Όψιμη αναγνώριση – Πλατεία προς τιμήν του Αυστριακού κομμουνιστή ηγέτη Γιόχαν Κόπλενινγκ αποφάσισε να μετονομάσει τοπικό συμβούλιο της Βιέννης
Η κίνηση αυτή δεν ήρθε τυχαία, αλλά χάρη στη συνεχή πίεση κι εκστρατεία της τοπικής οργάνωσης του ΚΚΑ στο Μπριγκίτεναου.
Μια αναγνώριση με καθυστέρηση 73 ετών δόθηκε στον επί χρόνια ηγέτη του Αυστριακού Κομμουνιστικού Κόμματος Γιόχαν Κόπλενινγκ, με την απόφαση της κοινότητα του Μπριγκίτεναου να ονομάσει μια πλατεία προς τιμή του. Ο Κόπλενινγκ ήταν ένας από τους τέσσερις συνυπογράφοντες της διακήρυξης ανεξαρτησίας της Αυστρίας μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κάτι που σήμερα πολλοί συμπατριώτες του αγνοούν, σε αντίθεση με τους αστούς πολιτικούς που συνυπέγραψαν.
Ως γραμματέας του κράτους συμμετείχε στην πρώτη προσωρινή κυβέρνηση της χώρας, που από το 1938 ως το τέλος του πολέμου είχε υπάρξει τμήμα του Γ’ Ράιχ, ενώ υπήρξε και βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος από το 1945 ως το 1959.
Ο Κόπλενινγκ είναι ο τελευταίος εκ των αρχιτεκτόνων της αυστριακής ανεξαρτησίας που λαμβάνει πλατεία με το όνομά του, το μέρος όμως που επελέγη από τις τοπικές αρχές δεν είναι τυχαίο. Πρόκειται για πλατεία δίπλα στο κτίριο που είχε υπάρξει για χρόνια έδρα του ΚΚΑ, όπου βρίσκεται ως σήμερα μνημείο του Κόπλενινγκ που είχε ανεγείρει κάποτε το κόμμα του. Παρότι το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου έχει περάσει σε ιδιωτικά χέρια, ένα μικρό μέρος, αυτό το οποίο θα φέρει το όνομα του κομμουνιστή ηγέτη, παραμένει δημόσιος χώρος.
Η κίνηση αυτή δεν ήρθε τυχαία, αλλά χάρη στη συνεχή πίεση κι εκστρατεία της τοπικής οργάνωσης του ΚΚΑ στο Μπριγκίτεναου. Η κίνηση στηρίχθηκε επίσης από το Κόμμα Εργασίας, το οποίο είχε κάνει μαζί με την Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας και τον Κομμουνιστικό Σύνδεσμο Φοιτητών εκστρατεία ανήμερα των 100 χρόνων του ΚΚΑ για την αλλαγή του ονόματος.
Πριν έξι χρόνια, όταν το ΚΚΑ έφερε για πρώτη φορά την πρόταση στο τοπικό συμβούλιο, η πλειοψηφία που πρόσκειται στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε αρνηθεί την μετονομασία, με πρόσχημα πως θα «απαιτούνταν υπερβολικά πολλές αλλαγές διευθύνσεων». Αυτή τη φορά, οι σοσιαλδημοκράτες αποφάσισαν να φέρουν οι ίδιοι την πρόταση, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης του δεξιού κυβερνώντας «Ελεύθερου Κόμματος Αυστρίας», του οποίου ο εκπρόσωπος επιδόθηκε σε αμαύρωση της μνήμης του κομμουνιστή ηγέτη.
Η απόφαση αυτή είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, η υλοποίηση του οποίου ωστόσο δεν εξαρτάται από το τοπικό συμβούλιο, αλλά από το Δήμο Βιέννης, με το ΚΚΑ να εμφανίζεται αισιόδοξο για την εξέλιξη του σχεδίου.
Το ΚΚΑ πρωταγωνίστησε και στην αυστριακή περίπτωση στον αντιφασιστικό αγώνα, έχοντας βγει από το 1933 παράνομο από τον αυστροφασίστα καγκελάριο Ντόλφους. Στη διάρκεια του εμφυλίου του 1934 εξελίχθηκε σε μαζικό κόμμα, το οποίο έδωσε αναρίθμητα μέλη του στον αγώνα κατά του ναζισμού, τόσο πριν, όσο και μετά την προσάρτηση της Αυστρίας από τοη Γερμανία. Η συνοικία του Μπριγκίτεναου, ως παλιό προπύργιο του κόμματος, είναι από τα λίγα μέρη της πόλης όπου διατηρούνται κάποιες ονομασίες προς τιμήν των κομμουνιστών που θυσιάστηκαν.
Με πληροφορίες από jungewelt.de