Κρέας για κανόνια – Βετεράνος του βρετανικού στρατού από τα νησιά Φίτζι δεν μπορεί να δει την καρκινοπαθή γυναίκα του γιατί θεωρείται παράνομος μετανάστης
Ήταν όνειρο κάθε αγοριού να μπει στο βρετανικό στρατό. Ένιωθα τόσο περήφανος”, λέει ο ίδιος, προσθέτοντας, “Τώρα νιώθω οργισμένος”.
Τι κι αν οι γιοι του είναι διεθνείς της αγγλικής ομάδας ράγκμπι, τι κι αν η σύζυγός του πάσχει από καρκίνο, τα 14 χρόνια που πέρασε ο Ιλαϊτία Κοκανασίγκα υπηρετώντας στο βρετανικό στρατό, σε αποστολές σε Ιράκ και Αφγανιστάν, δεν αρκούν, όχι απλά για να θεωρηθεί Βρετανός πολίτης, αλλά και για να επισκεφθεί νόμιμα τη χώρα.
Αποκλεισμένος στα νησιά Φίτζι δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την οικογένειά του, αδυνατεί να συμπαρασταθεί στη σύζυγό του, αφού από πέρσι θεωρείται παράνομος μετανάστης στη Βρετανία. “Νιώθω προδομένος μετά από όσα έκανα για το στρατό και τη χώρα”, δηλώνει ο βετεράνος, “μιλάω με τη γυναίκα μου μέρα παρά μέρα και κλαίει στο τηλέφωνο. Ανησυχεί πολύ. Δεν είμαι εκεί κι εκείνη πρέπει να κάνει εγχείρηση. Όλοι στην οικογένεια αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με την κακή υγεία της γυναίκας μου. Πρέπει να επιστρέψω στο Ηνωμένο Βασίλειο να φροντίσω τη γυναίκα μου”.
Ο μεγάλος του γιος, ο Τζο νιώθει “πραγματικά θυμωμένος” με την κατάσταση, λέγοντας πως “υπηρετήσαμε το Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερο από το μέσο Βρετανό πολίτη”, προσθέτοντας πως “Μας έκαναν να νιώσουμε ότι ο πατέρας μου έκανε κάτι λάθος, ενώ στην πραγματικότητα τον εγκατέλειψε ο βρετανικός στρατός. Για μένα αυτό το χάπι ήταν πολύ πικρό για να το καταπιώ.
Ο Ιλαϊτία δεν είναι μόνος βετεράνος από χώρες της Κοινοπολιτείας που έρχεται αντιμέτωπος με την αχαριστία του βρετανικού κράτους, το οποίο, αφού βρίσκει πρόθυμο έμψυχο υλικό από τις παλιές του αποικίες για τις ιμπεριαλιστικές του επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο, στη συνέχεια αφήνει τους βετεράνους μόνους απέναντι στο γραφειοκρατικό λαβύρινθο της πολιτογράφησής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Εκατοντάδες παλιοί του συνάδελφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με προβλήματα στο καθεστώς παραμονής τους στη Βρετανία. Κάποιοι κρατούνται, άλλοι αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα και πολλοί έχασαν τις δουλειές τους όταν έμαθαν ότι παράνομα βρίσκονται πια σε βρετανικό έδαφος.
Πριν μερικές μέρες μια ομάδα βετεράνων από το Φίτζι κινήθηκε νομικά όταν έμαθε πως μετά την απόλυση της από το στρατό όλα τα μέλη της θεωρούνται παράνομοι μετανάστες. Μαθαίνοντας αυτό το νέο, η οικογένεια Κοκανασίγκα αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την ιστορία της, για να ενώσει τη φωνή της ενάντια στις διακρίσεις. Θεωρητικά οι βετεράνοι από την Κοινοπολιτεία δικαιούνται επ’ αόριστον διαμονή στη χώρα μετά από 4 χρόνια υπηρεσίας, αλλά το σύστημα είναι εξαιρετικά περίπλοκο, κι όχι αυτόματο, όπως οι ίδιοι πιστεύουν, αφού το διαβατήριό τους αναφέρει ότι εξαιρούνται από μεταναστευτικό έλεγχο, η σχετική σφραγίδα όμως λήγει μετά την απόλυσή τους από το στράτευμα.
Το πρόβλημα οξύνεται από το γεγονός ότι το κόστος πολιτογράφησης στο Υπουργείο Εσωτερικών ανέρχεται στο σημαντικό ποσό των 2.389 λιρών. Ο Ιλαϊτία έμαθε τυχαία πως δεν ισχύει πια το διαβατήριό του, όταν ο γιος του, επιστρέφοντας από προπόνηση της εθνικής ράγκμπι στο εξωτερικό, ρωτήθηκε από υπάλληλο της υπηρεσίας μετανάστευσης από πήρε επ’αόριστον άδεια παραμονής. Εκείνος απάντησε ότι προέρχεται από την υπηρεσία του πατέρα του στο στρατό, κάτι στο οποίο ο υπάλληλος αποκρίθηκε: “Δε νομίζω πως η βίζα του πατέρα σας στο στρατό ισχύει πλέον”. Ο ίδιος πέρασε τελικά από τον έλεγχο, κι ο πατέρας του αναζήτηση νομική συμβουλή, επιβεβαιώνοντας ότι πράγματι δεν είχε πια δικαίωμα παραμονής στη Βρετανία. Για το λόγο αυτό δεν πήγε στην Ιαπωνία να δει το γιο του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Ράγκμπι, αφού το δικηγορικό γραφείο τον συμβούλευσε πως αν επέστρεφε ίσως να έπεφτε σε συνοριακό έλεγχο που θα του απαγόρευε την είσοδο εκ νέου στη Βρετανία. Τελικά όμως το Δεκέμβρη έφυγε για το Φίτζι, μη θέλοντας να λείψει από το γάμο της κόρης του κι από τότε παραμένει εκεί εγκλωβισμένος.
Στο νησί έχει συναντήσει πολλούς ακόμα συμπατριώτες του βετεράνους, που επέστρεψαν μην έχοντας λεφτά για την αίτηση ή επειδή η τελευταία απορρίφθηκε. Μόνο το 1999, έτος που κατατάχθηκε ο Ιλαϊτία, 1000 περίπου άνδρες επιστρατεύτηκαν εθελοντικά από το βρετανικό στρατό μόνο από το Φίτζι. “Ήταν όνειρο κάθε αγοριού να μπει στο βρετανικό στρατό. Ένιωθα τόσο περήφανος”, λέει ο ίδιος, προσθέτοντας, “Τώρα νιώθω οργισμένος”.
Για το θέμα τοποθετήθηκε μετά τη δημοσιότητα που πήρε εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δηλώνοντας πως “Το υπουργείο άμυνας καθιστά σαφές σε αλλοδαπούς νεοσύλλεκτους και προερχόμενους από την Κοινοπολιτεία τη διαδικασία με την οποία οι ίδιοι και οι οικογένειές τους μπορούν να λάβουν άδεια παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο και το κόστος που περιλαμβάνει”.
Με πληροφορίες από guardian.com