Μέτρα κατά της Κούβας, ως αντίποινα για τη στήριξη στη Βενεζουέλα
Ο Τζ. Μπόλτον, με «πλάτη» το έμβλημα των μισθοφόρων του Κόλπου των Χοίρων, «ξερνάει» αντικομμουνισμό.
Με ένα αντικομμουνιστικό παραλήρημα, ο Τζον Μπόλτον, από την έδρα των μισθοφόρων του Κόλπου των Χοίρων, στο Μαϊάμι, εξήγγειλε την Τετάρτη νέα μέτρα οικονομικών κυρώσεων κατά της Κούβας που μαζί με την Βενεζουέλα και την Νικαράγουα εμφάνισε ως «τρόικα της τυραννίας».
Τα μέτρα εντάσσονται και στον εξελισσόμενο εμπορικό πόλεμο με την ΕΕ, τον Καναδά, την Κίνα, τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις, μονοπωλιακοί όμιλοι των οποίων δραστηριοποιούνται σε χώρες της περιοχής.
Επιβεβαίωσε ότι ενεργοποιείται το 3ο κεφάλαιο του νόμου του αποκλεισμού της Κούβας, Χελμς – Μπάρτον, που δίνει τη δυνατότητα σε Αμερικανούς πολίτες ή επιχειρήσεις να διεκδικήσουν δικαστικά περιουσιακά στοιχεία και αποζημιώσεις από επιχειρήσεις που αναπτύσσουν δραστηριότητα στην Κούβα σε εδάφη που κρατικοποιήθηκαν από την Κουβανική Επανάσταση. Αυτό φυσικά θίγει μονοπώλια του Καναδά (εκτός των άλλων με ιδιαίτερη δραστηριότητα στην εξορυκτική βιομηχανία του νικελίου) και χωρών της ΕΕ, όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Βρετανία (στον τουρισμό και αλλού).
Γι’ αυτό και υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τις ηγεσίες Καναδά, ΕΕ, Ισπανίας, Ρωσίας κ.λπ., που τόσο στην Κούβα όσο και στη Βενεζουέλα επιχειρήσεις τους έχουν συμφέροντα. Η ΕΕ, και με αφορμή τα μέτρα κατά της Κούβας , αλλά όχι μόνο, απειλεί να επιβάλει δασμούς σε πάρα πολλά προϊόντα από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, γίνεται λόγος για πάνω από 6.000 επιβεβαιωμένες προσφυγές.
Ο Μπόλτον ανακοίνωσε παραπέρα περιορισμούς στα ταξίδια στην Κούβα , καταργώντας τις διευκολύνσεις που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία με άλλη τακτική είχε τον ίδιο στόχο, δηλαδή την ανατροπή των κατακτήσεων της Κουβανικής Επανάστασης.
Σημείωσε ότι θα επιτρέπονται μόνο τα ταξίδια από Αμερικανοκουβανούς, όπως και ότι θα περιοριστεί το ύψος του ποσού που μπορεί να στέλνεται ως έμβασμα (σε 1.000 δολάρια κάθε τρεις μήνες). Επίσης, «θα σκληρύνουν τα μέτρα για να μην μπορεί η Κούβα να συνδράμει το καθεστώς της Βενεζουέλας του Νικολάς Μαδούρο», αναφέροντας ότι στη «μαύρη λίστα» των 35 πλοίων που μεταφέρουν βενεζουελάνικο πετρέλαιο προς την Κούβα, θα προστεθούν και άλλα. Ανακοίνωσε ακόμα μέτρα κατά της κεντρικής τράπεζας της Βενεζουέλας και της κυβέρνησης της Νικαράγουας.
Σε ένα γεμάτο μίσος λόγο δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί το αναχρονιστικό «δόγμα Μονρόε».
Η Αβάνα καταγγέλλει την επιθετική πολιτική της Ουάσιγκτον
Σε εκτενή ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση της Κούβαςκαταγγέλλει την επιθετική πολιτική και σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:
«Δύο μέρες πριν τον γιορτασμό της 58ης επετείου από τη νίκη της στην παραλία Χιρόν, ιστορική τοποθεσία στην εθνική μας γεωγραφία, όπου οι μισθοφορικές δυνάμεις στηριζόμενες από τον ιμπεριαλισμό ηττήθηκαν παταγωδώς, η Κουβανική Επανάσταση διατρανώνει την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει την επιθετική κλιμάκωση των ΗΠΑ».
Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ τόνισε χθες Τετάρτη ότι κανείς δεν μπορεί να αποσπάσει τη νήσο από τους Κουβανούς: «Κανείς δεν θα μας αποσπάσει την πατρίδα μας», τόνισε ο Ντίας-Κανέλ σε ανάρτησή του στο Twitter και συμπλήρωσε «εμείς οι Κουβανοί δεν παραδινόμαστε».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροδρίγκες τόνισε ότι η Αβάνα απορρίπτει την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να υποβάλλουν τέτοιες αγωγές σε δικαστήρια των ΗΠΑ. Η κίνηση αποτελεί «επίθεση εναντίον του διεθνούς δικαίου, εναντίον της εθνικής κυριαρχίας της Κούβας και εναντίον τρίτων κρατών», τόνισε ο Ροδρίγκες, επίσης μέσω Twitter. «Όπως και στη Χιρόν, θα νικήσουμε», πρόσθεσε.
Αντίδραση από την ΕΕ
Είναι πάντως χαρακτηριστική η αντίδραση της ΕΕ, μέσω επιστολής από τις 10 Απρίλη της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και της Ευρωπαίας επιτρόπου Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ, ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγκαστεί να κάνει χρήση των μέσων που έχει στη διάθεσή της» και προειδοποιούν ότι «κάθε προσφυγή ενώπιον των αμερικανικών δικαστηρίων θα ακολουθήσει πιθανότατα προσφυγή εκ μέρους των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ενώπιον των δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Χτες οι ίδιες μαζί με την υπουργό Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ δήλωσαν ότι «η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών (…) θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στους Ευρωπαίους και τους Καναδούς που επιχειρούν οικονομικά στην Κούβα (…) και δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε ένα σπιράλ ανώφελων δικαστικών διώξεων».
Πάντως, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για την αμερικανική ήπειρο Κίμπερλι Μπρέιερ είπε ότι «η πλειονότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων δεν θα θιγούν», επειδή δεν ασχολούνται με κτίρια ή αγαθά που εθνικοποιήθηκαν στο νησί μετά την Επανάσταση του 1959.
Αλληλεγγύη στο λαό της Κούβας από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ)
Η ΠΣΟ καταδικάζει την επιθετικότητα των ΗΠΑ, κατά των λαών της Κούβας και της Βενεζουέλας.
Στην καταγγελία της η ΠΣΟ αναφέρει:
«Προσπαθούν με εγκληματικές ενέργειες, με προβοκάτσιες, με απειλές, να παρέμβουν στα εσωτερικά ζητήματα χωρών της Λατινικής Αμερικής που θέλουν να έχουν υπό τον έλεγχό τους, ώστε τα δικά τους βορειοαμερικανικά μονοπώλια να εκμεταλλεύονται το πετρέλαιο, το φυσικό τους πλούτο και το μόχθο των εργαζομένων για να αυξάνουν τα κέρδη τους.
Το ταξικά προσανατολισμένο παγκόσμιο συνδικαλιστικό κίνημα εκφράζει τη διεθνιστική του αλληλεγγύη με τον ηρωικό λαό και τους εργαζόμενους της Κούβας, που στηρίζουν το λαό της Βενεζουέλας και τον δημοκρατικά εκλεγμένο του πρόεδρο, Νικολάς Μαδούρο. Χαιρετίζουμε τη σταθερή στάση αρχών της Central de Trabajadores de Cuba (CTC), που είναι στο πλευρό του βενεζουελάνικου λαού.
Καταγγέλλουμε τα νέα μέτρα κατά της Κούβας που εξήγγειλε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, προχθές από το Μαϊάμι, τα οποία περιλαμβάνουν τη δυνατότητα δικαστικών διώξεων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κούβα, σε εδάφη που ανήκαν σε Βορειοαμερικανούς πολίτες ή επιχειρήσεις και απαλλοτριώθηκαν κατά τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης.
Αυτές οι επιχειρήσεις είναι τόσο του Καναδά όσο και χωρών της ΕΕ όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Βρετανία που έχουν δραστηριότητες στο νησί, σε κλάδους όπως η εξορυκτική βιομηχανία (π.χ. καναδικές επιχειρήσεις στο νικέλιο) ή στον κλάδο του τουρισμού (μεγάλες ισπανικές ξενοδοχειακές μονάδες).
Αυτή η απαράδεκτη κίνηση από πλευράς της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αποτελεί νέα όξυνση του βορειοαμερικανικού ιμπεριαλισμού, που συνεχίζει αμείωτος την ωμή του παρέμβαση στη Λατινική Αμερική, για την ανατροπή του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, με στόχο να περιοριστεί η αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή.
Η νέα ιμπεριαλιστική παρέμβαση αποτελεί συνέχεια μια σειράς από προκλήσεις όπως “η ανθρωπιστική βοήθεια” που προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν στα σύνορα της Βενεζουέλας, οι “συναυλίες αλληλεγγύης” μεγαλοκαπιταλιστών και οι “μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις” της αντιπολίτευσης.
Ακόμη, η στήριξη της μαριονέτας της Ουάσιγκτον, Χουάν Γκουαϊδό, το σχέδιο σαμποταρίσματος της ηλεκτροπαραγωγής της Βενεζουέλας, οι απειλές για αμερικανική στρατιωτική επέμβαση κατά της Βενεζουέλας.
Τώρα στρέφονται για άλλη μια φορά κατά της Κούβας, εντείνοντας το εγκληματικό εμπάργκο που εδώ και πάνω από πενήντα χρόνια επιβάλλουν στο λαό της, σε μια προσπάθεια να του προκαλέσουν οικονομική ασφυξία, να του ασκήσουν πίεση επειδή αντιστέκεται ηρωικά και αρνείται να υποταχθεί στους δικούς τους σχεδιασμούς.
Η ΠΣΟ μέσα από τη δράση της εκφράζει τη διεθνιστική της αλληλεγγύη με τους λαούς της Κούβας, της Βενεζουέλας, όλων των χωρών της Λατινικής Αμερικής.
Απαιτούμε το άμεσο τέλος του εγκληματικού εμπάργκο κατά της Κούβας, την επιστροφή του Γκουαντάναμο στο λαό της Κούβας, το σεβασμό προς την κυριαρχία και τη λαϊκή βούληση των πολιτών της Κούβας, της Βενεζουέλας και όλων των χωρών της Λατινικής Αμερικής.
Όπως η ιστορία έχει δείξει, οι λαοί έχουν τη δύναμη και μέσα από την πάλη τους μπορούν να αντιστέκονται και να αχρηστεύουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών.
Ζήτω ο Διεθνισμός! Ζήτω η Αλληλεγγύη ανάμεσα στους Λαούς».
Πηγή: Ριζοσπάστης