Με απολύσεις αντιδρά η Amazon στις καταγγελίες εργαζομένων για τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας εν μέσω πανδημίας
Νομικές ενέργειες κατά τη επιχείρησης για την απόλυση του διοργανωτή κινητοποίησης στη Νέα Υόρκη προανήγγειλε η γενική εισαγγελία της πόλης.
Κατά περίπου 10 δις δολάρια πλουσιότερος έγινε αυτό το μήνα ο CEO της Amazon Τζεφ Μπέζος, ενώ συνολικά η αξία του διαδικτυακού κολοσσού ξεπέρασε τα 100 δις. Ούτε σεντς ωστόσο δεν αξιοποιήθηκε από αυτό το πρωτοφανές ράλι κερδών για να ενισχυθούν τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, που ρισκάρουν την υγεία και τη ζωή τους ακόμα για να μπορεί να επωφελείται από την υγειονομική κρίση η εταιρεία.
Στη Νέα Υόρκη, που αποτελεί εδώ και κάποιες μέρες το νέο επίκεντρο της πανδημίας παγκοσμίως, περίπου 60 εργαζόμενοι στο τοπικό κέντρο της Amazon, προχώρησαν σε διαμαρτυρία τη Δευτέρα, ζητώντας να κλείσει το κτίριο για απολύμανση, αφότου ένας υπάλληλος επιβεβαιώθηκε θετικός στον κορονοϊό, ενώ υπάρχουν ενδείξεις και για άλλα κρούσματα. Παρόμοια αιτήματα υπάρχουν και από εργαζόμενους σε δυο αποθήκες της επιχείρησης στη νότια Καλιφόρνια.
Η Amazon δεν άργησε να αντιδράσει, όχι προφανώς εισακούοντας τα αιτήματα των εργαζομένων, αλλά προχωρώντας σε απόλυση του διοργανωτή της κινητοποίησης, Κρίστιαν Σμολς. Η εταιρεία χαρακτήρισε “παραπλανητικές” τις αιτιάσεις για ανυπαρξία μέτρων προστασίας, κάνοντας λόγο για “ακραία μέτρα” προφύλαξης των εργαζομένων. Αντιθέτως, ο Σμολς, αναρτώντας βίντεο από το χώρο δουλειά στη Νέα Υόρκη στη διάρκεια του διαλείμματος, αποδεικνύει ότι η Amazon παραβιάζει ακόμα και τις δικές της εσωτερικές αρχές ασφαλείας.
Η απόλυση του Σμολς αιτιολογήθηκε με δήθεν “παραβίαση της καραντίνας” από πλευράς του εργαζόμενου, ο οποίος αντέτεινε ότι τόσο πριν όσο και μετά τη διαμαρτυρία βρισκόταν στο χώρο εργασίας του.
Στο θέμα παρενέβη και η γενική εισαγγελέας της Ν. Υόρκης Λετίσια Τζέιμς, αποκαλώντας “ντροπιαστική” την απόλυση του Σμολς και προαναγγέλοντας νομικές ενέργειες κατά της εταιρείας.