Πιο ψηλά τα ταξικά τείχη στα γαλλικά πανεπιστήμια – Εκτός σχολών δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι από τα προάστια
Υποψήφιοι με μετριότερες επιδόσεις από το κέντρο του Παρισιού προτιμώνται έναντι φτωχότερων των προαστίων ακόμα και με μεγαλύτερες βαθμολογίες.
Όξυνση των ταξικών φραγμών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προκαλεί η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η οποία αντικαθιστά το παλιό σύστημα εισαγωγής στα γαλλικά πανεπιστήμια. Ως τώρα όλοι οι κάτοχοι μπακαλορεά μπορούσαν να κάνουν δήλωση όποιων σχολών επιθυμούσαν, με σειρά προτίμησης, και στη συνέχεια ένας αλγόριθμος τους κατέτασσε με διάφορα κριτήρια σε όσο το δυνατόν πλησιέστερη στην πρώτη επιλογή τους σχολή.
Πλέον έχουν προστεθεί κριτήρια όπως οι βαθμολογίες στη διάρκεια της χρονιάς, καθώς και επιστολές που γράφουν οι ίδιοι οι υποψήφιοι στα πανεπιστήμια, κι από εκεί και πέρα κάθε τμήμα καλείται να επιλέξει το ίδιο τους φοιτητές του, το καθένα με διαφορετικά κριτήρια. Σημειωτέον ότι η διαδικασία αξιολόγησης χιλιάδων υποψηφίων έχει μετατεθεί στους ίδιους τους διδάσκοντες, οι οποίοι λόγω συστηματικής υποστελέχωσης καλούνταν πέραν των διδακτικών και ερευνητικών τους καθηκόντων να επωμιστούν και την επιλογή των μελλοντικών φοιτητών. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ενδεικτικά των στοχεύσεων του νέου μέτρου, καθώς σε πρώτη φάση δεκάδες χιλιάδες νέοι από τα φτωχά παρισινά προάστια, ακόμα και με καλές επιδόσεις, απορρίπτονται από σχολές της πρώτης τους επιλογής, ενίοτε δε και από το σύνολο των σχολών που δήλωσαν, καθώς προτιμώνται νέοι μέσα από την πόλη, ακόμα και με μέτριες ή χαμηλές επιδόσεις.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πανεπιστήμιου Paris-Diderot, όπου από τις 110 προσφερόμενες θέσεις στο τμήμα χημείας, μόλις το 3% επιτρέπεται να δοθεί σε άτομα που δεν προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή όπου βρίσκεται το πανεπιστήμιο, έναντι 40% πέρισυ. Στις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, με διαδηλώσεις ή και καταλήψεις ιδρυμάτων. διδάσκοντες και κυρίως φοιτητές είχαν προειδοποιήσει για τις συνέπειές της μεταρρύθμισης, αντιμετωπίζοντας την άγρια καταστολή της αστυνομίας, αλλά ακόμα και μπράβων.
Με πληροφορίες από pastaflorist, figaro. fr