Μαρουάν Τουμπάσι, Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα: «Οι προσδοκίες μας από την Ελλάδα και το λαό της είναι υψηλότερες. Γιατί εσείς έχετε υποστεί κατοχή και έχετε παλέψει!»
«Οι σχέσεις μας είναι πολυετείς και στενές. Έχουμε πολλά κοινά. Εσείς έχετε κερδίσει την ελευθερία σας. Εμείς παλεύουμε ακόμη. Οι προσδοκίες μας από την Ελλάδα και το λαό της είναι υψηλότερες. Γιατί εσείς έχετε υποστεί κατοχή και έχετε παλέψει! Στον Β’ Παγκόσμιο, το ελληνικό αντιστασιακό κίνημα που είχε οργανωθεί από το ΚΚΕ ήταν το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Χάσατε χιλιάδες ψυχές από τη ναζιστική θηριωδία…»
Το αίτημα αναγνώρισης της Παλαιστίνης από την ελληνική κυβέρνηση επαναφέρει στο προσκήνιο ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι. Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» (συνέντευξη στη Δ. Ορφανάκη), επισημαίνει πως η Παλαιστινιακή Αρχή είναι ανοικτή σε άμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, με στόχο να δικαιωθεί ο αγώνας του Παλαιστινιακού λαού για ανεξαρτησία και ελευθερία, στη βάση της λύσης των δύο κρατών και των αποφάσεων του ΟΗΕ.
— Η ισραηλινή κυβέρνηση φαίνεται να ακολουθεί μια τακτική «παγώματος» της εφαρμογής των σχεδίων προσάρτησης νέων παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Οχθη; Ποια είναι η εκτίμησή σας;
— Ενας από τους πιο σημαντικούς λόγους που πιστεύουμε εμείς είναι ότι τα σχέδια προσκρούουν σε αυτά τα οποία εμείς πάντα ήμασταν αφοσιωμένοι: Στις αρχές και στο όραμά μας για ειρήνη και τερματισμό της κατοχής με στόχο ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ. Υπάρχει μία διεθνής συναίνεση σε αυτό, την οποία έχουμε αποδεχτεί. Λιγότερο από αυτό δεν το δεχόμαστε και παραπάνω από αυτό δεν ζητάμε. Αυτό που ζητάμε είναι η εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας της ΓΣ του ΟΗΕ και άλλων διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου. Ο λαός μας αξίζει να έχει ελευθερία! Προσωπικά θεωρώ πως η διεθνής κοινότητα πλέον δεν μπορεί άλλο να διατηρεί το Ισραήλ ως κράτος υπεράνω του νόμου. Υπήρχαν διεθνείς αντιδράσεις και ενιαία αραβική στάση (Αραβικός Σύνδεσμος), που δεν περίμεναν. Αυτά περί σχέσεων ορισμένων αραβικών χωρών με το Ισραήλ ήταν προπαγάνδα.
Αυτός ήταν ένας λόγος που εμπόδισε την προώθηση των σχεδίων προσάρτησης. Αυτό που είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ και τους Ευαγγελιστές που στηρίζουν την κυβέρνηση Τραμπ είναι η επανεκλογή της. Εάν τα σχέδια προσάρτησης εξυπηρετούν αυτόν το σκοπό θα τα προωθήσουν. Εάν όχι, τα «φρενάρουν». Νομίζω πως στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι αυτή την περίοδο δεν θα εξυπηρετούσε η προσάρτηση την επανεκλογή Τραμπ. Αντιδράσεις υπάρχουν και από την ΕΕ, αν και δεν υπάρχει ενιαία στάση, καθώς υπάρχουν ορισμένες χώρες, όπως η Τσεχία και η Ουγγαρία, που στέκονται τυφλά πίσω από τις θέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ. Το σημαντικότερο για μας είναι το λαϊκό κίνημα σε Ευρώπη και Αμερική κατά του ρατσισμού. Είμαστε μέρος των κινητοποιήσεων κατά του ρατσισμού που έχει εξαπλωθεί στην Αθήνα και άλλες πρωτεύουσες. Πριν δύο βδομάδες το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ είχαν κάνει κινητοποίηση κατά του ρατσισμού και της εκμετάλλευσης. Εκεί ήταν η Παλαιστίνιοι, εγώ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο τελικό ανακοινωθέν της κινητοποίησης υπήρχε σαφής αναφορά στο αίτημα για αναγνώριση της Παλαιστίνης, τερματισμού της κατοχής. Η ΕΕΔΥΕ διοργάνωσε την Τετάρτη 1/7 κινητοποίηση έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ. Αυτό κάτι δείχνει! Δείχνει ότι ο λαός δεν αποδέχεται τις ασαφείς στάσεις των κυβερνήσεών του.
Από την άλλη, και στο Ισραήλ υπήρξαν κάποιες εξελίξεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον εταίρο του, υπουργό Αμυνας Μπένι Γκαντς. Υπήρχε διχογνωμία για το χρόνο ή το μέρος των σχεδίων προσάρτησης. Αλλά το ζήτημα δεν είναι ο χρόνος. Είναι πως το έγκλημα της κατοχής συνεχίζεται. Ολα τα άλλα είναι λεπτομέρειες μπροστά στην αύξηση των εποικισμών, τις προσαρτήσεις, το κτίσιμο τείχους Απαρτχάιντ… Και δεν σταματούν. Σύμφωνα με βιβλικές αναφορές, ορισμένοι οραματίζονται ένα Ισραήλ που εξαπλώνεται σε εδάφη της Συρίας έως την Κύπρο!
— Τι λέτε για αυτό που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων για επιστολή της Παλαιστινιακής Αρχής προς το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή με στόχο άμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, περιορισμένη ανταλλαγή εδαφών και ένοπλη δύναμη ως εγγυήτρια της συμφωνίας (αναφέρεται το ΝΑΤΟ);
— Δεν είναι νέα αυτή η θέση. Και ο Πρόεδρος Αραφάτ τα είχε συζητήσει αυτά στο Καμπ Ντέιβιντ επί Προέδρου Κλίντον με τις συμφωνίες του Οσλο. Δεν ξέρω ακριβώς για αυτή την επιστολή, αλλά είναι θέματα που τα έχουμε δεχτεί και συζητήσει στο παρελθόν για αναλογική, περιορισμένη ανταλλαγή εδαφών στα σύνορα του 1967. Ο Αμπου Μάζεν, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Τραμπ 3-4 φορές πριν ανακοινωθεί το σχέδιο για τη «συμφωνία του αιώνα», πριν αποφασίσουν οι ΗΠΑ τη μεταφορά της πρεσβείας από το Τελ Αβίβ, την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και όλα αυτά. Τότε λοιπόν ο Πρόεδρος Τραμπ συμφωνούσε με τις θέσεις μας, λέγοντας πως ήταν έτοιμος να αναπτυχθούν διεθνείς δυνάμεις σε σύνορα. Ωστόσο, δεν θέλουμε ένα στρατοκρατούμενο κράτος. Νομίζετε ότι σχεδιάζουμε να πολεμήσουμε τον 4ο πιο ισχυρό στρατό του κόσμου; Είμαστε λογικός λαός! Ποιος να πάει σε πόλεμο με το Ισραήλ, που είναι 4η ισχυρότερη δύναμη. Είναι πυρηνική δύναμη και παραβιάζουν διεθνείς συνθήκες εξοπλισμών. Χρειαζόμαστε μία πανίσχυρη αστυνομία να διατηρήσει σταθερότητα και ασφάλεια για το λαό μας στο Κράτος της Παλαιστίνης. Βεβαίως υπάρχει και το θέμα των προσφύγων.
Ζητάμε άμεσες συνομιλίες για σύνορα, πρόσφυγες, νερό, Ιερουσαλήμ και πολλά άλλα. Υπό κάποια «ομπρέλα», εν προκειμένω υπό την «ομπρέλα» του κουαρτέτου για τη Μ. Ανατολή, με τη συμμετοχή και άλλων μερών π.χ. με την Κίνα, την Ιαπωνία, ή την Ελλάδα ακόμη… Οταν λέτε, λοιπόν, ότι στηρίζετε τη λύση δύο κρατών θα πρέπει να αναγνωρίσετε και την Παλαιστίνη, όπως 139 χώρες!
— Πώς σχολιάζετε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος, παρότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση της Βουλής;
— Θα πρέπει να ρωτήσετε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Η απόφαση της Βουλής ήταν διαφορετική από εκείνες άλλων ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, διότι ήταν ομόφωνη και αντανακλούσε τη βούληση του ελληνικού λαού. Γιατί δεν το έχουν κάνει ακόμη; Δεν ξέρω! Το έχω συζητήσει με τη σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση που απέτυχε να το κάνει… Δεν έχουν απάντηση!
— Θα μπορούσατε με λίγα λόγια να εξηγήσετε τι σημαίνει η «συμφωνία του αιώνα»;
— Δεν σημαίνει τίποτε για μας! Είναι συμφωνία μεταξύ Τραμπ και Νετανιάχου για διεύρυνση των εποικισμών και της κατοχής. Και οι δύο είναι εγκληματίες.
— Κλείνοντας, τι μήνυμα θα θέλατε να μεταφέρετε στον ελληνικό λαό;
— Οι σχέσεις μας είναι πολυετείς και στενές. Εχουμε πολλά κοινά. Εσείς έχετε κερδίσει την ελευθερία σας. Εμείς παλεύουμε ακόμη. Οι προσδοκίες μας από την Ελλάδα και το λαό της είναι υψηλότερες. Γιατί εσείς έχετε υποστεί κατοχή και έχετε παλέψει! Στον Β’ Παγκόσμιο, το ελληνικό αντιστασιακό κίνημα που είχε οργανωθεί από το ΚΚΕ ήταν το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Χάσατε χιλιάδες ψυχές από τη ναζιστική θηριωδία… Ομως, πρέπει να φροντίσετε περισσότερο τα συμφέροντά σας! Είστε λαός που αξίζετε λαμπρό παρόν και μέλλον. Εχετε πολύ σημαντική γεωπολιτική θέση στην Ανατ. Μεσόγειο, αλλά πρέπει να γνωρίζετε πως η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να ελέγξει τα κοιτάσματα Ενέργειας μέσω πολυεθνικών όπως η «ExxonMobil» κ.ά. Για την Αμερική δεν είναι τόσο σημαντική η Ελλάδα ή η Κύπρος αλλά η Τουρκία. Και το Ισραήλ δεν θα υπερασπιστεί την Ελλάδα! Κοιτά τα συμφέροντά του.