Μας κακομαθαίνετε με παιδική εργασία κύριε πρέσβη – 11χρονα παιδιά στην Τουρκία εμφανίζονται να εργάζονται στη συλλογή φουντουκιών για τα σοκολατάκια της Ferrero Rocher
Σε συνεντεύξεις που μαγνητοσκόπησαν η βρετανική οργάνωση WeMoveEurope και το Κέντρο Δικαιωμάτων του Παιδιού, εμφανίζονται παιδιά ακόμα και 11 ετών, που καταγγέλλουν ότι εξαναγκάζονται να δουλεύουν ως και 12 ώρες τη μέρα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, χωρίς σύμβαση, περίθαλψη και μέτρα ασφάλειας.
Mπορεί πριν λίγο καιρό να είχε ξεσπάσει ντόρος με τη δήλωση του Ματέο Σαλβίνι πως σταματάει τη Nutella επειδή η κατασκευάστρια εταιρεία Ferrero χρησιμοποιεί φουντούκια από την Τουρκία, ωστόσο αυτό που ήταν έγνοια του ακροδεξιού επίδοξου πρωθυπουργού της Ιταλίας ήταν απλώς η γεωγραφική προέλευση της πρώτης ύλης και όχι ποιος και με τι συνθήκες τα συλλέγει.
Καθώς τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών, ένα από τα πιο περιζήτητα προϊόντα της ιταλικής εταιρείας είναι αναμφίβολα και τα σοκολατάκια “Ferrero Rocher”, γνωστά από την αλήστου μνήμης διαφήμιση “Μας κακομαθαίνετε κύριε πρέσβη”. Σύμφωνα με καταγγελίες οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα φουντούκια στο διάσημο σοκολοτάκι, όπως φυσικά και σε άλλα παρασκευάσματα της Ferrero, πιθανόν προέρχονται από παιδική εργασία στα τουρκικά χωράφια.
Σε συνεντεύξεις που μαγνητοσκόπησαν η βρετανική οργάνωση WeMoveEurope και το Κέντρο Δικαιωμάτων του Παιδιού, εμφανίζονται παιδιά ακόμα και 11 ετών, που καταγγέλλουν ότι εξαναγκάζονται να δουλεύουν ως και 12 ώρες τη μέρα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, χωρίς σύμβαση, περίθαλψη και μέτρα ασφάλειας:
“Περπατάμε στο χωράφι στις 6.30 το πρωί και ξεκινάμε τη δουλειά στις 7 ή 7.30. Δουλεύουμε ως τις 6 το απόγευμα. Είναι η δεύτερη φορά που ήρθα να δουλέψω εδώ”, λέει ένα 11χρονο κορίτσι στην κάμερα, ενώ μια 12χρονη “συνάδελφός” της αναφέρει ότι εργάζεται στη συλλογή φουντουκιών επί δύο χρόνια. Στο βίντεο εμφανίζεται κι ένας από τους ιδιοκτήτες των χωραφιών, που προσπαθεί να “εξηγήσει” τη χρήση παιδικής εργασίας στα χωράφια του: “Αν δεν επιτρέψω στα παιδιά να εργαστούν, οι οικογένειές τους φεύγουν, γιατί άλλοι αγρότες θα τα προσλάβουν. Όταν τα αφήνουμε να δουλέψουν, έχουμε ένοχη συνείδηση. Στο τέλος της μέρας, είναι απλώς παιδιά”. Οι χωρικοί υποστηρίζουν πως πουλούν τα φουντούκια που μαζεύουν τα παιδιά στη Ferrero μέσω μεσαζόντων.
Η παιδική εργασία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Τουρκία, κι είναι χαρακτηριστικό ότι για τα τελευταία χρόνια δε δημοσιεύονται καν επίσημα στοιχεία για την έκτασή της. Τα πιο πρόσφατα δεδομένα, από το 2012, κάνουν λόγο για 900.000 παιδιά που εργάζονταν σε διάφορους κλάδους, ανάμεσά τους και το γεωργικό. Περίπου 11.300 εξ αυτών είχαν ηλικίες από έξι ως 14 ετών. Σε ό,τι αφορά την εποχική εργασία στα χωράφια, σοβαρές είναι οι συνέπειες για τη σχολική φοίτηση των παιδιών, που καθυστερούν να πάνε στο σχολείο στην αρχή της χρονιάς, ενώ μόνο το 2018 καταγράφηκαν 67 θάνατοι ανηλίκων εν ώρα εργασίας.
Η Ferrero σχολιάζοντας τις καταγγελίες παραδέχτηκε το πρόβλημα της παιδικής εργασίας στην τουρκική Γεωργία, υποστηρίζοντας πως είναι αποφασισμένη να “προλάβει και να εξαλείψει την παιδική εργασία σε όλη την αλυσίδα διανομής”, ισχυριζόμενη ωστόσο πως αυτή την περίοδο μπορεί να ταυτοποιήσει την προέλευση μόλις του 49% των φουντουκιών που χρησιμοποιούν. Μάλιστα, σε πρόσφατη έρευνα του BBC το Σεπτέμβρη η εταιρεία δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι τα φουντούκια της δεν αποτελούν προϊόν παιδικής εργασίας.
Η επιδίωξη να συγκρατηθούν στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα οι τιμές των φουντουκιών είναι προφανώς ισχυρότερη από οποιαδήποτε διάθεση καταπολέμησης της παιδικής εργασίας, κάτι που ισχύει βέβαια για μια σειρά πολυεθνικούς κολοσσούς διαφόρων κλάδων. Αυτή τη στιγμή η Ferrero είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στον κλάδο της, απασχολώντας 30000 προσωπικό σε όλο τον κόσμο, ενώ οι πωλήσεις της έχουν διπλασιαστεί κατά την περασμένη δεκαετία, κάτι που, κατά τα φαινόμενα, οφείλεται και στην εκμετάλλευση εργασίας ανηλίκων.
Με πληροφορίες από telesur