Ουγγαρία: Οι άστεγοι θα φυλακίζονται ή θα στέλνονται σε καταναγκαστικά έργα αν κοιμούνται στους δρόμους
Με τους άστεγους τα βάζει αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν καθώς με μια νέα συνταγματική αναθεώρηση απαγορεύει ρητά σε ανθρώπους να διαμένουν τη νύχτα σε δημόσιους χώρους και δίνει τη δυνατότητα στους άνδρες της αστυνομίας να επεμβαίνουν και ακόμη και να συλλαμβάνουν αστέγους.
Με τους άστεγους τα βάζει αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν καθώς με μια νέα συνταγματική αναθεώρηση απαγορεύει ρητά σε ανθρώπους να διαμένουν τη νύχτα σε δημόσιους χώρους και δίνει τη δυνατότητα στους άνδρες της αστυνομίας να επεμβαίνουν και ακόμη και να συλλαμβάνουν αστέγους.
Η τροπολογία αυτή του συντάγματος, που τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 15 Οκτώβρη, εντάσσεται στην γενική συνταγματική αναθεώρηση που προκάλεσε την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Σεπτέμβρη και την έκθεση του ευρωκοινοβουλίου που ενεργοποιούσε το άρθρο 7, με το οποίο αίρεται το δικαίωμα ψήφου της χώρας στις Συνόδους Κορυφής.
Εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών έχουν ήδη καταδικάσει την τροπολογία ως απάνθρωπη και ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο. «Ποιο είναι το έγκλημά τους; Ότι απλά προσπαθούν να επιβιώσουν» σημείωνε τον περασμένο Ιούνιο η υπεύθυνη του ΟΗΕ για θέματα κατοικίας Λειλανί Φαρχά.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian, το ζήτημα των αστέγων απασχολεί πολλές ηγεσίες ανά τον κόσμο, ωστόσο η Ουγγαρία είναι η πρώτη χώρα που έρχεται να επιβάλλει την ποινικοποίηση των αστέγων μέσα από το ίδιο της το σύνταγμα.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, αν κάποιος άστεγος εντοπιστεί σε δημόσιο χώρο και αρνηθεί να μεταφερθεί σε κάποιον ξενώνα φιλοξενίας αστέγων, τότε η αστυνομία μπορεί να τον συλλάβει και να τον στείλει στη φυλακή ή να τον εξαναγκάσει σε καταναγκαστική εργασία.
Φυσικά, το ερώτημα που προκύπτει είναι πόσες κλίνες για άστεγους υπάρχουν στους ξενώνες. Σύμφωνα με τον πιο «πλούσιο» υπολογισμό οι ξενώνες διαθέτουν 19.000 κλίνες ενώ οι άστεγοι μόνο στην Βουδαπέστη είναι 20.000 (σύμφωνα με δημοσίευμα του 20minutes.fr) ή και 30.000 (στο άρθρο της Washington Post). Έτσι, πολλές φορές οι άστεγοι πρέπει να κοιμούνται στο πάτωμα των ξενώνων.
Η ίδια η κυβέρνηση απαντά πως δεν τίθεται θέμα κακομεταχείρισης των αστέγων και πως αυτοί δαπανούν περισσότερα σε όλη την Ανατολική Ευρώπη για την αντιμετώπιση των αστέγων.
Ωστόσο, οι ίδιοι οι άστεγοι αναφέρουν πως οι ξενώνες του κράτους είναι τόσο φτωχοί και κακοσυντηρημένοι, που προτιμούν να μένουν στους δρόμους. «Είναι γεμάτοι ψείρες και αν κολλήσεις μια ψείρα είναι δύσκολο να την ξεφορτωθείς» σημειώνει στη βρετανική εφημερίδα ένας 47χρονος άστεγος, που ζει στους δρόμους της Βουδαπέστης τα τελευταία 20 χρόνια.
Ο εκπρόσωπος του Ούγγρου πρωθυπουργού Ζόλταν Κόβατς ανέφερε πως ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το θέμα ανέρχεται στα 9,1 δισ. φιορίνια (περίπου 28 εκ. ευρώ) και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει κάποιο ανθρώπινο δικαίωμα που να επιτρέπει να ζει κανείς στους δρόμους, γιατί οι δρόμοι είναι για όλους. Οπότε είναι απαραίτητο να μπουν τουλάχιστον κάποιοι κανόνες».
Ο Ορμπάν από την πρώτη στιγμή της εκλογής του τα είχε βάλει με τους άστεγους και δεδομένου ότι δεν υπήρχε επίσημο νομικό πλαίσιο, η κυβέρνηση διευκόλυνε απλά την αστυνομία ώστε να μπορεί να προχωρά σε γενικές εκκαθαρίσεις ανθρώπων από τους δρόμους, κάτι που σταμάτησε έπειτα από αντίθετη γνώμη του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας, που έκρινε τις επιχειρήσεις αντισυνταγματικές.
Ωστόσο, η δημοτική αστυνομία δεν σταμάτησε να ασκεί βία στους ανθρώπους αυτούς, ενώ όπως οι ίδιοι αναφέρουν τους «τσουβάλιαζαν» και τους πετούσαν εκτός των ορίων της περιφέρειάς τους, όπου πλέον δεν αποτελούσαν πρόβλημά τους.
Όπως πολύ εύστοχα σημειώνει ιερέας από τη Βουδαπέστη, ο Γκαμπόρ Ιβάνιι, ο Ορμπάν, μην έχοντας πλέον να παίξει «το χαρτί των προσφύγων, αφού η χώρα δεν έχει δεχτεί κανέναν μέχρι σήμερα, στρέφει τα πυρά του σε άλλη ευπαθή ομάδα, εκείνη των αστέγων».
Πηγή Aek 365