“Ναι στη δικαιοσύνη, όχι στη σφαγή” – Οργή στις φαβέλες του Ρίο μετά το αστυνομικό μακελειό με 28 νεκρούς
Η επιχείρηση αυτή είναι η πιο θανατηφόρα που έχει ποτέ καταγραφεί στην ιστορία του Ρίο ντε Τζανέιρο και μάλιστα σε μια περίοδο που θεωρητικά το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της χώρας έχει απαγορεύσει τέτοιου είδους εφόδους στις φαβέλες λόγω της πανδημίας.
“Σταματήστε να μας σκοτώνετε” ήταν το κεντρικό πανό με το οποίο κατέβηκαν στους δρόμους οι κάτοικοι της φαβέλας Ζακαρεζίνιου στο Ρίο ντε Τζανέιρο, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε αστυνομική επιχείρηση, που άφησε πίσω τις 25 και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες 28 νεκρούς. Οι κάτοικοι φώναξαν επίσης “Ναι στη δικαιοσύνη, όχι στη σφαγή”, ζητώντας να σταματήσει η στοχοποίηση της περιοχής τους και η ανεξέλεγκτη χρήση αστυνομικής βίας.
Ο σωρός πτωμάτων ήταν το αποτέλεσμα επιχείρησης της Πολιτοφυλακής, ενάντια στη συμμορία “Κόκκινο Απόσπασμα”, που είναι γνωστό για τη στρατολόγηση νέων και εφήβων στο εμπόριο ναρκωτικών που μαστίζει εδώ και δεκαετίες τις φαβέλες των μεγάλων πόλεων της Βραζιλίας. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν 27 ύποπτοι για συμμετοχή στο κύκλωμα και ένας αστυνομικός. Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι και χθες τουλάχιστον η αστυνομία αρνούνταν να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία των νεκρών, με τους συγγενείς να αναζητούν με αγωνία τους δικούς τους στη φαβέλα.
Όπως περιγράφει η αυτόπτης μάρτυρας Φλάβια Λουσιάνα, ένας από τους νέους υπόπτους μπήκε τραυματισμένος στο σπίτι της και κρύφτηκε στο δωμάτιο της κόρης της. Λίγο αργότερα η αστυνομία κατέφτασε και αντί απλά να τον συλλάβει, τον εκτέλεσε επί τόπου.
Για την αστυνομία όμως, δια στόματος του επικεφαλής της Φελίπε Κούρι “η μοναδική εκτέλεση ήταν εκείνη του νεκρού πράκτορα” της πολιτοφυλακής. Χαρακτήρισε “νόμιμη άμυνα” τα όσα συνέβησαν, κατηγορώντας τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαμαρτύρονται για το λουτρό αίματος, πως επιδίδονται σε “δικαιϊκό ακτιβισμό”.
Σύμφωνα με μελέτη του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Φλουμινένσε, η επιχείρηση αυτή είναι η πιο θανατηφόρα που έχει ποτέ καταγραφεί στην ιστορία του Ρίο ντε Τζανέιρο και μάλιστα σε μια περίοδο που θεωρητικά το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της χώρας έχει απαγορεύσει τέτοιου είδους εφόδους στις φαβέλες λόγω της πανδημίας.