Μονοπώλιο για 7 χρόνια δίνει ο Τραμπ σε φαρμακευτική που παράγει πιθανή θεραπεία για τον κορονοϊό
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), παραχώρησε στο αντιϊκό Remdesivir το καθεστώς του “ορφανού φαρμάκου” για επτά χρόνια, που σημαίνει αποκλειστική δυνατότητα άντλησης κερδών από αυτό, αλλά και απαγόρευση σε άλλες εταιρείες να παράγουν γενόσημα φάρμακα προσιτά σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Η ΗΠΑ από χθες έχουν ξεπεράσει κι επισήμως την Κίνα σε αριθμό κρουσμάτων, με πάνω 80.000 καταγεγραμμένες περιπτώσεις και ήδη το σύστημα υγείας, ειδικά στη βαριά πληττόμενη Νέα Υόρκη κινδυνεύει με κατάρρευση από μέρα σε μέρα. Η κυβέρνηση Τραμπ, εκτός του ότι επιμένει ότι “σε λίγες βδομάδες” θα πρέπει να ξανανοίξουν όσες επιχειρήσεις έκλεισαν, φροντίζει παράλληλα να εξασφαλίσει τα αμύθητα κέρδη φαρμακευτικών εταιρειών, που διαβλέπουν πιθανή φλέβα χρυσού στην πανδημία.
Ο λόγος για τη Gilead Sciences, που παρασκευάζει ένα αντιϊκό που ενδεχομένως βοηθάει στην καταπολέμηση του Covid-19. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), παραχώρησε στο αντιϊκό Remdesivir το καθεστώς του “ορφανού φαρμάκου” για επτά χρόνια, που σημαίνει αποκλειστική δυνατότητα άντλησης κερδών από αυτό, αλλά και απαγόρευση σε άλλες εταιρείες να παράγουν γενόσημα φάρμακα προσιτά σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Eπιπλέον, εκτός από τον έλεγχο των τιμών, η Gilead επωφελείται επιδοτήσεων και φορολογικών εκπτώσεων με αυτή τη ρύθμιση.
Θεωρητικά το καθεστώς αυτό παραχωρείται μόνο σε φάρμακα για σπάνιες ασθένειες, το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από τον κορονοϊό. Αυτό γίνεται μέσα από ένα παραθυράκια που επιτρέπει σε φάρμακα ενάντια σε πιο κοινές ασθένειες να καταγραφούν ως “ορφανά” με την προϋπόθεση το καθεστώς αυτό να έχει διαδοθεί πριν ο αριθμός ασθενών ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο αριθμητικό όριο, δηλαδή τις 200.000 στις ΗΠΑ. Ο νόμος θεσπίστηκε το 1983 ώστε να σιγουρεύσει πως θα παράγονται φάρμακα για σπάνιες ασθένειες, που δεν έχουν αρκετό αριθμό ασθενών ώστε να είναι κερδοφόρες και να αξίζουν τα χρήματα της έρευνας. Είναι εξάλλου γνωστό ότι στον καπιταλισμό η ιατρική έρευνα υποτάσσεται στη λογική του κέρδους, με σπάνιες ασθένειες να μένουν χωρίς θεραπεία, ή αυτή να καθυστερεί και τελικά να προσφέρεται σε δυσθεώρατες τιμές.
Την αντίδρασή του εξέφρασε ο Πίτερ Μαϊμπαρντούκ, διευθυντής του προγράμματος “Πρόσβαση στα Φάρμακα”, που επέκρινε την κυβέρνηση, επειδή αντί να ασχολείται με το πώς θα καταστήσει προσιτό το φάρμακο στους πολίτες “έδωσε στη Gilead, μια από τις πιο κερδοφόρες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο, ένα μακροχρόνιο κι αναίτιο επταετές μονοπώλιο κι μαζί με αυτό τη δυνατότητα να χρεώνονται εξωφρενικά ποσά στους ασθενείς”.
Με πληροφορίες από telesur