Ο σύγχρονος Δαβίδ με τη σφεντόνα – Παλαιστίνιος διαδηλωτής βγαλμένος από πίνακα “ρίχνει” το Ίντερνετ
“Οταν πεθάνω, θέλω να με τυλίξουν στην ίδια σημαία. Ζητάμε το δικαίωμα μας να γυρίσουμε, διαμαρτυρόμαστε για την αξιοπρέπειά μας και την αξιοπρέπεια της μελλοντικής γενιάς”, λέει ο νεαρός διαδηλωτής που έγινε viral.
Μεγάλη αίσθηση έχει προκαλέσει η εικόνα ενός νεαρού Παλαιστίνιου διαδηλωτή χωρίς μπλούζα που κρατά μια παλαιστινιακή σημαία στο ένα χέρι και μια σφεντόνα στο άλλο. Φωτογράφος ο Μουσταφά Χασούνα του τουρκικού πρακτορείου Αναντολού, που συνέλαβε την εικόνα του 20χρονου Αέντ Αμπού Άμρο να ξεπροβάλλει ανάμεσα στο πλήθος των διαδηλωτών κατά του ισραηλινού αποκλεισμού στην περιοχή Μπέιτ Λαχίγια στη Βόρεια Γάζα. Ο νεαρός έρχεται σε αντίθεση με τους υπόλοιπους διαδηλωτές και τους ρεπόρτερ με τα προστατευτικά τζάκετ πίσω του, ενώ γύρω – γύρω κυριαρχούν καπνοί από καμμένα λάστιχα.
Ο ίδιος ο Άμρο δεν περίμενε να γίνει viral η φωτογραφία του, την οποία του έστειλαν φίλοι του από τα ΜΚΔ. “Πηγαίνω σε διαδηλώσεις σε εβδομαδιαία βάση, κάποιες φορές και περισσότερο. Δεν ήξερα καν πως υπάρχει φωτογράφος κοντά μου”.
“Δεν διαδηλώνω για να με βγάλουν φωτογραφίες, αλλά αυτό με ενθάρρυνε να συνεχίσω να διαδηλώνω”, λέει ο νεαρός προσθέτοντας: “Η σημαία που κουβαλούσε είναι η ίδια που πάντα κρατάω σε όλες τις διαμαρτυρίες που έχω πάει. Οι φίλοι μου με κοροϊδεύουν, λέγοντας πως είναι πιο απλό να πετάω πέτρες χωρίς να κρατώ σημαία στο άλλο χέρι, αλλά εγώ το έχω συνηθίσει”.
“Οταν πεθάνω, θέλω να με τυλίξουν στην ίδια σημαία. Ζητάμε το δικαίωμα μας να γυρίσουμε, διαμαρτυρόμαστε για την αξιοπρέπειά μας και την αξιοπρέπεια της μελλοντικής γενιάς”. Υπενθυμίζεται ότι από την έναρξη της “Μεγάλης πορείας της επιστροφής” στις 30 Μάρτη 2018 έχουν σκοτωθεί πάνω από 200 Παλαιστίνιοι στη Γάζα, ανάμεσά τους δημοσιογράφοι και νοσηλευτές κι έχουν τραυματιστεί πάνω από 18.000. Μαζί με το αίτημα να γυρίσουν στα πατρώα εδάφη τους, οι διαδηλωτές απαιτούν να αρθεί ο φονικός αποκλεισμός της Γάζας που ισχύει εδώ και 11 χρόνια, καθιστώντας ανυπόφορη τη διαβίωση των κατοίκων.
Την ίδια ώρα χρήστες των κοινωνικών δικτύων παρομοίασαν τη φωτογραφία με τον περίφημο πίνακα του Ευγένιου Ντελακρουά με αφορμή την Ιουλιανή Επανάσταση του 1830 στη Γαλλία. Συγκρίσεις έγιναν επίσης με την Άλωση της Βαστίλλης, διάφορους πίνακες σε σχέση με τη Γαλλική Επανάσταση, τον Δαβίδ του Μιχαήλ Αγγέλου-ενάντια στο Γολιάθ- και τον Ποσειδώνα, το θεό της θάλασσας στη διάρκεια του Τρωϊκού πολέμου στο πλευρό των Ελλήνων.
Πληροφορίες από aljazeera.com