Μήνυση σε χώρες του ΝΑΤΟ λόγω απεμπλουτισμένου ουρανίου ετοιμάζουν πολίτες στη Σερβία
Μηνύσεις κατά χωρών του ΝΑΤΟ από Σέρβους πολίτες που επλήγησαν από καρκίνο λόγω της χρήσης των βομβών απεμπλουτισμένων ουρανίου στον πόλεμο του 1999 σχεδιάζονται τους επόμενους μήνες.
Μήνυση κατά χωρών του ΝΑΤΟ για τη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου στη διάρκεια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Σερβία ετοιμάζουν Σέρβοι πολίτες σύμφωνα με την ιστοσελίδα B92.net. Στις σχετικές δηλώσεις προέβεη σήμερα ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτών “Απεμπλουτισμένο Ουράνιο”, Σβέτο Νόγκο, που μίλησε σε συμπόσιο της Νις αφιερωμένο στις συνέπεις τον βομβών. Όπως τόνισε οι μηνύσεις θα γίνουν σε ατομική βάση από τους καρκινοπαθείς πληγέντες και τις οικογένειές τους.
“Χώρες του ΝΑΤΟ θα μηνυθούν για την πρόκληση υλικών και μη υλικών βλαβών. Θα γίνουν μηνύσεις κατά πέντε χωρών και μετά το συμπόσιο θα αποφασιστεί ποιες θα είναι αυτές οι χώρες”, πρόσθεσε ο Νόγκο. Σύμφωνα με τον ίδιο ο δικηγορικός σύλλογος Σερβίας, ο δικηγορικός Σύλλογος Βελιγραδίου και “εν μέρει” εκείνος της Νις έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους στο σχέδιο, το οποίο αναμένεται τους επόμενους μήνες να υλοποιήσουν ομάδες εργασίας που θα σχηματιστούν.
Ο Νόγκο υπογραμμίζει πως έχει αυξηθεί ο αριθμός των καρκινοπαθών, αλλά και των βρεφών που γεννιούνται με καρκίνο, τονίζοντας πως ως διαννοούμενοι δεν έχουν το δικαίωμα να σιωπούν. Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συμποσίου Σρντζιάν Άλεξιτς δήλωσε πως σε ιταλικά δικαστήρια ήδη υπάρχει δεδικασμένο για τη σύνδεση απεμπλουτισμένου ουρανίου και ασθένειας στρατιωτών που βρέθηκαν σε περιοχές όπου είχαν πέσει τέτοιες βόμβες στο Κόσοβο και τα Μετόχια, λαμβάνοντας αποζημίωση που κυμαινόταν από 200.000 ως 500.000 ευρώ. Η εκδίκαση της υπόθεσης κράτησε πέντε χρόνια, κάτι που κατά τον Άλεξιτς θα μπορούσε να επιταχύνει την ακροαματική διαδικασία στη σερβική περίπτωση.
Ο Ντομένικο Λετζέρο, μέλος της ιταλικής επιτροπής μελέτης των συνεπειών του απεμπλουτισμένου ουρανίου, επίσης μίλησε στο συμπόσιο, αναφερόμενος στις 80 περιπτώσεις αποζημιώσεων σε Ιταλούς στρατιώτες, καθώς αναγνωρίστηκε η ευθύνη του ιταλικού υπουργείου άμυνας για την έκθεσή τους σε αυτό τον κίνδυνο.
Από την πλευρά του ο Σεργκέι Μπαμπούριν, επικεφαλής της αρωγής της ρωσικής Δούμας στη Σερβία τη δεκαετία του ’90 είπε πως η Σερβία περίμενε καιρό να κινηθεί νομικά, αλλά πως δεν είναι αργά, γιατί τα πράγματα δεν πρέπει να μείνουν ως έχουν, γιατί “θα είμαστε όλοι συνένοχοι σε μια αδικία”, υπενθυμίζοντας πως πολλοί άνθρωποι που υπερασπίστηκαν τη Σερβία καταδικάστηκαν, σε αντίθεση με εκείνους που τη βομβάρδισαν.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακινείται το ζήτημα των μηνύσεων για τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου από τις νατοϊκές δυνάμεις, καθώς η σχετική προσπάθεια είχε ξεκινήσει από πέρισυ, χωρίς να ευοδωθεί σε πρώτη φάση, μέχρι που ο Άλεξιτς ανακοίνωσε πως είχε βρει νέα νομική βάση για το εγχείρημα, αυτή που ανακοίνωσε και στο συμπόσιο, το οποίο είχε εξάλλου προαναγγείλει πριν λίγους μήνες.
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6
1 Trackback