Οι πρόσφυγες ως εχθροί και απειλή στην Πολωνία – «Μπολιάζουν» με μίσος και απανθρωπιά παιδικές ψυχές με την ευλογία της Εκκλησίας

Τα πρόσωπα των προσφύγων είναι ζωγραφισμένα με σκούρα συνήθως χρώματα, ενώ με πιο ζωντανά αυτά των στρατιωτών. Οι δε φύλακες αποτυπώνονται με τα όπλα στα χέρια, χαμογελώντας, ενώ οι πρόσφυγες από την άλλη πλευρά του συρματοπλέγματος συνήθως ως άγριοι, μόνοι τους, κοιτώντας τους «γενναίους» Πολωνούς στρατιώτες…

«Περηφάνεια και Σεβασμός» είναι το όνομα της «εκστρατείας ενημέρωσης» που οργανώθηκε από το Σχολείο και το Νηπιαγωγείο των Δομινικανών Μοναχών στην πολωνική πόλη Piotrkow Trybunalski.

Οι μοναχές ενθάρρυναν τα παιδιά να εκφράσουν μέσα από ζωγραφιές την «ευγνωμοσύνη» τους για τη συνοριοφυλακή, την αστυνομία και τον στρατό της Πολωνίας, ως «υπερασπιστές της πατρίδας» από τους «εχθρούς» πρόσφυγες και μετανάστες τον τελευταίο χρόνο στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 1.628 «καλλιτεχνικά έργα». Πολλά απ’ αυτά έχουν γίνει από παιδιά νηπιαγωγείου, τα οποία φυσικά δεν έχουν επίγνωση του σκοπού για τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν τα έργα τους. Αντίθετα, οι μαθητές των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού έχουν δει στις ειδήσεις την προπαγάνδα και τον φόβο που καλλιεργείται στους Πολωνούς εναντίων των προσφύγων και των μεταναστών.

Τα θέματα των έργων τους είναι κυρίως συρματοπλέγματα, όπλα, τανκς, αστυνομικά σκυλιά και θωρακισμένα οχήματα…

Φυσικά υπάρχουν και οι πρόσφυγες, οι οποίοι αποτυπώνονται με απειλητική διάθεση και να πετάνε πέτρες…

Τα πρόσωπα των προσφύγων είναι ζωγραφισμένα με σκούρα συνήθως χρώματα, ενώ με πιο ζωντανά αυτά των στρατιωτών. Οι δε φύλακες αποτυπώνονται με τα όπλα στα χέρια, χαμογελώντας, ενώ οι πρόσφυγες από την άλλη πλευρά του συρματοπλέγματος συνήθως ως άγριοι, μόνοι τους, κοιτώντας τους «γενναίους» Πολωνούς στρατιώτες…

«Ευχαριστούμε για την προστασία»: Με κηρύγματα μίσους σε μικρά παιδιά, οι μετανάστες αποτυπώνονται ως «απειλή» και «εχθροί»…

Η συγκεκριμένη εκστρατεία δεν απευθύνεται μόνο σε Καθολικά σχολεία, αλλά συμμετοχές μπορούν να γίνουν και από δημόσια ιδρύματα. Ως στόχοι αυτού του εγχειρήματος ορίζονται οι εξής: «Δημιουργία ενός μόνιμου συναισθηματικού δεσμού με την πατρίδα, ενδυνάμωση της ευαισθητοποίησης των πολιτών και ενσωμάτωση μεταξύ των γενεών».

Δυστυχώς δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, παρότι αυτό που προωθείται στις ψυχές των μικρών παιδιών μέσω της Εκπαίδευσης είναι το μίσος, η χειραγώγηση, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Είναι η δικαιολόγηση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στις οποίες έχει λάβει χώρα το πολωνικό κράτος ως μέλος του ΝΑΤΟ από το 1999 έως και σήμερα.

Η δράση «Περηφάνια και σεβασμός» διαπαιδαγωγεί με τις αξίες της βίας και του μίσους απέναντι στον αδύναμο και τον κατατρεγμένο. Αυτό γίνεται με την ευλογία της Εκκλησίας, διαποτισμένο φυσικά με μπόλικες δόσεις εθνικισμού. Ετσι, η δράση αυτή γίνεται χρήσιμο εργαλείο για τις στοχεύσεις της πολωνικής άρχουσας τάξης. Αντί να θιγούν οι θύτες και οι πολιτικές που γεννούν πολέμους και προσφυγιά, κατηγορούνται τα θύματα, δηλαδή οι ίδιοι οι πρόσφυγες.

Από τη μια πλευρά οι ζωγραφιές των παιδιών και από την άλλη η πραγματικότητα στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας. Πρόσφυγες και μετανάστες που γίνονται παιχνίδι εκμετάλλευσης πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να παίζουν πρωτεύοντα ρόλο σε αυτό. Ξεριζωμένοι άνθρωποι, οικογένειες σε απελπισία και απόγνωση, άνθρωποι που ζουν επί μήνες σε άθλιες συνθήκες, εγκλωβισμένοι στα σύνορα, παρουσιάζονται στα παιδιά ως «εχθροί» από τους οποίους τους προστατεύουν οι δυνάμεις καταστολής…

Αντί για μίσος και απανθρωπιά θα μπορούσε να διδάσκεται η αλληλεγγύη, ειδικά σε αυτούς που την έχουν ανάγκη. Ομως η άρχουσα τάξη και το κράτος της Πολωνίας επιχαίρουν με τέτοιες πρωτοβουλίες, μιας και ξεπλένουν την πολιτική τους και μαθαίνουν τους πολίτες από μικρούς να βλέπουν κάποιον άλλον ως εχθρό.

Πηγές:

https://niezalezna.pl/421487-ogromne-wsparcie-dla-obroncow-granic-tak-dziekuja-im-dzieci-z-calej-polski-zobacz-rysunki-foto-21438

https://strajk.eu/dzieci-rysuja-zlo/

 

Μιχαήλ Συμεωνίδης
Υποψήφιος διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών – Ιστορίας
Ριζοσπάστης
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: