Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης: Η κατοχή των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και η κυριαρχία των Ταλιμπάν οι δύο όψεις του νομίσματος
Η διεθνιστική υποστήριξη της ΕΣΣΔ που είχε συμβάλει σε τεράστια πρόοδο σε όλους τους κοινωνικούς τομείς διαστρεβλώθηκε και παραποιήθηκε για ιδεολογικούς λόγους. Το 2001, αφού υπηρέτησαν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, οι Ταλιμπάν έγιναν ο “στόχος” των παλιών αφεντικών τους.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) εκφράζει την αλληλεγγύη του στον λαό του Αφγανιστάν, ο οποίος είκοσι χρόνια μετά την ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και την εισβολή στο Αφγανιστάν, τα βάσανα του συνεχίζονται.
Το ΠΣΕ σημειώνει ότι ο λαός του Αφγανιστάν τα τελευταία 30 χρόνια, δεν είχε ποτέ την ελευθερία να αποφασίσει για το μέλλον και τις τύχες του, υπογραμμίζοντας ότι η στρατιωτική κατοχή των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και η κυριαρχία των Ταλιμπάν είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».
Στην ανακοίνωσή του το ΠΣΕ, επισημαίνει:
«Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Είκοσι χρόνια μετά την ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και την εισβολή στο Αφγανιστάν, τα βάσανα του λαού του δεν έχουν τελειωμό.
Όταν οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τον υποτιθέμενο “Πόλεμο κατά της τρομοκρατίας” το 2001, οι αντιιμπεριαλιστικές φιλειρηνικές δυνάμεις γνώριζαν καλά την υποκρισία και τους πραγματικούς στόχους της επίθεσης στο Αφγανιστάν. Οι Μουτζαχεντίν, οι Ταλιμπάν και άλλες εξτρεμιστικές θρησκευτικές δυνάμεις, που δημιουργήθηκαν, χρηματοδοτήθηκαν και κατευθύνθηκαν για περισσότερο από μια δεκαετία από τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους με σκοπό την ανατροπή της πρώτης λαϊκής κυβέρνησης στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ανέλαβαν τον έλεγχο της χώρας για περισσότερα από 10 χρόνια. Η διεθνιστική υποστήριξη της ΕΣΣΔ που είχε συμβάλει σε τεράστια πρόοδο σε όλους τους κοινωνικούς τομείς διαστρεβλώθηκε και παραποιήθηκε για ιδεολογικούς λόγους. Το 2001, αφού υπηρέτησαν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, οι Ταλιμπάν έγιναν ο “στόχος” των παλιών αφεντικών τους.
Η προσαρμογή της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ στην κεντρική Ασία είχε κατά νου την αντιπαράθεση με τη Ρωσία και την Κίνα. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκατομμύρια εκτοπίστηκαν και έγιναν πρόσφυγες. Πάνω από δύο τρισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από τους ιμπεριαλιστές για στρατιωτικές επιχειρήσεις και εγκατάσταση και χρηματοδότηση πρόθυμων καθεστώτων μαριονέτας στην Καμπούλ. Η προσοδοφόρα επιχείρηση οπίου «άνθισε» και πολλαπλασιάστηκε τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Αυτές τις μέρες η κυβέρνηση Μπάιντεν άρχισε την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα μετά από μακρές διαπραγματεύσεις (που ξεκίνησαν από την κυβέρνηση Τραμπ) με τις δυνάμεις των Ταλιμπάν. Η χώρα παραδίδεται στον “προηγούμενο εχθρό” με άμεσο κίνδυνο για “θεσμικό σκοταδισμό” και τον φονταμενταλισμό. Οι ΗΠΑ δεν φεύγουν από το Αφγανιστάν για λόγους περικοπής των εξόδων. Οι προτεραιότητές τους στον Ειρηνικό Ωκεανό απαιτούν τέτοια αναπροσαρμογή και αναδιάταξη του στρατού τους.
Μεταξύ πολλών άλλων θεμάτων, η νέα κατάσταση θα προσθέσει νέα κοινωνικά προβλήματα για τους ανθρώπους του Αφγανιστάν, ιδιαίτερα για τις γυναίκες της χώρας. Ο κίνδυνος υπάρχει για την ισχυρότερη εμφάνιση του θρησκευτικού φονταμενταλισμού στην περιοχή, οπλισμένη σε μεγάλο βαθμό με τον στρατιωτικό εξοπλισμό που αφήνουν οι ΗΠΑ πίσω τους, ενώ οι ανησυχίες για ένα νέο κύμα προσφύγων αυξάνονται.
Το ΠΣΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό του Αφγανιστάν, ο οποίος, τα τελευταία 30 χρόνια, δεν είχε ποτέ την ελευθερία να αποφασίσει για το μέλλον και τις τύχες του. Η στρατιωτική κατοχή των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και η κυριαρχία των Ταλιμπάν είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».