Μνημείο για “τα θύματα του Κόκκινου Τρόμου” ετοιμάζεται να ανακατασκευάσει η κυβέρνηση Όρμπαν
Το μνημείο κατά των ουγγρικών σοβιέτ του 1919 είχε ανεγερθεί την εποχή της δικτατορίας του Χόρτι, και καταστράφηκε από αντιφασίστες στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η κυβέρνηση Όρμπαν προσπαθεί εδώ και χρόνια να αποδείξει ότι αποτελεί αιχμή του δόρατος της αντίδρασης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κι ως τώρα τα καταφέρνει περίφημα. Μετά το κρεσέντο αντιμεταναστευτικής πολιτικής και την ισοπέδωση των εργατικών δικαιωμάτων με το «νόμο – σκλαβιά», που έχει ξεσηκώσει τεράστιες αντιδράσεις μεταξύ των εργαζόμενων στη χώρα, δε θα μπορούσε να λείψει ένα ακόμα επεισόδιο αντικομμουνιστικές υστερίας. Αυτή τη φορά σχεδιάζεται η επανέγερση του μνημείο που είχε στήσει η δικτατορία του Χόρτι το 1934 σε κεντρική πλατεία της Βουδαπέστης, αφιερωμένο στα «θύματα του κόκκινου τρόμου», εννοώντας τα ουγγρικά σοβιέτ του 1919. Το μνημείο είχε καταστροφή στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από αντιφασίστες κι έκτοτε κανείς δεν είχε σκεφτεί να το αποκαταστήσει. Μετά τις ανατροπές στο ίδιο σημείο τοποθετήθηκε άγαλμα του αντεπαναστάτη πρωθυπουργού Ίμρε Νάγκι, πρωταγωνιστή των γεγονότων του 1956. Φαίνεται όμως πως ακόμα και ο Νάγκι θεωρείται πολύ «αριστερός» για τα γούστα της ουγγρικής ηγεσίας, που ξεθάβει ακόμα πιο παλιούς κι αντιδραστικούς σκελετούς από το χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Για να καταλάβει κανείς περί τίνος ακριβώς πρόκειται όταν μιλάμε για τα «θύματα του κόκκινου τρόμου», αρκεί να ρίξει μια ματιά στο πώς οι ομοϊδεάτες τους αναφέρονταν σε αυτά, όπως στην αντικομμουνιστική «βίβλο», που κυκλοφόρησε το 1922 με τίτλο «Τα θύματα της κόκκινης κυριαρχίας στην Ουγγαρία». Ανάμεσα λοιπόν στους «ήρωες» που σκότωσαν οι κομμουνιστές, ήταν κι ο τραπεζικός υπάλληλος Γκέζα Χέρτζεγκ, που σκοτώθηκε στις 22 Ιούνη 1919, όταν «μοίραζε φυλλάδια κατά των Εβραίων στη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου στη Βουδαπέστη, για να αποκαταστήσει ξανά το κράτος δικαίου».
Σύμφωνα με την «Επιτροπή ειδικών εθνικών μνημείων», η ανακατασκευή του μνημείου σημαίνει πως «θα ολοκληρωθεί η θεραπεία από τις πληγές που άνοιξε η συσσώρευση κομμουνιστικών μνημείων». Επικεφαλής της επιτροπής είναι ο πρόεδρος της βουλής Λάζλο Κέβερ, ο οποίος πριν λίγο καιρό είχε χαρακτηρίσει τους διαδηλωτές κατά του νόμου – σκλαβιά «νεομπολσεβίκικη παρέα», ίδια με «τους ιστορικούς της προγόνους».