θωρακίσουν και την ίδια. Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και αυτός που στο τέλος θα την πληρώσει θα είναι ο ίδιος ο λαός τόσο σε επίπεδο υγείας όσο και σε οικονομικό επίπεδο (ήδη άρχισαν τα όργανα με την «προσωρινή παύση» 10.000 υπαλλήλων της αεροπορικής εταιρίας SAS).
Κουράγιο…
3 https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Vb3ra3/ingen-ska-jobba-utan-att-kanna-sig-trygg
4 https://www.svt.se/nyheter/utrikes/senaste-nytt-om-coronaviruset
5 https://www.svtplay.se/video/25997208/nyheter-direkt/coronaviruset-stefan-lofven-haller-presstraff
7 https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/11/06/karolinska-varslar-600/