Με σφαίρα στο κεφάλι έφυγε από τη ζωή ο γιος του Χρουτσόφ στις ΗΠΑ
Ο Σεργκέι Χρουτσόφ δεν ακολούθησε τη σταδιοδρομία του πατέρα του, μένοντας μακριά από την ενεργό πολιτική δράση, ωστόσο ήταν θερμός υπερασπιστής της πολιτικής του και ιδιαίτερα της λεγόμενης “αποσταλινοποίησης”.
Νεκρός βρέθηκε στις 18 Ιούνη στο σπίτι του στο Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ ο Σεργέι Χρουτσόφ, γιος του αλλοτινού Σοβιετικού ηγέτη Νικήτα Χρουτσόφ σε ηλικία 85 ετών. Σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή που έγινε γνωστό χθες, ο άντρας πέθανε από τραύμα πυροβόλου όπλου στο κεφάλι, με την αστυνομία να αποκλείει το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας, χωρίς επισήμως να έχει ανακοινωθεί ακόμα αν πρόκειται για αυτοκτονία ή ατύχημα. Την αστυνομία είχε καλέσει στο σημείο η σύζυγός του Βαλεντίνα Γκολένκο, που είχε έρθει μαζί με το σύζυγό της στις ΗΠΑ το 1991, όταν έπνεε τα λοίσθια η ΕΣΣΔ για να διδάξει στο περίφημο πανεπιστήμιο Μπράουν σχετικά με την ιστορία του Ψυχρού πολέμου. Λίγα χρόνια αργότερα, το ζευγάρι απέκτησε και την αμερικανική υπηκοότητα, διατηρώντας παράλληλα τη ρωσική. Μιλώντας για το θέμα το 2001, ο Σεργκέι Χρουτσόφ δήλωσε πως ο πατέρας του – που πέθανε το 1971 – δε θα ενοχλούνταν αν μάθαινε την είδηση, πράγμα μάλλον όχι δύσκολο να πιστέψει κανείς. Πρόσθετε ακόμα πως “Δεν είμαι αυτόμολος. Δεν είμαι προδότης, Δε διέπραξα καμία προδοσία. Δουλεύω εδώ και μου αρέσει αυτή η χώρα”.
Η πρώτη φορά που είχε επισκεφθεί την Αμερική ήταν το 1959, όταν ο 24χρονος τότε Σεργκέι συνόδευσε τον πατέρα του στην επίσημη επίσκεψη κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου Αϊζενχάουερ.
Οι New York Times σημείωναν τότε για το νεαρό άνδρα πως “Αμερικανοί που τον παρατήρησηαν και μίλησαν μαζί του, θεωρούν πως δε δείχνει κανένα σημάδι ότι θα ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του”. Ο ίδιος ο Σεργκέι χρόνια αργότερα περιέγραφε σε συνέντευξή του πως “η οικογένειά του ένιωθε να έχει προσγειωθεί στον Άρη”, κι ότι “Υπήρχαν φοίνικες, αμάξια, λεωφόροι, τα πάντα”. Κινηματογράφησε όλα όσα του άρεσαν για να τα πάρει μαζί του, ανάμεσά τους και την πλατεία Τάιμς της Νέας Υόρκης. Ιδιαίτερη εντύπωση του είχε προκαλέσει και η νεαρή τότε Ντίσνεϊλαντ στην Καλιφόρνια, όπου όμως απαγορεύτηκε η επίσκεψη της οικογένειας Χρουτσόφ, επισήμως “για λόγους ασφαλείας”. Σύμφωνα με το Σεργκέι, ο πατέρας του εξοργισμένος αναφώνησε: “Τι θα πει αυτό; Υπάρχει επιδημία χολέρας μήπως; ‘Η έχουν καταλάβει γκάνγκστερ το μέρος”;
Ο διδάκτορας του πανεπιστημίου της Μόσχας, που είχε συμμετάσχει σε σοβιετικά προγράμματα κατασκευής στρατιωτικών και διαστημικών πυραύλων μεταξύ άλλων, επέστρεψε πολλές φορές έκτοτε στις ΗΠΑ, ως επισκέπτης καθηγητής με αντικείμενο την ΕΣΣΔ, τις αμερικανοσοβιετικές σχέσεις και το σοβιετικό διαστημικό πρόγραμμα.
Η πρόβλεψη των Times της Νέας Υόρκης έμελε να επιβεβαιωθεί μερικώς: Ο Σεργκέι Χρουτσόφ δεν ακολούθησε τη σταδιοδρομία του πατέρα του, μένοντας μακριά από την ενεργό πολιτική δράση, ωστόσο ήταν θερμός υπερασπιστής της πολιτικής του και ιδιαίτερα της λεγόμενης “αποσταλινοποίησης”. Στην εκτεταμένη συνέντευξή του στο Στέλιο Κούλογλου, που περιλαμβάνεται στο βιβλίο του τελευταίου “Μαρτυρίες για τον Εμφύλιο και την ελληνική Αριστερά”, ο υιός Χρουτσόφ μιλά μεταξύ άλλων, για τον “εγκληματία” Στάλιν, στα χρόνια του οποίου “ο πατέρας μου φοβόταν για τη ζωή του” όπως και “όλοι οι άνθρωποι που ήταν στην ηγεσία”. Σχετικά με το 20ο συνέδριο του ΚΚΣΕ χαρακτηρίζει τον πατέρα του “ίσως τον τελευταίο μεγάλο πολιτικό που πίστεψε στον κομμουνισμό”, του οποίου ο λόγος στο συνέδριο “είναι ένα από τα σημαντικά επιτεύγματά του”. Ο ίδιος ομολογεί ανοιχτά αυτό που ήταν ήδη πασιφανές από τότε, πως η δήθεν “μυστική” ομιλία δεν ήταν μυστική “για κανέναν”, “γιατί ήθελε να πει την αλήθεια για τα εγκλήματα του Στάλιν”. Η συμβολή του γιου στην υστεροφημία του πατέρα είχε ξεκινήσει ήδη πριν από το θάνατο του τελευταίου, αφού τον βοήθησε στη σύνταξη των τετράτομων απομνημονευμάτων του και φρόντισε για τη μετάφρασή τους στα αγγλικά.
Η τελευταία δημόσια παρέμβαση του Σεργκέι Χρουτσόφ ήταν πριν δυο χρόνια, όταν είχε εκφράσει με επιστολή του στο Ρώσο υπουργό πολιτισμού την οργή του για την ταινία “Ο θάνατος του Στάλιν”, σημειώνοντας μεταξύ άλλων «στη Ρωσία υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι ανησυχούν για το ότι η ιστορία της χώρας μας καταστρέφεται και διαστρεβλώνεται με εντελώς συγκεκριμένους στόχους» κι ότι η «εμφύτευση στις συνειδήσεις της νέας γενιάς ψευδών, στρεβλών και μειωτικών αντιλήψεων για το παρελθόν και συνεπώς και για το παρόν της χώρας μας συνιστά ένα τεράστιο κίνδυνο». Χαρακτήρισε επίσης την ταινία “ένα λίβελο ενάντια σε όλο τον λαό και της ηγεσία της χώρας εκείνης της εποχής”.
Ο γιος και η εγγονή του Σεργκέι Χρουτσόφ ζουν ακόμα στη Μόσχα, ενώ ένας άλλος γιος από τον πρώτο του γάμο πέθανε από εγκεφαλικό το 2007.