Ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει καλούνται να επιλέξουν οι γιατροί λόγω έλλειψης ΜΕΘ στην Ιταλία
Οι κατευθυντήριες γραμμές για την ιεράρχηση των περιστατικών είναι να δίνεται προτεραιότητα σε νεότερους ασθενείς χωρίς προηγούμενα προβλήματα υγείας, έναντι πιο ηλικιωμένων ή ευπαθών ομάδων.
Η έξαρση του κορονοϊού στην Ιταλία, που πιθανότατα οδεύει με ταχύτητα στη χώρα μας και συνολικά στην Ευρώπη, αποκαλύπτει μεταξύ άλλων τη γύμνια των δημόσιων συστημάτων υγείας, μετά από δεκαετίες υποχρηματοδότησης, αλλού σε μεγαλύτερο κι αλλού σε μικρότερο βαθμό. Παρότι η βόρεια Ιταλία, ιδίως η Λομβαρδία που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας, είναι η οικονομική καρδιά της γειτονικής χώρας, ήδη τα νοσοκομεία και το υγειονομικό προσωπικό βρίσκονται στα κόκκινα, την ώρα που τα κρούσματα χθες ξεπέρασαν τα 7900, εκ των οποίων το 70% μέσα στην περιφέρεια της Λομβαρδίας. Μέσα στα νοσοκομεία ολόκληρα τμήματα έχουν μετατραπεί σε χώρους αντιμετώπισης σοβαρών περιστατικών κορονοϊού, ενώ χειρουργεία έχουν μετατραπεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Οι ελλείψεις και ιατρικού προσωπικού, αναγκάζουν τους γιατρούς σε εξουθενωτικές βάρδιες ώστε να καλύψουν τους συναδέλφους τους που νοσούν από κορονοϊό λόγω της επαφής με τους ασθενείς.
Η έλλειψη κλινών και αναπνευστήρων είναι τέτοια ώστε οι γιατροί αναγκάζονται να λαμβάνουν σκληρές αποφάσεις για το ποιος θα έχει προτεραιότητα στην περίθαλψη, καθώς η Λομβαρδία διαθέτει 900 κλίνες ΜΕΘ, ενώ περιοχές όπως το Μπέργκαμο, η Πάδου και το Λόντι έχουν σχεδόν καλύψει την πληρότητά τους σε αυτές.
Οι κατευθυντήριες γραμμές για την ιεράρχηση των περιστατικών είναι να δίνεται προτεραιότητα σε νεότερους ασθενείς χωρίς προηγούμενα προβλήματα υγείας, έναντι πιο ηλικιωμένων ή ευπαθών ομάδων. “Δε θέλουμε να κάνουμε διακρίσεις. Γνωρίζουμε ότι το σώμα ενός ιδιαίτερα εύθραυστου ασθενούς δεν μπορεί να ανεχθεί συγκεκριμένες θεραπείες σε σχέση με εκείνες ενός υγειούς ατόμου”, λέει ο αναισθησιολόγος Λουίτζι Ριτσόνι, επικεφαλής της επιτροπής ηθικής της Ιταλικής Ένωσης Αναισθησίας, Αναλγησίας, Ανάνηψης και Εντατικής θεραπείας, που συμμετείχε στη συγγραφή των νέων οδηγιών για την αντιμετώπιση των ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία. Προσθέτει ότι οι οδηγίες έχουν ως στόχο να “μην είναι μόνο του ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μπροστά σε μια τέτοια δύσκολη ηθική επιλογή”, δεδομένου ότι πολλοί φοβούνται την έξαρση της επιδημίας.
Ο σύμβουλος υγείας της Λομβαρδίας Τζούλιο Γκαλέρα σημειώνει ότι οι γιατροί βρίσκονται υπό φοβερή πίεση και κάποιοι από αυτούς κλαίνε καθώς φοβούνται ότι δεν μπορούν να δώσουν σε όλους την απαραίτητη φροντίδα λόγω έλλειψης πόρων.
Σε συνέντευξη στην Κοριέρε ντελά Σέρα που προκάλεσε αίσθηση, ο αναισθησιολόγο Κρίστιαν Σαλαρόλι από νοσοκομείο του Μπέργκαμο συνέκρινε την κατάσταση με καιρό πολέμου, όπου οι ηλικιωμένοι παραμερίζονται προς όφελος των νεότερων. Σημειώνει ότι η επιλογή γίνεται σε θάλαμο επειγόντων αποκλειστικά για κορονοϊό, όπου “Αν κάποιος είναι μεταξύ 80 και 95 και έχει σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια, μάλλον δε θα τα καταφέρει”.
Οι γιατροί υποδέχτηκαν θετικά τα μέτρα καραντίνας, που επεκτείνονται πλέον σε ολόκληρη τη χώρα, υπάρχει ωστόσο η αίσθηση πως η αντίδραση της κεντρικής κυβέρνησης δεν ήταν εξίσου αποφασιστική για όλες τις περιφέρειες της Ιταλίας, παρότι ο τομέας της υγείας θεωρητικά εναπόκειται στις περιφέρειες.
Ο μεγάλος φόβος των αρχών είναι πλέον η εξάπλωση του ιού στα νότια της χώρας, όπου μέχρι στιγμής τα κρούσματα δεν έχουν υπερβεί τα 300. Ο ιταλικός νότος δεν είναι μόνο οικονομικά ασθενέστερος σε σχέση με το βαριά πληττόμενο βορρά, αλλά διαθέτει ένα πολύ προβληματικότερο και ελλιπές σύστημα δημόσιας υγείας, με δυνάμει καταστροφικές συνέπειες σε περίπτωση αντίστοιχης έξαρσης του κορονοϊού στην περιοχή.
Με πληροφορίες από politico.eu