Πανδημία φτώχειας και στην Ελβετία – Oυρές σχεδόν ενός χιλιομέτρου για φαγητό στη Γενεύη

Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους είχαν φτάσει εκεί από τις 5 τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Την κοινωνική πραγματικότητα πίσω από μια από τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου αναδεικνύει η υγειονομική κρίση του κορονοϊού, που επιταχύνει την ήδη σοβούσα και πριν την πανδημία καπιταλιστική κρίση. Σε μια από τις πλουσιότερες πόλεις του κόσμου, παγκόσμιο τραπεζικό κέντρο όπως η Γενεύη, πάνω από χίλιοι άνθρωποι μπήκαν στην ουρά 800 μέτρων για να πάρουν συσκευασμένα τρόφιμα. Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους είχαν φτάσει εκεί από τις 5 τα ξημερώματα του Σαββάτου, ενώ ακόμα κι ένα μικρό παιδί βρέθηκε ανάμεσα σε όσους περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους.

A kid wearing a protective face mask stands with his scooter in a line at a free food distribution for people in need on May 9, 2020 in Geneva
 

Το λοκντάουν άφησε χωρίς κανένα εισόδημα τις χιλιάδες φτωχών στη χώρα, πολλοί από αυτούς μετανάστες που κάνουν τις δουλειές που δεν καταδέχονται οι ντόπιοι. “Στο τέλος του μήνα, οι τσέπες μου είναι άδειες. Πρέπει να πληρώσουμε λογαριασμούς, την ασφάλεια, τα πάντα”, λέει η Ίνγκριντ Μπεράλα, κάτοικος Γενεύης από τη Νικαράγουα, που δουλεύει παρτ – τάιμ. Αν και θεωρεί σημαντική τη βοήθεια σε τρόφιμα, παραμένει αβέβαια για το μέλλον: “Είναι πολύ καλό, γιατί υπάρχει φαγητό για μια βδομάδα, μια βδομάδα ανακούφισης … Δεν ξέρω για την επόμενη”.

Σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Caritas, περίπου 660.000 άνθρωποι σε μια χώρα 8,6 εκ. βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας, κυρίως μονογονεϊκές οικογένειες και άτομα με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης που αν χάσουν τη δουλειά τους δυσκολεύονται να βρουν άλλη.

Συνολικά 1,1 εκ. κάτοικοι βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας, δηλαδή με εισόδημα 60% κάτω του μέσου όρου των 6538 ελβετικών φράγκων το μήνα.

Στη Γενεύη η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική για τους φτωχότερους, αφού μαζί με την επίσης ελβετική Ζυρίχη, είναι η δεύτερη ακριβότερη πόλη σε κόστος ζωής παγκόσμια.

Η Σιλβάνα Ματροματέο, επικεφαλής της ομάδας Καραβάνι Αλληλεγγύης Γενεύης δηλώνει πως “Είδαμε ανθρώπους δακρυσμένους να λένε πως “δεν είναι δυνατόν αυτό που συμβαίνει στη χώρα μου”. Αλλά είναι εδώ και ίσως ο κορονοϊός να τα έβγαλε όλα στην επιφάνεια, κι αυτό είναι καλό, γιατί θα είμαστε ικανοί να πάρουμε μέτρα να στηρίξουμε όλους αυτούς τους εργάτες, γιατί είναι πάνω απ’ όλα εργάτες”.

Περίπου οι μισοί δικαιούχοι συσσιτίου είναι μετανάστες χωρίς χαρτιά, ενώ οι υπόλοιποι είναι νόμιμοι μετανάστες, αιτούντες άσυλο ή Ελβετοί πολίτες. Περίπου το 3% έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό, ποσοστό περίπου τριπλάσιο από το επίσημα καταγεγραμμένο στην πόλη, αντανακλώντας την επίδραση των κοινωνικών ανισοτήτων στην εξάπλωση της ασθένειας, τάση που επιβεβαιώνεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: