Ψηλά τις σημαίες της Εργατικής Πρωτομαγιάς στη Γερμανία κράτησαν ΚΚΕ και ΚΝΕ
Κόντρα στο κλίμα συμβιβασμού και υποταγής στην ΕΕ που προώθησαν τα εργοδοτικά συνδικάτα, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σηματοδότησαν με την παρουσία και τα πανώ τους το πραγματικό μήνυμα της μέρας σε κάθε μεγάλη πόλη.
Κινητοποιήσεις οργανώθηκαν σε όλες τις μεγάλες γερμανικές πόλεις για την εργατική Πρωτομαγιά, καθώς σύμφωνα με τη «Γερμανική Συνδικαλιστική Ένωση» DGB, περίπου 381.500 άνθρωποι συμμετείχαν σε 481 συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Χαρακτηριστικό για τον εκφυλισμό του εργατικού κινήματος στη χώρα είναι το κεντρικό σύνθημα της DGB, «Ευρώπη, αλλά σωστά τώρα!», που σπέρνει αυταπάτες για τη φύση της ΕΕ και καλλιεργεί την υποταγή των εργαζομένων στα κελεύσματά της.
Μάλιστα ο επικεφαλής της DGB στην κεντρική συγκέντρωση της Λειψίας στην επικράτεια της τέως ΓΛΔ, Ράινερ Χόφμαν, έβγαλε μια αντικομμουνιστική ομιλία με αναφορές στην «ειρηνική επανάσταση» του 1989 και προχώρησε σε ταύτιση ακροδεξιάς με το σοσιαλισιτκό καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας, «ανησυχώντας» παράλληλα για την άνοδο της ακροδεξιάς που είναι ιδιαίτερα έντονη στην περιοχή. Η ομιλία πάντως βρήκε χλιαρή ανταπόκριση, στο μικρό πλήθος των 1500 ανθρώπων που είχε συγκεντρωθεί, με αρκετούς να μην πλησιάζουν καν την εξέδρα, αλλά να παραμένουν στα κιόσκια διαφόρων σωματείων και οργανώσεων της αριστεράς.
Στο Βερολίνο πέρα από τη συγκέντρωση της DGB, υπήρξαν ακόμα πορείες διάφορων αριστερών οργανώσεων στη συνοικία Γκρούνεβαλντ, καθώς και «Η επαναστατική διαδήλωση της 1ης Μάη» από αναρχοαυτόνομες οργανώσεις στο Φριντριχσχάιν. Στο Νόικελν πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μερικών εκατοντάδων ανθρώπων μαοϊστικών κομμάτων. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς ιδιαίτερα επεισόδια, εικόνα παρόμοια με εκείνη στο Αμβούργο, με παραδοσιακά ισχυρή αυτόνομη σκηνή. Η συμμετοχή νέων ανθρώπων στις διαδηλώσεις του μεγαλύτερου λιμανιού της Γερμανίας ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της χθεσινής πρωτομαγιάς. Δυστυχώς και φέτος σε μια σειρά πόλεων υπήρξαν πορείες φασιστικών και ακροδεξιών οργανώσεων, όπως του NPD, αν και με μειωμένη συμμετοχή που δεν ξεπέρασε τις λίγες εκατοντάδες άτομα κατά περίπτωση. Αντιφασιστικές διαδηλώσεις σε κάποιες πόλεις παρεμπόδισαν την πραγματοποίηση των πορειών αυτών, παρότι αρκετές φορές η αστυνομία παρανέβη ουσιαστικά προστατεύοντας την ακροδεξιά, με συλλήψεις αντιφασιστών. Επιπλέον, στη σαξονική πόλη Πλάουεν, οι τοπικές αρχές έδωσαν άδεια σε “ντροπαλό” νεοναζιστικό μόρφωμα που λυμαίνεται εδώ και μήνες την πόλη, να παρελάσει χθες με δάδες στους δρόμους.
Ξεχωριστό τόνο στο υποτονικό ή συμβιβασμένο γενικά κλίμα έδωσε η παρουσία δυνάμεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, από κοινού με μέλη και φίλους του DKP και του ΤΚΡ σε μια σειρά πόλεις, όπως σε Βερολίνο, Μόναχο, Στουτγάρδη, Ανόβερο, Αμβούργο, Ντίσελντορφ, Κολωνία, Νυρεμβέργη, Φρανκφούρτη. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ήταν φέτος η πικετοφορία ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Βενεζουέλα και υπέρ του λαού της και του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας. Στο Βερολίνο, χαιρετισμό απηύθυνε στο τέλος της πορείας η Άννα Γρηγοριάδου, υποψήφια ευρωβουλευτής και στέλεχος του ΚΚΕ.
Σε όλες τις διαδηλώσεις μοιράστηκε σε χιλιάδες αντίτυπα η προκήρυξη του ΚΚΕ για την Πρωτομαγιά στα ελληνικά και γερμανικά, που μεταξύ άλλων ανέφερε «Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς εργάτες του Σικάγο του 1886, τους νεκρούς του ματωμένου Μάη του 1929 στη Γερμανία, τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης του ’36, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής την 1η Μάη του 1944, όλους τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, όσους θυσιάστηκαν για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο» και κατέληγε «το σύνθημα που γεννήθηκε μέσα από εργατικές εξεγέρσεις και επαναστάσεις εξακολουθεί να είναι επίκαιρο, να δίνει ελπίδα, να είναι οδηγός και να φωτίζει το δρόμο μας: Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε»!