“O κορονοϊός σκότωσε την ΕΕ και τον καπιταλισμό” – Ο Μάρκο Ρίτσο για τις συνέπειες της πανδημίας

“O καπιταλισμός σου δίνει το περιττό, ο σοσιαλισμός σου δίνει το αναγκαίο”.

“Η δραματική υγειονομική κατάσταση που ζει αυτές τις μέρες η Ιταλία δείχνει με εμφανή τρόπο πώς τα τελευταία 30 χρόνια, από την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την εξαφάνιση του σοβιετικού μπλοκ, διαλύθηκε όλο το κοινωνικό κράτος και η δημόσια υγεία της χώρας μας”. Ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας Μάρκο Ρίτσο, σε συνέντευξή του στο Affaritaliani.it, αναλύει τα αίτια και τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες από την πανδημία κορονοϊού.

“Ειδικά αυτές τις μέρες η δημόσια υγεία αποδεικνύει όλη της την αξία. Αν ο ιταλικός λαός σε μεγάλο βαθμό διασωθεί είναι ακριβώς χάρη στην παρουσία και τη δουλειά της δημόσιας υγείας. Η ιδιωτική, στην οποία έγιναν πολλές  επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, είναι πρακτικά σχεδόν απούσα. Μέχρι τότε που υπήρχε το τείχος του Βερολίνου, στην Ιταλία είχαμε δουλειά με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ένα κοινωνικό κράτος ανεκτό και δημόσια υγεία. Από τις 9 Νοέμβρη 1989 δεν υπάρχει πια τίποτε. Σίγουρα ήμασταν καλύτερα όταν υπήρχε η Σοβιετική Ένωση και ο κόσμος διαιρεμένος σε δύο στρατόπεδα”.

Σύμφωνα με τον κομμουνιστική ηγέτη: “είναι γενικά η σχέση μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού που φτάνει στην ουσία και άρα στο είδος κοινωνίας και διεθνούς πολιτικής που θέλουμε. Σε αυτή τη δραματική φάση ας σημειώσουμε με εμφανή τρόπο ότι η Ευρώπη γίνεται όλο και περισσότερο μητριά. Πριν ήταν πάντα έτοιμη να στραγγαλίσει την Ιταλία με το Fiscal Compact, το 3% , τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Και είδαμε τι συνέβη στον ελληνικό λαό. Όταν έφτασε η στιγμή να μας βοηθήσει στη μεγάλη υγειονομική κρίση, η Ευρώπη κυριολεκτικά εξαφανίστηκε. Δε μιλάμε καν για τις ΗΠΑ που έστειλαν 20 χιλιάδες στρατιώτες στην Ιταλία και πυρηνικά βομβαρδιστικά στην Πορτογαλία, είναι πιο έτοιμοι να πολεμήσουν, παρά να βοηθήσουν”.

Ο Ρίτσο υπογραμμίζει αντιθέτως πώς έφτασε στην Ιταλία “η διεθνιστική αλληλεγγύη, όπως από την Κούβα, τη Βενεζουέλα, το Βιετνάμ και την Κίνα, που σε αυτή την περιπέτεια είχαν μια διαφορετική προσέγγιση. Πλάι στην υγειονομική κρίση σύντομα θα φτάσει και μια τεράστια οικονομική κρίση. Το μάθημα που πρέπει να πάρουμε είναι πως η υπεροχή υπάρχει εκεί που η οικονομία βασίζεται στη συλλογικότητα κι όχι στο κέρδος: ο καπιταλισμός σου δίνει το περιττό, ο σοσιαλισμός σου δίνει το αναγκαίο. Με τον καπιταλισμό μπορείς να πας σε χώρα του τρίτου κόσμου να νοικιάσεις μια μήτρα και να γυρίσεις με ένα νεογέννητο, αλλά μετά στο σπίτι του έχεις χάσει τη δημόσια υγεία. Με τον καπιταλισμό μπορείς να κάνεις Εράσμους, αλλά δεν έχεις νηπιαγωγεία και βρεφοκομεία. Με τον καπιταλισμό μπορείς να ταξιδέψεις στο Λονδίνο με τη Ράινερ για 10 ευρώ, αλλά όταν γυρίσεις στην Ιταλία να μην έχεις δουλειά και σπίτι. Ο σοσιαλισμός σου δίνει τα αναγκαία: σπίτι, δουλειά, υγεία, παιδεία και μεταφορές. Αυτά κάνουν μια χώρα μεγάλη και όχι τα νέα επαγγέλματα με κοριτσάκια που κάνουν τις ινφλουένστερ και δεν κουνούν τον κ.. για λιγότερα από 80 χιλιάδες ευρώ. Ο καπιταλισμός φέρνει μόνο απαξίωση”.

Στη συνέχεια ο κομμουνιστής γραμματέας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Με την οικονομική κρίση θα καταρρεύσουν οι μικρές επιχειρήσεις, το μικρεμπόριο, οι εγγραφές ΦΠΑ και θα υπάρξουν πολλοί άνεργοι. Πρέπει να κλείσουν όλα τώρα, εκτός από τους βασικούς κλάδους υγείας, τροφίμων, φαρμάκων και μεταφορών. Μετά την υγειονομική κρίση άμεση έξοδος από το ευρώ, από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ακυρώνοντας τις άχρηστες στρατιωτικές δαπάνες. Αυτή είναι η πρόταση που κάνουν οι κομμουνιστές για όλη τη χώρα. Είμαστε σε πόλεμο και θα τον ξεπεράσουμε μόνο με ένα άλλο τύπο κοινωνίας, το σοσιαλισμό”, καταλήγει.

Μετάφραση από affaritaliani.it

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: