Ο Αδόλφος εγκρίνει: Νόμιμη η ευθανασία παιδιών κάτω των 12 στην Ολλανδία
Ο υπουργός Υγείας της Ολλανδίας Χούγκο ντε Γιόνγκε, ανέφερε ότι σκοπεύει να αναθεωρήσει την υπάρχουσα νομοθεσία, ώστε να επιτρέπεται η ευθανασία σε παιδιά κατά των 12 ετών, επικαλούμενος μελέτη που καταδεικνύει πόσο “απελπιστικά” υποφέρουν παιδιά που πάσχουν από ανίατες ασθένειες.
“Ζωή ανάξια ζωής” (Lebensunwertes Leben) ονόμαζαν οι ναζί όλο εκείνο το τμήμα του πληθυσμού που κατά τη γνώμη τους δεν άξιζε να συνεχίσει να ζει λόγω ψυχικών, διανοητικών προβλημάτων, αναπηριών και άλλων λόγων. Σήμερα θα ήταν πιθανότατα πολύ ικανοποιημένοι που τα μισάνθρωπα δόγματά τους γίνονται αποδεκτά στην καρδιά της “Ευρώπης των αξιών και της αλληλεγγύης”.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας της Ολλανδίας Χούγκο ντε Γιόνγκε, ανέφερε ότι σκοπεύει να αναθεωρήσει την υπάρχουσα νομοθεσία, ώστε να επιτρέπεται η ευθανασία σε παιδιά κατά των 12 ετών, επικαλούμενος μελέτη που καταδεικνύει πόσο “απελπιστικά” υποφέρουν παιδιά που πάσχουν από ανίατες ασθένειες. Κατά τον ντε Γιόνγκε, η αλλαγή θα αφορά έναν αριθμό περίπου 5 ως 10 παιδιών το χρόνο. Αν ψηφιστεί η αλλαγή, οι γιατροί που θα πραγματοποιούν την ευθανασία δε θα διώκονται, εφόσον είχαν λάβει νωρίτερα την έγκριση για την πραγματοποίησή της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ευθανασία ανηλίκων νομιμοποιήθηκε ήδη από το 2014 στο Βέλγιο, με την Ολλανδία να ακολουθεί κατά πόδας, ωστόσο ως σήμερα αυτή περιορίζεται στους ανηλίκους άνω των 12 που κρίνεται πως έχουν δυνατότητα συγκατάθεσης(!), καθώς και για βρέφη κάτω των 12 μηνών, με συγκατάθεση των γονέων.
«Η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει η ανάγκη να μπορούμε να βάλουμε τέλος στη ζωή των παιδιών με ανίατες ασθένειες, τα οποία υποφέρουν απελπιστικά και τρομερά και τα οποία πρόκειται να πεθάνουν εντός προβλέψιμου χρονικού διαστήματος», διατείνεται με χαρακτηριστικό κυνισμό ο Ντε Γιόνγκε σε επιστολή του προς το Κοινοβούλιο.
Η συγκεκριμένη υπόθεση συζητείται εδώ και μήνες στην Ολλανδία, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, ενώ το θέμα θα συζητηθεί την Πέμπτη στο ολλανδικό κοινοβούλιο κι αν η ρύθμιση περάσει θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες.