Μια “κομμουνιστική φωλιά” στο Βρετανικό Κοινοβούλιο – Πώς βρέθηκε ο Στάλιν στο Ουεστμίνστερ
Ένα “κόκκινο” χρονοντούλαπο της ιστορίας με υλικά του ΚΚ Μεγάλης Βρετανίας βρήκαν συντηρητές στη διάρκεια εργασιών στη στέγη του Ουεστμίνστερ.
Με μια έκπληξη ήρθαν αντιμέτωποι οι συντηρητές στη διάρκεια εργασιών για την αποκατάσταση της κεντρικής αίθουσας του Βρετανικού Κοινοβουλίου στα ανάκτορα του Ουεστμίνστερ. Μέσα σε μια μολυβένια σωλήνα βρέθηκαν κομμουνιστικές εφημερίδες, κάρτες μελών του ΚΚ Μεγάλης Βρετανίας, και προκηρύξεις υπέρ των εργατικών δικαιωμάτων.
Το υλικό φυλάχθηκε εκεί από εργάτες που το 1950 εκτελούσαν εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου από ζημιές του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Για σχεδόν εβδομήντα χρόνια το υλικό παρέμενε καλά κρυμμένο, ώσπου αποκαλύφθηκε από τους συντηρητές που ανακαίνιζαν το κτίριο που είχε υποστεί ζημιές από νεροποντή πέρσι.
Το υλικό δόθηκε προς μελέτη σε ειδικούς εργαζόμενους στα κοινοβουλευτικά αρχεία και δημοσιοποιήθηκαν πριν λίγες βδομάδες.
Σύμφωνα με τον Τζάστιν Χιλς, υπεύθυνου της ομάδας συντήρησης: «Αυτή η χρονοκάψουλα μας δίνει μια θαυμάσια μάτια στη ζωή της πολύ ταλαντούχας ομάδας που ξανάφτιαξε την κεντρική αίθουσα του Ουεστμίνστερ μετά τον πόλεμο». «Παίρνεις μια πραγματική αίσθηση της συντροφικότητας που ένιωθαν στη θέλησή τους να τους θυμούνται για τη μαστοριά τους. ΟΙ επισκευές που ολοκληρώθηκαν πριν σχεδόν 70 χρόνια διασφάλισαν πως η κεντρική αίθουσα του Ουεστμίνστερ, που είναι η μπροστινή είσοδος του κοινοβουλίου στους δημόσιους επισκέπτες, μπορούσε να παραμείνει κεντρικό κομμάτι του Βρετανικού Κοινοβουλίου και της ιστορίας».
Τα υλικά που αποθήκευσαν κρυφά οι εργάτες, δείχνουν ξεκάθαρα τον πολιτικό τους προσανατολισμό και την ενεργή τους δράση στο κομμουνιστικό κίνημα της εποχής. Μέσα στη σωλήνα βρίσκονταν διάφορα κομματικά βιβλιάρια μελών του ΚΚΜΒ, το οποίο εκείνη την εποχή είχε δυο βουλευτές, σφραγισμένα μάλιστα ως απόδειξη της ταμειακής τους ενημερότητας.
Ενδεικτικό της ζωτικότητας του κινήματος εκείνα τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, είναι πως ανάμεσα στα «κειμήλια» υπάρχει και το εισιτήριο για ένα ποδοσφαιρικό ματς την παραμονή της πρωτοχρονιάς στην Αθλητική και Κοινωνική Λέσχη του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Λάμπεθ. Ως έπαθλο των νικητών ορίζονταν το αστρονομικό ποσό των 4 στερλίνων.
Η «κρύπτη» διαθέτει κι ένα τεκμήριο χρονολόγησης, καθώς ανάμεσα στα άλλα υπάρχει και ένα φύλλο της κομματικής εφημερίδας «The Daily Worker», της 2ης Γενάρη 1950, όπως κι ένα αντίτυπο του περιοδικού «Russia Today», με εξώφυλλο του προφίλ το Στάλιν.
Φαίνεται πως κάποιοι συνάδελφοι στο συνεργεία δεν είχαν τις ίδιες πεποιθήσεις με τους υπόλοιπους, όπως φαίνεται από ένα φύλλο χαρτί που γράφει «Εργατικοί, όχι κόκκινοι».
Οι κομμουνιστές εργάτες ήταν δραστήριοι στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, όπως δείχνει το προσχέδιο επιστολής στο αφεντικό τους, όπου ζητούσαν να συνεχιστεί η απασχόλησή τους και ένα αποδεικτικό μισθοδοσίας που δείχνει πως πληρώθηκαν παραπάνω δουλεύοντας σε ύψος.
Ίσως το «κόκκινο χρονοντούλαπο» είναι έμπνευση ενός εργάτη από το νότιο Λονδίνο, του Τζάκομο Ρούσκα, το όνομα του οποίου επανειλημμένα εμφανίζεται στα κομματικά βιβλιάρια.
Το μόνο που μένει είναι μια μέρα το Ουεστμίνστερ να γίνει ολόκληρο κόκκινο και δεν εννοούμε από κυβέρνηση Κόρμπιν, τον οποίο στηρίζει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Βρετανίας.