Oλική απαγόρευση αμβλώσεων στην Πολωνία
Το Δικαστήριο κατέληξε σε αυτή την απόφαση επισημαίνοντας πως η δυσπλασία του εμβρύου δεν μπορεί να αποτελεί επαρκή λόγο για διακοπή της κύησης από την στιγμή που αυτό θα μπορούσε να επιβιώσει ως βρέφος και δεν αποτελεί κίνδυνο για την ζωή της μητέρας κατά την διάρκεια της κυοφορίας του.
Απαγορεύτηκαν οι εκτρώσεις εμβρύων με σοβαρή δυσπλασία στην Πολωνία από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για καθολική απαγόρευση των εκτρώσεων στην χώρα.
Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκωθεί στην Πολωνία μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την απαγόρευση των εκτρώσεων σε έμβρυα τα οποία παρουσιάζουν σοβαρή δυσπλασία. Το Δικαστήριο κατέληξε σε αυτή την απόφαση επισημαίνοντας πως η δυσπλασία του εμβρύου δεν μπορεί να αποτελεί επαρκή λόγο για διακοπή της κύησης από την στιγμή που αυτό θα μπορούσε να επιβιώσει ως βρέφος και δεν αποτελεί κίνδυνο για την ζωή της μητέρας κατά την διάρκεια της κυοφορίας του. Η διακοπή της κύησης για δυσπλασία είναι ασύμβατη με βάση το σημερινό Σύνταγμα της χώρας.
Η απόφαση του δικαστηρίου εναρμονίζεται πλήρως με την αυστηρό καθολικισμό το οποίο διατρέχει την πολωνική κοινωνία μετά την αλλαγή του καθεστώτος. Η καθολική εκκλησία έχει συντηρητικοποιήσει την πολωνική κοινωνίας τις τελευταίες δεκαετίες. Θρησκευτικές και οργανώσεις ”υπέρ της ζωής των εμβρύων ” αποτελούν μοχλό πίεσης και με διάφορες καμπάνιες έχουν καταφέρει να κερδίσουν έδαφος φέρνοντας στην επικαιρότητα το θέμα των εκτρώσεων δημιουργώντας αρνητικό κλίμα ενάντια στις φεμινιστικές οργανώσεις.
Τα γυναικεία δικαιώματα στην Πολωνία συμπιέζονται όλο και περισσότερα τα τελευταία χρόνια. Η καθολική θρησκεία, η συντηρητικοποίηση της κοινωνίας, η άνοδος της ακροδεξιάς, η εκτόξευση της ανεργίας και η ανισότητα στους μισθούς σε σχέση με τους άνδρες είναι οι κυριότερες αιτίες αυτής της συνεχούς καταπάτησης κεκτημένων δικαιωμάτων δεκαετιών.
Η διακοπή κύησης λόγω σοβαρής δυσπλασίας του εμβρύου αποτελεί το 97% των περιπτώσεων των αμβλώσεων στην Πολωνία και η απαγόρευση της αποτελεί ουσιαστικά πλήρη κατάργηση του δικαιώματος στις γυναίκες να διακόπτουν την κύηση σε περίπτωση προβλήματος υγείας του εμβρύου.
Το κίνημα ”pro-life”, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και τα τελευταία χρόνια έχει σαρώσει χώρες με συντηρητικά καθεστώτα όπως η Βραζιλία, την Σαουδική Αραβία, το Σουδάν, την Αίγυπτο, την Λιβύη και άλλες χώρες οι οποίες καταστρατηγούν τα γυναικεία δικαιώματα. Συνολικά 31 χώρες, μαζί και η Πολωνία, έχουν υπογράψει και προωθήσει στον ΟΗΕ ψήφισμα για την κατάργηση του δικαιώματος της άμβλωσης.
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6
1 Trackback