“O κορονοϊός δεν είναι τόσο φονικός όσο το κράτος της Χιλής” – Από τα μπαλκόνια συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες κατά του Πινιέρα
Συνεχίζουν με “κασερολάσο” τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην κυβέρνηση οι Χιλιανοί εν μέσω πανδημίας, ζητώντας πιο αποφασιστικά μέτρα προστασίας, αλλά και εδραίωσε ενός δημόσιου συστήματος υγείας.
“Πλήρης καραντίνα με αξιοπρέπεια” είναι το σύνθημα με το οποίο χιλιάδες άνθρωποι στο Σαντιάγο κι άλλες πόλεις βγήκαν την Παρασκευή στα μπαλκόνια τους χτυπώντας κατσαρολικά, ζητώντας αποφασιστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και συνεχίζοντας να εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τις ακροδεξιές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές του πρωθυπουργού της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα. Αυτή η μορφή διαμαρτυρίας αντικαθιστά της συνήθεις διαδηλώσεις στην Πλάσα Ιτάλια της πρωτεύουσας. Στους τείχους της πόλης εμφανίζονται συνθήματα όπως “Ο κορονοϊός δεν είναι τόσο φονικός όσο το κράτος της Χιλής”.
Παρότι ο αριθμός κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί σε μια βδομάδα, φτάνοντας σε 1909 και 6 νεκρούς, η κυβέρνηση παίρνει αργά και διστακτικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Τα πρώτα κρούσματα, όπως και σε άλλες χώρες παρουσιάστηκαν σε πλούσιες γειτονιές του Σαντιάγο, μετά από επαφές κατοίκων με άτομα από την Ευρώπη. Επτά γειτονιές έχουν τεθεί σε καραντίνα κι έχουν κλείσει τα σύνορα, ενώ έχουν επίσης κλείσει σχολεία και παιδικοί σταθμοί, έχουν ακυρωθεί μαζικές εκδηλώσεις, αλλά κατά τα λοιπά η απαγόρευση κυκλοφορίας αφορά μόνο τις βραδινές ώρες.
Παράλληλα η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την πανδημία, κήρυξε στις 19 του μήνα τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ξανακατεβάζοντας το στρατό τους δρόμους, τον ίδιο στρατό που είχε δείρει και πυροβολήσει διαδηλωτές τους περασμένους μήνες. Επίσης έχει μετατεθεί η ημερομηνία του σχεδιαζόμενου συνταγματικού δημοψηφίσματος από τις 26 Απρίλη στις 25 Οκτώβρη.
Σε άθλια κατάσταση βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη χώρα, καθώς δε λαμβάνουν καμία στήριξη από το κράτος, το οποίο αντιθέτως την Πέμπτη εξέδωσε απόφαση, με την οποία οι επιχειρήσεις δεν υποχρεούνται να πληρώσουν όσους εργαζόμενους δεν εμφανίζονται στη δουλειά λόγω πανδημίας. Επιπλέον, πάνω από το 1/3 των εργαζομένων εργάζεται μαύρα και είναι εντελώς στο έλεος των αφεντικών.
Με πληροφορίες από jungewelt.de