Μαρουάν Τουμπάσι – Το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού για ανεξαρτησία είναι αδιαπραγμάτευτο
Απευθύνουμε ειλικρινή χαιρετισμό προς όλα τα τμήματα της φίλης ελληνικής κοινωνίας και των πολιτικών δημοκρατικών της δυνάμεων που πιστεύουν στο δίκαιο των λαών για αυτοδιάθεση, δικαιοσύνη, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα και υπερασπίζονται αυτά ως βασικές αρχές. Είναι οι ίδιες αρχές που μας συνδέουν με τον ελληνικό λαό, ο οποίος έχει υποστεί τα δεινά της κατοχής και την καταπίεση σε διάφορες ιστορικές περιόδους.
Ο Ριζοσπάστης συζητά με τον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι, για τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό και την ανάγκη ενίσχυσης της αλληλεγγύης.
— Ξεκινώντας τη συζήτησή μας από μια τελευταία εξέλιξη, την περασμένη Δευτέρα εκπρόσωποι των παλαιστινιακών οργανώσεων κατέληξαν τους κοινούς όρους για τις επικείμενες εκλογές στην Παλαιστίνη…
— Πράγματι, σε ό,τι αφορά την παλαιστινιακή πραγματικότητα, σήμερα βρισκόμαστε σε μια ολοκληρωμένη εθνική συναίνεση για τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών τους προσεχείς μήνες, με σκοπό την καθιέρωση της παλαιστινιακής δημοκρατίας και τον τερματισμό της διαίρεσης. Η διεξαγωγή των εκλογών θα ενισχύσει και θα ενδυναμώσει τη νόμιμη εκπροσώπηση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και θα δώσει τέλος στις δικαιολογίες που προβάλλουν ορισμένα κράτη για να αποφύγουν να ασχοληθούν με το Παλαιστινιακό ζήτημα.
— Πριν λίγες μέρες επίσης, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία οργάνωσε διεθνή διαδικτυακή συνάντηση αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους κρατούμενους, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές. Ποια είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται, ιδιαίτερα τώρα με την πανδημία;
— Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και, αφού ξεκίνησε ο εμβολιασμός του πληθυσμού, οι αρχές κατοχής αρνήθηκαν να παράσχουν το εμβόλιο σε Παλαιστίνιους κρατούμενους και φυλακισμένους, μέχρι τις αρχές Μάρτη που ανακοίνωσαν ότι θα συμφωνήσουν να παράσχουν το εμβόλιο, μετά από τη μεγάλη διεθνή κριτική και τις προσπάθειες για την υπεράσπιση των Παλαιστίνιων κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς εκστρατείας που διεξάγουν η ΠΣΟ και το ΠΑΜΕ, σε έκφραση αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό. Ωστόσο, ο εμβολιασμός δεν έχει ακόμη ξεκινήσει μέσα στις φυλακές, κάτι που απειλεί μια ανθρώπινη καταστροφή και αποδεικνύει το ρατσιστικό, φασιστικό πνεύμα των κατοχικών αρχών, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν περίπου 250 κρούσματα κορονοϊού μεταξύ Παλαιστίνιων κρατουμένων.
Επιπλέον το κατοχικό κράτος συνεχίζει τη ρατσιστική ιατρική και το ιατρικό απαρτχάιντ εις βάρος του Παλαιστινιακού λαού και δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ως δύναμη κατοχής, να χορηγήσει τα εμβόλια σε εμάς.
— Ποιες οι θέσεις σας για τις – όπως όλα δείχνουν – νέες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ;
— Δεν υπάρχει σήμερα ειρηνευτική διαδικασία, ούτε καμία μορφή διαπραγμάτευσης για τον τερματισμό του αγώνα για πραγματική εθνική ανεξαρτησία του Παλαιστινιακού λαού. Η ειρηνευτική διαδικασία, η οποία υποτίθεται ότι θα συνεχιζόταν μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου σύμφωνα με τις Συμφωνίες του Οσλο και τις συμφωνίες που ακολούθησαν μεταξύ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και του Ισραήλ, έχει σταματήσει, λόγω της μη δέσμευσης από το κατοχικό κράτος. Οι Ισραηλινοί αρνούνται αυτές τις συμφωνίες και οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις, έτσι και αυτές οι συμφωνίες εξελίχθηκαν σε μια ατέρμονη περιδίνηση γύρω από έναν φαύλο κύκλο, με στόχο τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων χωρίς αποτέλεσμα. Το Ισραήλ στόχευε να κερδίσει χρόνο και να δίνει στη διεθνή κοινότητα την εικόνα της χώρας που βρίσκεται σε μία υποτιθέμενη διαδικασία πολιτικής διευθέτησης.
Στην πραγματικότητα όμως αύξησε κατά την τελευταία περίοδο το ρυθμό και το μέγεθος των κατοχικών εποικισμών, έτσι ώστε ο αριθμός των Εβραίων εποίκων να φτάσει τους 700.000, που κατοικούν σε περίπου διακόσιους οικισμούς, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και όλων των νόμιμων διεθνών αποφάσεων. Το Ισραήλ αύξησε επίσης την εγκληματική του πολιτική με καταστροφές σπιτιών και καθημερινές εν ψυχρώ δολοφονίες, σε συνεργασία με τους εποίκους και τις δυνάμεις κατοχής. Καθιέρωσε έτσι μια ντε φάκτο κατάσταση τετελεσμένων γεγονότων, προσπαθώντας να ωφεληθεί κυρίως από την περιοχή της Ιερουσαλήμ και της Κοιλάδας του Ιορδάνη, χάρη στην έλλειψη οποιωνδήποτε ποινικών μέτρων από τη διεθνή κοινότητα έναντι αυτού του αδίστακτου κράτους που λειτουργεί υπεράνω του νόμου.
Από την 1/1/2021, έχουν κατασκευαστεί περισσότερες από 3.000 νέες οικιστικές μονάδες, ενώ 227 παλαιστινιακά σπίτια κατεδαφίστηκαν από τις δυνάμεις κατοχής, 374 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από τον τόπο κατοικίας τους και 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν.Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση, εμείς είμαστε ανοιχτοί για οποιαδήποτε σοβαρή διαπραγμάτευση, μέσω ενός διεθνούς συνεδρίου, υπό την αιγίδα ενός κουαρτέτου, στο οποίο δεν θα έχουν το μονοπώλιο οι ΗΠΑ, αλλά θα συμμετέχουν και άλλες χώρες, στη βάση του δικαιώματός μας για αυτοδιάθεση και εθνική ανεξαρτησία επί των κατεχόμενων από το 1967 εδαφών μας. Εμείς δεν διαπραγματευόμαστε γι’ αυτό, διότι είναι ιστορικό μας δικαίωμα και μας το έχει αναγνωρίσει η διεθνής νομιμότητα, αλλά η διαδικασία των διαπραγματεύσεων δεν οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να τερματιστεί η κατοχή και να απομακρυνθούν οι έποικοι, για να οδηγηθούμε στη λύση των δύο κρατών.
Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να επανέλθουμε στα χρόνια της διακυβέρνησης Ομπάμα, που διεξάγονταν στείρες διαπραγματεύσεις χωρίς αποτελέσματα, τις οποίες χρησιμοποιούσε το Ισραήλ σαν προκάλυμμα για την επέκταση του εποικισμού και την αλλαγή του status quo στην περιοχή, για την αποτροπή δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και για να εδραιωθεί το καθεστώς του ισραηλινού απαρτχάιντ με πλήρη εβραιοποίηση της πόλης των Ιεροσολύμων.
Ετσι λοιπόν επαναλαμβάνεται αυτό που έγινε κατά τη διάρκεια σχεδόν τριάντα ετών από την υπογραφή της Συμφωνίας του Οσλο, ως μεταβατική περίοδο, χρησιμοποιώντας την «ειρηνευτική διαδικασία» ως αντάλλαγμα στην ειρήνη και τις «διαπραγματεύσεις» ως αντάλλαγμα στη δίκαιη λύση. Αυτή είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Παλαιστινιακός λαός, χωρίς σθεναρή αμερικανική και διεθνή πίεση. Συνοψίζοντας, εμείς οι Παλαιστίνιοι δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τίποτα επιστρέφοντας και στοιχηματίζοντας σε αυτό που προηγουμένως απέτυχε, ή μόνο στις προθέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν, χωρίς πρακτικές που στηρίζονται στη ριζική αλλαγή των αμερικανικών πολιτικών έναντι της συνέχισης της ανήθικης κατοχής, ή επιμένοντας στην αρχή των διαπραγματεύσεων χωρίς νομικές παραπομπές και διεθνή νομική κάλυψη και χωρίς ένα χρονικό πλαίσιο που θα οδηγεί στην εφαρμογή του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης του Παλαιστινιακού λαού ως υπέρτατη αρχή και στην εφαρμογή των αποφάσεων της διεθνούς νομιμότητας που αφορούν το πρόβλημα του Παλαιστινιακού λαού. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία που ισχυρίζεται η Αμερική έναντι των χωρών του κόσμου δεν μπορεί να έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά και να παύουν να ισχύουν στα σύνορα της Παλαιστίνης.
— Η αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού έχει εκφραστεί πολύμορφα από τον ελληνικό και άλλους λαούς. Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να απευθύνετε με αφορμή τη συζήτησή μας;
— Η ευκαιρία που προβάλλει σήμερα για τους Παλαιστίνιους έγκειται στο να επικεντρώσουμε σε αυτά που είπαμε τα τελευταία είκοσι χρόνια. Επίσης, σε αυτό που πρόσφατα τόλμησαν να αναγνωρίσουν ορισμένοι ισραηλινοί οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ο «Bet Selim» και άλλες οργανώσεις δικαιωμάτων, εκ των οποίων μερικές εβραϊκές. Δηλαδή ότι εμείς αντιμετωπίζουμε όχι μόνο μια μισητή και αποκρουστική κατοχή, αλλά και ένα πλήρες ισραηλινό καθεστώς απαρτχάιντ, το οποίο στο σύνολό του περιλαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά του ισραηλινού συστήματος και το οποίο ασκεί φυλετικές διώξεις τόσο εναντίον Παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη, ακόμη και μέσα στο Ισραήλ, όσο και εναντίον Παλαιστίνιων προσφύγων που εκτοπίστηκαν βίαια και στερήθηκαν το δικαίωμά τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την επίθεση που δέχεται ολόκληρο το καθεστώς του απαρτχάιντ, όπως στο παρελθόν κατάφερε να αντιμετωπίσει την κριτική της κατοχής, με το πρόσχημα της σταθερότητας και των αναγκών ασφάλειας.
Απαιτείται λοιπόν σήμερα σοβαρή διεθνής κινητοποίηση, για να επιτευχθεί συναίνεση ως προς τον στόχο της διεθνούς κοινότητας, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο και τους χάρτες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και θα πρέπει η συναίνεση αυτή να είναι ευρύτερη από το απλό αίτημα για τερματισμό της πιο μακροχρόνιας κατοχής στην ανθρώπινη ιστορία, να συμπεριλάβει την ανατροπή ολόκληρου του ισραηλινού συστήματος απαρτχάιντ.
Απαιτείται επίσης δραστηριοποίηση των διεθνών κινημάτων αλληλεγγύης, προκειμένου να ανοίξουν απεριόριστα οι ορίζοντες για την επίτευξη αυτής της συναίνεσης και της διεθνούς ανθρωπιστικής δράσης, σύμφωνα με όλες τις διαστάσεις της νομικής, πολιτικής και ηθικής ευθύνης της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης πρωτίστως της ΕΕ. Για να πετύχει αυτή η ευκαιρία και να αποδώσει καρπούς, θα πρέπει να συνδεθεί με την ανάγκη αναθεώρησης πολλών εκ των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μεταξύ των χωρών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών Ελλάδας – Ισραήλ ως δύναμης κατοχής και απαρτχάιντ, προς την κατεύθυνση καταλογισμού ευθυνών και άσκησης πίεσης κατά του Ισραήλ, ώστε να μην συνεχίζει να είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου, ιδιαίτερα τώρα που βρίσκεται στα πρόθυρα των προσεχών εκλογών, υπό τη σκιά της εσωτερικής κρίσης που διέρχεται η πολιτική σκηνή της χώρας και των καθημερινών διαδηλώσεων από μερίδες Ισραηλινών κατά του Νετανιάχου, ο οποίος θα αντιμετωπίσει και τη δικαιοσύνη της ίδιας της χώρας του, μετά την έκδοση της απόφασης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που διέταξε την έρευνα των εγκλημάτων κατοχής από το 2014.
Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη να ανατείλει μια νέα περίοδος στις διεθνείς και περιφερειακές πολιτικές, εξαιτίας των διεθνών πολιτικών προκλήσεων, πέραν των φυσικών έκτακτων καταστροφικών προκλήσεων που έχουν ξεπεράσει όλα τα γεωγραφικά σύνορα και απειλούν ολόκληρη την ανθρωπότητα, εξαιτίας εμπορικών πολέμων, επικίνδυνων περιφερειακών συγκρούσεων και της διόγκωσης της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως, η οποία με τη σειρά της έσπειρε το φόβο και το χάος μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου, χωρίς καμία εξαίρεση. Αυτό το διαπιστώνουμε από τις διαμαρτυρίες που σημειώνονται τελευταία σε όλες τις χώρες του κόσμου, διότι η ανθρωπότητα θέλει και φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν κόσμο ασφαλή, απαλλαγμένο από τους ανταγωνισμούς, στον οποίο δεν θα την περιπαίζουν οι πολυεθνικές εταιρείες και δεν θα την ελέγχουν οι κυβερνώσες ελίτ. Γι’ αυτό θα πρέπει οι ηγέτες του κόσμου να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες λαϊκές διαμαρτυρίες με τον διάλογο και με την εκπλήρωση των αιτημάτων των λαών και των προσδοκιών τους για ασφάλεια, σταθερότητα, παγκόσμια ειρήνη, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερίες και δικαιοσύνη για όλους.
Απευθύνουμε ειλικρινή χαιρετισμό προς όλα τα τμήματα της φίλης ελληνικής κοινωνίας και των πολιτικών δημοκρατικών της δυνάμεων που πιστεύουν στο δίκαιο των λαών για αυτοδιάθεση, δικαιοσύνη, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα και υπερασπίζονται αυτά ως βασικές αρχές. Είναι οι ίδιες αρχές που μας συνδέουν με τον ελληνικό λαό, ο οποίος έχει υποστεί τα δεινά της κατοχής και την καταπίεση σε διάφορες ιστορικές περιόδους. Και καθώς πλησιάζει σε λίγες μέρες η 200ή επέτειος του αγώνα για την ανεξαρτησία και την υπεράσπιση των εδαφών και της αξιοπρέπειάς του, για χάρη της οποίας ο ελληνικός λαός πρόσφερε τόσες θυσίες, εμείς οι Παλαιστίνιοι δηλώνουμε ότι επιδιώκουμε να φθάσουμε στο ίδιο επίπεδο, για να απαλλαγούμε από αυτήν την τρομερή ρατσιστική κατοχή που θεωρείται η μεγαλύτερη και η πιο αισχρή στρατιωτική κατοχή, η οποία με την πάροδο του χρόνου έχει διαμορφωθεί σε βρώμικη οικιστική κατοχή.
Μέσα από την εφημερίδα σας χαιρετίζω την αλληλεγγύη του ΚΚΕ και του «Ριζοσπάστη» προς τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού επί σειρά δεκαετιών, με την παρουσία και άλλων δημοκρατικών δυνάμεων στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, για την υποστήριξή σας στο πανανθρώπινο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και του τερματισμού της κατοχής, γεμίζοντάς μας με ελπίδα και βεβαιότητα για τη νίκη.