“Μένουμε δυνατοί, παλεύουμε για τις ζωές και τα δικαιώματα των εργατών” – Αγωνιστικό μήνυμα από τη Ρουμανία και την ΠΣΟ
Ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις σε φυλές και σε χώρες. Και η πανδημία του καπιταλισμού κάνει μόνο ταξικές διακρίσεις, δημιουργώντας παρόμοια προβλήματα σε όλες τις χώρες.
Ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις σε φυλές και σε χώρες. Και η πανδημία του καπιταλισμού κάνει μόνο ταξικές διακρίσεις, δημιουργώντας παρόμοια προβλήματα σε όλες τις χώρες.
Τα Βαλκάνια είναι έτσι κι αλλιώς μια μικρή γειτονιά, όπου οι λαοί μοιράζονται πολλά κοινά και προπαντός ίδια προβλήματα. Η κραυγή αγωνίας “δεν έχουμε ούτε γάντια, ούτε μάσκες”, δεν είναι μόνο ελληνικό “προνόμιο”-ιδιαιτερότητα.
Αντιγράφουμε από την αξιόλογη σελίδα OurBalkans δύο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα των τελευταίων ημερών από τη γειτονιά μας.
Ρουμανία: Οι εργαζόμενοι/ες στα νοσοκομεία έχουν ξεσηκωθεί καθώς η έλλειψη μέτρων και εξοπλισμού προστασίας έχει οδηγήσει σε μαζικά κρούσματα ανάμεσα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε μια σειρά νοσοκομεία. Πιο συγκεκριμένα τα 300 από τα 2.450 κρούσματα αφορούσαν σε εργαζόμενους στα νοσοκομεία.
“Δεν έχουμε ούτε γάντια, ούτε μάσκες!”. “Έχουμε δύο ειδικές στολές ανά 12 άτομα” είναι μερικά από όσα καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί σε μια χώρα που από το 2007, όταν μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει δει χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτές να μεταναστεύουν για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Μάλιστα ακόμα και σε αυτή την δύσκολη περίσταση, ένας αριθμός νοσηλευτών και γιατρών υποβάλλουν παραιτήσεις λέγοντας πως δεν μπορούν να δουλέψουν υπό τις επικρατούσες συνθήκες. Η εκρηκτική αυτή κατάσταση οδήγησε στην παραίτηση του Υπουργού Υγείας την προηγούμενη εβδομάδα.
Στην εικόνα που ακολουθεί βλέπετε το αυτοσχέδιο πλακάτ δύο Ρουμάνων εργαζόμενων, που έχει μεταξύ άλλων το σήμα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) και το σύνθημα:
Μένουμε δυνατοί! Παλεύουμε για τις ζωές και τα δικαιώματα των εργατών!
Την ίδια στιγμή, στην Τουρκία, ένας εργάτης βρέθηκε θετικός σε κορονοϊό, αλλά η διοίκηση της επιχείρησης και του εργοστασίου, δεν έκρινε σκόπιμο να πάρει μέτρα και να σταματήσει η παραγωγή -συνεπώς και τα κέρδη- προκαλώντας τη μαζική αντίδραση των εργατών, που βρήκαν απέναντί τους την τουρκική αστυνομία. Το ίδιο έργο παίζεται και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.
Αντιγράφουμε πάλι από το Our Balkans.
Τουρκία: Σε αποχή από την εργασία τους προχώρησαν οι εργάτες/τριες του εργοστασίου Akar Tekstil καθώς ένας συνάδελφός τους διαγνώστηκε θετικός στον Covid-19. Η Υγειονομική Επιτροπή τοποθετήθηκε λέγοντας πως δεν συντρέχει λόγος να σταματήσει η εργασία και ο εργοδότης μαζί με τους σεκιούριτι προσπάθησαν να αναγκάσουν τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Ως αποτέλεσμα σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια και ασκήθηκε βία έναντι των εργαζομένων.
Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο βίντεο:
Η χώρα είναι ο καμβάς και οι λεπτομέρειες μπορεί να αλλάζουν. Αλλά η ουσία παραμένει ίδια, όπως άλλωστε και το καθήκον μας. Όπως σημειώνουν και “Τα δικά μας Βαλκάνια”, “η αντίσταση είναι μονόδρομος”.