Ο Kanye West, η Χρυσή Αυγή και τα 400 χρόνια σκλαβιάς
Ο Kanye West θεωρεί “επιλογή” τη δουλεία των Αφροαμερικανών για 400 χρόνια και το σάιτ της ΧΑ πανηγυρίζει, ξεχνώντας(;) ότι το ίδιο χρονικό διάστημα παραπέμπει και στη σκλαβιά του “αδούλωτου” ελληνικού έθνους για το οποίο τόσο εμφανίζονται να κόπτονται.
Ο διάσημος ράπερ και σύζυγος της Κιμ Καρντάσιαν Kanye West έχει απασχολήσει συχνά-πυκνά τα διεθνή ΜΜΕ για τις απόψεις του, όπως το 2005 όταν στη διάρκεια των Αμερικανικών Μουσικών Βραβείων επιτέθηκε στον τότε πρόεδρο Τζωρτζ Μπους για την αδιαφορία του προς τους Μαύρους, μετά τον τυφώνα Κατρίνα που ως γνωστόν έπληξε δυσανάλογα την αφροαμερικανική κοινότητα. Τον τελευταίο καιρό, έχει επανενεργοποιήσει το λογαριασμό του στο τουίτερ, προκαλώντας έναν καταιγισμό κριτικής για την υποστήριξη που παρείχε με αναρτήσεις του στον Ντόναλντ Τραμπ. Πραγματικό ορυμαγδό αντιδράσεων προκάλεσε ωστόσο η δήλωσή του στην ιστοσελίδα TMZ, πως τα 400 χρόνια σκλαβιάς των Μαύρων ήταν “επιλογή”: “Όταν ακούς για 400 χρόνια σκλαβιάς, για 4οο χρόνια; Αυτό ακούγεται σαν επιλογή!” και συνέχισε λέγοντας: ¨Δηλαδή ήσουν εκεί για 400 χρόνια, κι αυτό ήταν; Είναι σαν να είμαστε σε πνευματική φυλακή. Μου αρέσει η λέξη φυλακή γιατί η έννοια της σκλαβιάς παραπέμπει υπερβολικά στην έννοια των Μαύρων. Η φυλακή είναι κάτι που μας ενώνει ως μία φυλή. Μαύροι και Λευκοί ως μία φυλή. Ότι είμαστε η ανθρώπινη φυλή.” Ο πειρασμός ψυχιατρικοποίησης των απόψεων του West, λόγω των περιπετειών της ψυχικής υγείας τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλος, αλλά στην προκειμένη περίπτωση απλώς παρέχει το ακαταλόγιστο στον ίδιο και τις επικίνδυνες απόψεις του. Εξάλλου η ταύτιση του θύτη με το θύμα δεν είναι κάτι που εφηύρε ο ράπερ, ούτε είναι υπήρξε ιστορικά άγνωστο το φαινόμενο Μαύρων στρατιωτών που πολέμησαν στο πλευρό των ναζί κατά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.
Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε από την ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής, που θεώρησε πως έβγαλε “λαβράκι”, εμφανίζοντας τις δηλώσεις West ως ένα “σοκ στην πολιτική ορθότητα”, με το συντάκτη να διερωτάται τι θα γινόταν αν τα ίδια λέγονταν από λευκό. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι χρυσαυγίτες εντυπωσιάζουν με την οξυδέρκειά τους, ωστόσο η χαρά με την οποία αγκάλιασαν τον ισχυρισμό πως 400 χρόνια σκλαβιάς σημαίνουν οικειοθελή αποδοχή της δε μπορεί παρά να γεννά το ερώτημα αν θεωρούν πως το ίδιο ισχύει και για τα επίσης 400 χρόνια σκλαβιάς των πληθυσμών που συγκρότησαν το ελληνικό έθνος. Μάλιστα η κατάργηση της δουλείας στις ΗΠΑ δεν απέχει και τόσο πολύ από την επανάσταση του 1821, μόλις 44 χρόνια. Αν δεν πρόκειται για επικό αυτογκόλ, μάλλον η ταύτιση με τον West υποκρύπτει μια κρυφή νοσταλγία για την Οθωμανική Αυτοκρατορία που δεν ήξεραν πώς αλλιώς να την εκφράσουν. Σε κάθε περίπτωση, ο ρατσισμός είναι το τέλος της λογικής, απ’όπου κι αν προέρχεται.