Νάταλι Πόρτμαν – “Η κακοποίηση όσων υποφέρουν από τις σημερινές αγριότητες απλά δε συμφωνεί με τις εβραϊκές μου αξίες”
“Ρατσιστικό” χαρακτήρισε το νόμο περί “έθνους – κράτους” που ισχύει στο Ισραήλ, επικρίνοντας συνολικά την πολιτική της ηγεσίας στη χώρα.
«Ρατσιστικό» και «λάθος» χαρακτήρισε η διάσημη ηθοποιός Νάταλι Πόρτμαν τον νόμο περί «έθνους – κράτους» στο Ισραήλ, ο οποίος εδώ και μήνες έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, αφού ουσιαστικά νομιμοποιεί και τυπικά το καθεστώς απαρτχάιντ που ήδη υφίσταται για τους μη Εβραίους πολίτες της χώρας. Σε συνέντευξή της σε αραβόφωνη εφημερίδα με έδρα το Λονδίνο, η Πόρτμαν τόνισε πως ο νόμος είναι μια απόφαση που επηρεάζει τις ζωές πολλών ανθρώπων.
Σύμφωνα με το νόμο που πέρασε τον περασμένο Ιούλη «Το Ισραήλ είναι το έθνος – κράτος του εβραϊκού» λαού, που έχουν αποκλειστικά και μόνο αυτοί το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού τους στη χώρα, ενώ παράλληλα ως μόνη επίσημη γλώσσα αναγνωρίζονται τα εβραϊκά, με τα Αραβικά να εκπίπτουν απλά σε «ειδικό καθεστώς». Παράλληλα ο νόμος δεν ορίζει ρητά ούτε καν την θεωρητική έστω ισονομία όλων των πολιτών του κράτους.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αμερικανοεβραία ηθοποιός, που γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ, επικρίνει τις πολιτικές του ισραηλινού κράτους, παρότι στο παρελθόν ήταν πολύ πιο ένθερμη υποστηρικτής του. Τον περασμένο Απρίλη είχε αρνηθεί να παραλάβει το «Εβραϊκό Νόμπελ» “Genesis”, στο Ισραήλ, λέγοντας πως οι «πρόσφατες εξελίξεις» δεν την έκαναν να νιώθει άνετα να παραβρεθεί σε «οποιαδήποτε δημόσια εκδήλωση» στη χώρα, αναφερόμενη προφανώς στα πρόσφατα τότε ακόμα γεγονότα μετά την έναρξη της Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής και τους θανάτους αμάχων διαδηλωτών από τον ισραηλινό στρατό, που συνεχίζονται εξάλλου αμείωτες ως σήμερα.
Η Πόρτμαν πάντως αποστασιοποιήθηκε από το διεθνές κίνημα μποϊκοτάζ του Ισραήλ (BDS) λέγοντας πως «Όπως πολλοί Ισραηλινοί και Εβραίοι σε όλο τον κόσμο, μπορώ να είμαι επικριτική με την ηγεσία του Ισραήλ δίχως να θέλω να μποϊκοτάρω όλο το έθνος».
Πρόσθεσε πως «Το Ισραήλ δημιουργήθηκε πριν ακριβώς 70 χρόνια ως καταφύγιο για πρόσφυγες του Ολοκαυτώματος. Αλλά η κακοποίηση όσων υποφέρουν από τις σημερινές αγριότητες απλά δε συμφωνεί με τις εβραϊκές μου αξίες. Επειδή νοιάζομαι για το Ισραήλ, πρέπει να αντισταθώ στη βία, τη διαφθορά, την ανισότητα και την κατάχρηση εξουσίας».
Με πληροφορίες από telesur