Πογκρόμ εναντίον Συρίων προσφύγων στο Μαράς της Τουρκίας (VIDEO)
Ένας εθνικιστικός όχλος επιτέθηκε σε δεκάδες σπίτια και καταστήματα Σύριων, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ οι “πατριώτες” δράστες ανάρτησαν τουρκικές σημαίες στα καταστήματα.
Για όσους ακόμα αναρωτιούνται αν η Τουρκία είναι “ασφαλής τρίτη χώρα” για πρόσφυγες και μετανάστες, και ποιο είναι οι λόγοι που κατά χιλιάδες αρπάζονται από τις ψεύτικες υποσχέσεις για “ανοιχτά σύνορα προς την ΕΕ”, αρκεί να ρίξουν μια ματιά στην αντιμετώπιση των Σύριων στη χώρα, που, εκτός από τον εγκλωβισμό και την εκμετάλλευση, βιώνουν και διώξεις που αγγίζουν τα όρια του πογκρόμ.
Πιο πρόσφατο κρούσμα στο Μαράς, όπου ένας εθνικιστικός όχλος επιτέθηκε σε δεκάδες σπίτια και καταστήματα Σύριων, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ οι “πατριώτες” δράστες ανάρτησαν τουρκικές σημαίες στα καταστήματα.
Πληροφορίες τοπικών μέσων κάνουν λόγω για τραυματισμό αρκετών Σύριων, κάποιοι από αυτούς σοβαρά, ωστόσο δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των τραυματιών και την κατάστασή τους, δεδομένου ότι οι τοπικές αρχές και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ συνειδητά αγνοούν το συμβάν, όπως και συνολικά το κλίμα μίσους που έχει διαμορφωθεί εναντίον των Σύριων στη χώρα.
Elbistan'da Suriyeli mültecilerin iş yerleri ve evlerine faşist saldırı
➡️https://t.co/Ad9mYvO71f pic.twitter.com/FTlOOB9LnJ— ETHA (@etkinhaberetha) March 1, 2020
Ανάλογα περιστατικά είχαν συμβεί και πριν μερικούς μήνες, όπως το Σεπτέμβρη στα Άδανα, όπου οργισμένο πλήθος επιτέθηκε σε συριακά μαγαζιά μετά από φήμη ότι Σύριος πρόσφυγας είχε κακοποιήσει παιδί, αλλά και νωρίτερα τον Ιούλη, όπου όχλος κατέστρεψε συριακά καταστήματα στη συνοικία Κιουτσουκτσεμετζέ στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα, οι αρχές, αντί να αναζητήσουν τους δράστες, εκτόπισαν Σύριες της περιοχής χωρίς άδεια παραμονής σε άλλα μέρη της του Τουρκίας.
Το ίδιο το Μαράς έχει σημαδευτεί από παλιότερο πογκρόμ, πριν 41 χρόνια, με αποδέκτες τότε Κούρδους Αλεβίτες. Όλα ξεκίνησαν στις 19 Δεκέμβρη 1978, όταν σε κινηματογράφο της πόλης αντί για την προγραμματισμένη προβολή αποφασίστηκε “κατόπιν αιτήματος” να προβληθεί η αντικομμουνιστική εθνικιστική ταινία “Όταν ο ήλιος ανατέλλει”. Στη διάρκειά της εξερράγη χειροβομβίδα, η οποία δεν τραυμάτισε κανέναν, αλλά χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα να εξαπολυθεί δολοφονικό κύμα διώξεων σε βάρος εκατοντάδων Κούρδων Αλεβιτών του Μαράς. Ο επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 111 θύματα, ενώ άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό σε 500. Εκατοντάδες σπίτια και δεκάδες μαγαζιά καταστράφηκαν, ενώ μια βδομάδα μετά το πογκρόμ δεν υπήρχε πια κανένας Αλεβίτης στην πόλη.