Ωμός αντικομμουνισμός – Απαγόρευση εκδήλωσης προς τιμήν του Έρνστ Τέλμαν στο μνημείο του ναζιστικού στρατοπέδου στο Μπούχενβαλντ
Σε ένα ρεσιτάλ αντικομμουνισμού και αντισοβιετισμού, οι δημοτικές αρχές ισχυρίζονται πως η υπεράσπιση της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ επί Στάλιν αποτελεί «παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 75 χρόνια από τη δολοφονία του ηρωικού κομμουνιστή ηγέτη του ΚΚ Γερμανίας Έρνστ Τέλμαν από τους ναζί και σε διάφορα μέρη μια σειρά από πολιτικούς φορείς και αντιφασιστικές οργανώσεις σχεδιάζουν εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν του. Αναμενόμενο είναι πως δε θα μπορούσε να λείπει από τη σχετική λίστα και το μνημείο για το στρατόπεδο του Μπούχενβαλντ, τον τόπο που μαρτύρησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΓ. Διαφορετική άποψη έχει ωστόσο ο δήμος της Βαϊμάρης, στον οποίο υπάγεται το μνημείο, που απαγόρευσε την προγραμματισμένη για το Σάββατο εκδήλωση της «Διεθνιστικής Ένωσης», στην οποία συμμετέχει το μαοϊκό MLPD, Τούρκοι ομοϊδεάτες τους καθώς και ομάδες που πρόσκεινται στο Die Linke. Στο ίδιο μήκος κινήθηκε νωρίτερα και το ΔΣ του μνημείου, με την απίθανη δικαιολογία πως η εκδήλωση αποτελούσε «συγκαλυμμένη προεκλογική εκδήλωση» ΜLPD στις επερχόμενες τοπικές εκλογές του κρατιδίου της Θουριγγίας. Το ίδιος το κόμμα απορρίπτει τις αιτιάσεις, υπενθυμίζοντας πως την ίδια μέρα υπάρχει ξεχωριστή προεκλογική συγκέντρωση στην Ερφούρτη, πρωτεύουσα του κρατιδίου.
Ο δήμος της Βαϊμάρης πάντως δεν έχει ανάγκη από τέτοια προσχήματα, δηλώνοντας ευθέως τα πραγματικά αίτια της απαγόρευσης, που είναι καθαρά ιδεολογικού χαρακτήρα. Σε ένα ρεσιτάλ αντικομμουνισμού και αντισοβιετισμού, οι δημοτικές αρχές ισχυρίζονται πως η υπεράσπιση της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ επί Στάλιν αποτελεί «παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Μάλιστα, προχωρώντας σε μια ξεδιάντροπη εκδοχή της θεωρίας των δύο άκρων, ο δήμος αναφέρεται στην ύπαρξη ειδικού στρατοπέδου στην περιοχή του Μπούχενβαλντ, όπου κρατούνταν αντίπαλοι των Σοβιετικών, κυρίως ναζί, αλλά κι ορισμένοι σοσιαλδημοκράτες και αστοί πολιτικοί, χωρίς φυσικά να μπορεί να γίνει καμία σύγκριση των συνθηκών, της διάρκειας ή οποιασδήποτε άλλης πτυχής της κράτησής τους με το προηγηθέν ναζιστικό στρατόπεδο.
Εντέλει, αυτό που προκύπτει από την επιχειρηματολογία της δημοτικής αρχής είναι η συνολική εχθρότητα προς την κομμουνιστική ιδεολογία αυτή καθεαυτή, στα όρια της ποινικοποίησής της: «Πολιτικές απόψεις που προκάλεσαν ή νομιμοποίησαν αυτή την αδικία δε θα έχουν μέλλον πια στη Γερμανία», δηλώνει η δημοτική αρχή, καθιστώντας σαφές ότι ως «αδικία» εννοεί τον προσωρινό εγκλεισμό ναζί στην πλειονότητά τους από τους Σοβιετικούς, που είχαν δώσει το αίμα τους για την αποτίναξη του χιτλερικού ζυγού. Καθείς και οι στενοχωριές του…
Με πληροφορίες από jungewelt.de