Πτώση στις αυτοκτονίες έφερε το λοκντάουν στην Ιαπωνία
Δεν αποκλείεται ωστόσο η τάση αυτή να αντιστραφεί αργότερα, καθώς θα γίνονται εντονότερα αισθητές οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας
Μια απροσδόκητη θετική εξέλιξη επέφερε η καραντίνα στην Ιαπωνία, όπου τον Απρίλη το ποσοστό των αυτοκτονιών στη χώρα έπεσε κατά 20% σε σχέση με πέρσι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση τα τελευταία πέντε χρόνια, παρά τους φόβους ότι λόγω αυξημένου στρες στην πανδημία και υπολειτουργίας των γραμμών υποστήριξης οι αυτοχειρίες μπορεί να αυξάνονταν.
Τα αίτια δεν είναι ακριβώς σαφή, θεωρείται ωστόσο ότι συσχετίζονται με την παραμονή σε οικογενειακό περιβάλλον, τις περιορισμένες μετακινήσεις από και προς την εργασία που για πολλούς Ιάπωνες ισοδυναμούσαν με χαμένες ώρες καθημερινά, αλλά και την καθυστέρηση έναρξης του σχολικού έτους.
Συνεχίζεται έτσι η καθοδική πορεία των αυτοκτονιών στη χώρα, μετά από μια δραματική κορύφωση το 2003, όταν 34000 άνθρωποι είχαν προβεί στο απονενοημένο διάβημα. Πέρσι, ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 20.000, ενώ τον φετινό Απρίλη 1455 άνθρωποι έβαλαν τέρμα στη ζωή τους, 359 λιγότεροι από τον περσινό αντίστοιχο μήνα.
Από τα μέτρα επηρεάστηκαν οι οργανώσεις αποτροπής αυτοκτονιών, καθώς το 40% είτε έκλεισε, είτε περιόρισε το ωράριο λειτουργίας του.
Η αναβολή του σχολικού έτους κατά ορισμένους έπαιξε καθοριστικό ρόλο, με δεδομένο ότι, παρά τη γενική πτώση των αυτοκτονιών τα τελευταία χρόνια, οι τελευταίες αφορούν ολοένα και συχνότερα ανηλίκους λόγω μπούλινγκ και γενικότερων σχολικών προβλημάτων.
“Το σχολείο είναι πιεστικό για πολλούς νέους, αλλά αυτό τον Απρίλη δεν υπάρχει τέτοια πίεση”, λέει ο Γιούκιο Σαΐτο, πρώην επικεφαλής υπηρεσίας τηλεφωνικής συμβουλευτικής, προσθέτοντας πως “Στο σπίτι με τις οικογένειές τους, νιώθουν ασφαλείς”.
Μια άλλη εκδοχή, που αφορά κυρίως τους ενήλικες είναι ότι σε καιρούς φυσικών καταστροφών ή εθνικών κρίσεων, οι αυτοκτονίες περιορίζονται, όπως είχε συμβεί στην Ιαπωνία και το 2011, χρονιά του πυρηνικού δυστυχήματος της Φουκουσίμα, μετά από σεισμό και τσουνάμι.
Δεν αποκλείεται ωστόσο η τάση αυτή να αντιστραφεί αργότερα, καθώς θα γίνονται εντονότερα αισθητές οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Ένα χρόνο μετά την κατάρρευση των ασιατικών χρηματιστηρίων το 1997, οι αυτοκτονίες στη χώρα είχαν σημειώσει ραγδαία αύξηση κατά 35%.
Με πληροφορίες από Guardian